Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (10)

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Slovenský Schindlerov zoznam. Priame porovnanie asi nie je na mieste (filmy vznikali v inej dobe, v iných súvislostiach, nehovoriac o režiséroch a hereckom obsadení atď). Ale porovnať sa dá nápad. Obchod na korze pracuje na oveľa menšom priestore, ponúka osud malého človeka z malého štátu v centre Európy a dopad nacistickej vyvražďovacej mašinérie naňho. Musím povedať, že som od tohto dielka veľa očakával a veľa aj dostal. Príbehom, hereckými výkonmi, emóciami, dokonca vtipom („Stará! Zavri tie ... vráta“:-) Schindlerov zoznam ma dostal podobne, je to jeden z mála filmov, pri ktorom som plakal. Ale oproti jeho veľkoleposti a okatej snahe byť najlepším filmom o genocíde (aspoň som mal občas taký pocit), ma presvedčil slovenský príbeh a naša írečitosť. Veď je to to najlepšie, čo na Slovensku v kinematografii máme a to už má Obchod na korze vyše 40 rokov...

Hra

Hra (1997)

Pre mňa jednoznačne najlepší film Davida Finchera a jeden z najlepších filmov s Michaelom Douglasom. Napätie, strach z neznáma, neistota, schizofrénia, hra s divákom, výborné herecké výkony. Unikátnosť príbehu alebo scenára sa trochu stráca, keď ste Hru už raz videli, najmä pre prekvapujúci záver, ale to nevadí. Je to špičkový thriller.

Diablov advokát

Diablov advokát (1997)

Najlepší diabol po hereckým slnkom sa volá ako? No predsa Al Pacino! „Let me give you a little inside information about God. God likes to watch. He's a prankster. Think about it. He gives man instincts. He gives you this extraordinary gift, and then what does He do, I swear for His own amusement, his own private, cosmic gag reel, He sets the rules in opposition. It's the goof of all time. Look but don't touch. Touch, but don't taste. Taste, don't swallow. Ahaha. And while you're jumpin' from one foot to the next, what is he doing? He's laughin' His sick, fuckin' ass off! He's a tight-ass! He's a SADIST! He's an absentee landlord! Worship that? NEVER!“ Tieto slová sa mi vždy ozývajú v ušiach, keď si spomeniem na výborného Johna Miltona teda Al Pacina, ktorý si užíva každý dialóg, každú vetu, každý moment a ponúka nám právnického diabla, ktorý mi je dokonca sympatický :-) Zdatne mu sekundujú i Keanu Reeves a sexi Charlize Theron. Čo dodať. Aha, viem. Vanity, definitely my favorite sin! Al Pacino, definitely my favourite devil!

Lovci hláv

Lovci hláv (2011)

Málo známy,  ale o to vydarenejší čiernohumorný krimi počin s výborným severským rukopisom. Scéna v latríne je tak originálna, že si ju budem pamätať navždy. A to asi každý. 😅

Osvietenie

Osvietenie (1980)

Dokonalé prevedenie knihy Stephena Kinga na filmové plátno. Mrazivé, atmosférické, kultové a nadčasové. Výkon Jacka Nicholsona je oscarový a patrí k vrcholom jeho kariéry. A, samozrejme, majster režisérskeho remesla Stanley Kubrick dokázal z príbehu vyťažiť maximum.