Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Biografie (7)

Anton Habovštiak (spisovateľ / scenárista / herec)

03.06.2022

Anton Habovštiak sa narodil do chudobnej roľníckej rodiny z dedinky Krivá na Orave. Ako jeho rodičia a starí rodičia, aj on vyrastal obklopený každodennou prácou. I keď neskôr odišiel študovať jazykovedu do Bratislavy, skromnosť a vytrvalosť mu ostala po celý život. Ako významný zberateľ ľudovej slovesnosti okrem iného obišiel… (viac)

Mária Fábryová (herečka)

18.10.2021

Pochádzala z Turčianskeho Sv. Martina z významnej a vplyvnej rodiny Fábryovcov, ktorí okrem iného patrili k národným buditeľom a podieľali sa na duchovnom povznesení slovenského obyvateľstva. Mária sa s obľubou venovala divadlu. Ale keď prišla ponuka zúčastniť sa konkurzu na film Jánošík, ktorý sa chystal natočiť americký… (viac)

Štefan Figura (herec)

27.08.2021

Štefan Figura patril dlhé roky k váženým osobnostiam Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Ako vynálezca bol autorom viacerých československých patentov a zlepšovacích návrhov v oblasti mechaniky a optiky. Pripisuje sa mu autorstvo dvojobrazu v stereoskopickej fotografii (1967), zhotovil projektor na diarámiky alebo… (viac)

Karolína Syrovátková (herečka)

16.11.2020

Karolína Syrovátková od piatich rokov hrá na klavíri. Už v detstve víťazila v rôznych medzinárodných hudobných súťažiach a zúčastňovala sa koncertov doma i v zahraničí.Pre Česko-slovenskú televíziu natočila hudobnú reláciu o Chopinovi a dva televízne filmy (Variácie slávy a Zamilovaná). Film režisérky Zuzany Zemanovej-Hojdovej… (viac)

Frederica Sagor Maas (scenáristka / spisovateľka / herečka)

16.11.2020

Frederica Alexandrina Sagor sa narodila 6. júla 1900 ako najmladšia dcéra židovských prisťahovalcov z Ruska. Začala študovať žurnalistiku na Kolumbijskej univerzite, štúdium ale nedokončila a prijala zamestnanie ako pomocná redaktorka v kancelárii Universal Pictures v New Yorku za 100 dolárov týždenne. S miestom nebola spokojná… (viac)

Anne Shirley (herečka)

12.05.2020

Herečka známa ako Anne Shirley sa narodila roku 1918 v New Yorku ako Dawn Evelyn Paris. Otec jej zomrel, keď bola ešte dieťa, a tak spočiatku žila so svojou matkou veľmi skromne. Ako štvorročná debutovala v celovečernom filme Moonshine Valley (1922) pod menom Dawn O'Day. Spolu s matkou sa presťahovali do Kalifornie, kde… (viac)

Max Brand (spisovateľ / scenárista)

15.03.2020

Max Brand (vlastným menom Frederick Schiller Faust) sa stal známym ako spisovateľ vďaka svojím románom z westernového prostredia a taktiež sérii príbehov o Dr. Kildarem. Okrem hojného počtu knižných diel je aj autorom viacerých filmových scenárov z hollywoodskej medzivojnovej éry. Spisovateľ sa narodil v Seattli, vyrastal v… (viac)

Reklama