Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Posledné recenzie (28)

plagát

Fallout (2024) (seriál) 

K tejto sérii som pristupoval veľmi opatrne, keďže Amazon nám dal aj mega ohavnosť s názvom „Prstene moci“. No prekonali rozhodne očakávania. Samozrejme to neznamená, že opúšťajú progresívnu tvorbu, len sa občas rozhodnú spraviť zrejme aj to, čo si diváci želajú. Tak ako v Strážcoch galaxie, ani tu sa nepúšťajú do zbytočného vysvetľovania čo je čo a tak ako v Strážcoch, aj tu to funguje. Základy sú jasné a nepotrebujeme ihneď dlhú inštruktáž toho čo sa vo svete udialo. Rovno vhupneme do deja a hlavná hrdinka, ktorá opúšťa Vault, sa postupne zoznamuje so svetom a prostredníctvom nej sa s ním zoznamuje aj divák, tak ako v hrách hráč. Tak isto ani detaily prostredia netreba vysvetľovať, keďže sú súčasťou sveta, takže nik sa nečuduje, prečo stimpack funguje, proste sa pichne a osoba je vyliečená. Tieto rôzne detaily nehráčom nič nepovedia, len si pomyslia, že si dali záležať na tvorbe fiktívnych reálií. No hráči spoznajú hromadu vecí a opäť je skvelé, že z nich nerobia nič okaté „aha, tu máme fan service“, ale proste si treba všímať, že je tam Super Duper Mart, či reklama na Sunset Sansaparillu, alebo že pijú Nuka Colu.                                     Hlavná hrdinka Ella je úžasne sympatická a keďže vyrastala v umelom prostredí Vaultu, je trochu naivná a neskúsená, ale je odhodlaná, až tvrdohlavá a vynachádzavá. A hlavne nie je superženská, ako je zas moderným trendom, keď útle baby prehadzujú stokilových chlapov a všetko vedia najlepšie bez kúska snahy. Robí chyby a neraz za ne tvrdo zaplatí, ale vie sa z nich poučiť. Vývoj charakteru, čo sa dnes už často nevidí. Dobre ju dopĺňajú ďalšie dve hlavné postavy. Nestarnúci ghúl Cooper, ktorý hoci vyrastal ako dobrák v čase pred apokalypsou, postupne stratil všetky ideály -- a mladý regrút Bratstva oceli Maximus. Maximus mi sedel asi najmenej, lebo hoci vyrastal v tvrdom prostredí zničeného sveta a ešte k tomu v militantnej organizácii, tak mi občas prišiel naivnejší než Ella.                                     Hoci svet ukazujú ako drsné miesto plné násilia, trochu chýba vyobrazenie skutočnej ľudskej odpornosti a krutosti, ktorú dokázali vyobraziť hry, okrem Fallout 4, kde to poňali viac rozprávkovejšie, než v predošlých dieloch. V prvých dieloch hry to bolo občas hnané až do absurdity, ale zároveň pod povrchom to bolo skutočne desivé vyobrazenie toho, čo dokáže ľudský charakter. Snáď to v ďalších častiach dokážu preniesť na obrazovky. Ak aj nie, aspoň nech zachovajú kvalitnú zábavu a nejdú cestou implementovania moderných prvkov, ktoré diváci nechcú.

plagát

Malé veci (2021) 

Skvelé obsadenie, no veľmi priemerný film, ktorý nevyužíva potenciál ničoho, čo naznačí. Nedočkáme sa vyšetrovania brutálnych vrážd, lebo keď sa Denzel zapletie k vyšetrovaniu, máme len jedno miesto činu, o chvíľu je klišé každej kriminálky s falošným podozrivým a potom už sledujú svojho hlavného podozrivého. Nedočkáme sa ani súboja myslí detektívov a extrémne inteligentného darebáka, pretože len čo ukáže, že hneď prekukol ich lesť keď mu chcú prehľadať byt a zavolá na nich políciu, už sa ďalšie takéto ťahy neobjavia. Nemáme tu ani osobný príbeh trápenia a cesty za vykúpením, lebo celý čas je to u Denzela naznačené len ako bežný syndróm policajta, ktorého pracovná posadnutosť tak pohltila tak, až mu zničila osobný život aj zdravie. Čo sa naozaj stalo sa dozvieme až v úplnom závere filmu, takže nemáme žiadne priame reakcie počas filmu na udalosť z jeho minulosti a tak s ním nič neprežívame a v závere to už vyznie po všetkom do prázdna. Snažia sa viesť inteligentné dialógy, ale neraz pretárajú o ničom celé minúty filmu a tak sa nič podstatné nedeje. Rovnako sa minimum deje mimo dialógov, väčšinou len zízanie na steny, jazdenie v aute, proste sledujeme ako dumajú, nesledujeme žiadne skryté stopy a detaily, čo by objavili spolu s divákom. Zbytočne dlhé a žiadny z predstavených námetov nedotiahnutý.

plagát

Mary Reillyová (1996) 

Julii sadnú aj normálne role, ako tu, či Prípad Pelikán a Erin Brockovichová, ale romantika je asi istejšia a zárobkovejšia. No napriek tomu, že je Julia fajn, tento film stojí čisto na Malkovichovi. Film je tak komorný, až pôsobí ako divadelná hra a nebyť neho, boli by to iba vážne postavy hĺbajúce v pochmúrnom prostredí. On tomu ale dodáva iskru vďaka ktorej je to celkom fajn film. Nie je to horor, ako sa uvádza. Film sa ani nesnaží byť nejako desivý, ide si svojim tempom na tajomnú drámu.

Posledné hodnotenia (900)

Fallout (2024) (seriál)

04.05.2024

Osudové pokušenie (2020)

22.04.2024

Vesmír medzi nami (2017)

21.04.2024

Godzilla II: Kráľ monštier (2019)

21.04.2024

Moje letné prázdniny (2012)

19.04.2024

Kvety vojny (2011)

18.04.2024

Smrtiace ticho (2020)

16.04.2024

Flash Gordon - Největší dobrodružství ze všech (1982) (TV film)

13.04.2024

Bez východiska (1987)

07.04.2024

Reklama