Reklama

Reklama

Mária Fábryová

Mária Fábryová

nar. 18.12.1900
Martin, Uhry, Rakúsko-Uhorsko

zom. 20.07.1973 (72 rokov)
Dolný Kubín, Československo

Biografia

Pochádzala z Turčianskeho Sv. Martina z významnej a vplyvnej rodiny Fábryovcov, ktorí okrem iného patrili k národným buditeľom a podieľali sa na duchovnom povznesení slovenského obyvateľstva.

Mária sa s obľubou venovala divadlu. Ale keď prišla ponuka zúčastniť sa konkurzu na film Jánošík, ktorý sa chystal natočiť americký Slovák Jaroslav Siakeľ spolu so svojím bratom Danielom, Mária neváhala a v zámere ju podporila aj rodina. Príležitosť zahrať si v prvom slovenskom celovečernom filme brali ako milú povinnosť voči svojmu národu. Postavu Aničky stvárnila po boku Theodora Pištěka, ktorý sa zhostil role Jura Jánošíka. Po premiére dosiahli tržby z filmu len v Česko-Slovensku skoro 19 miliónov korún. Jánošík mal veľký úspech, a nie iba po finančnej stránke. Aj keď ide o jedinú hereckú úlohu Márie Fábryovej vo filme, patrí jej prvenstvo medzi slovenskými herečkami, bola úplne prvá, ktorá si zahrala hlavnú rolu v slovenskom filme.

Krátko nato sa vydala za Pavla Nováka, právnika z Dolného Kubína, ktorého rodina patrila k spoluzakladateľom Matice Slovenskej, aktívne sa zúčastnili revolúcie v rokoch 1848 - 1849, patrili k signatárom Memoranda národa slovenského a rodinne boli tiež spriaznení s významným slovenským básnikom Pavlom Országhom Hviezdoslavom. Manželia spolu žili v Košiciach, kde bol roku 1923 Pavol Novák dokonca zvolený za prvého starostu mesta. Mária sa začala venovať výlučne svojej rodine – dvom synom a povinnostiam, ktoré vychádzali z jej postavenia ako manželky predstaviteľa mesta. Po komunistickom prevrate z februára 1948 bola ich rodinná vila v Košiciach zoštátnená a neskôr v nej bola zriadená škôlka pre deti, čo ale rodinu tešilo, boli radi, že sa priestory ich domu využívajú. Pavol aj Mária strávili posledné roky života v Dolnom Kubíne.

Šuplík

Herečka

Filmy
1921

Jánošík

Reklama

Reklama