Reklama

Reklama

Anton Habovštiak

Anton Habovštiak

nar. 22.09.1924
Krivá, Československo

zom. 14.04.2004 (79 rokov)
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko

Biografia

Anton Habovštiak sa narodil do chudobnej roľníckej rodiny z dedinky Krivá na Orave. Ako jeho rodičia a starí rodičia, aj on vyrastal obklopený každodennou prácou. I keď neskôr odišiel študovať jazykovedu do Bratislavy, skromnosť a vytrvalosť mu ostala po celý život. Ako významný zberateľ ľudovej slovesnosti okrem iného obišiel s magnetofónom v ruke všetky oravské dediny. Zo získaných nahrávok spísal desiatky kníh rozprávok, povestí i skutočných príbehov ľudí. Nielen z Oravy, ale z celého Slovenska. Veľmi horlil za zachovanie nárečových prvkov v spisovnej slovenčine, do čoho nabádal spisovateľov, novinárov i publicistov. Poukazoval na to, že ide o obrovské národné bohatstvo vytvárané Slovákmi po stáročia. Jeho kniha "Oravské nárečia" je podrobnou encyklopédiou zanikajúcich či meniacich sa dialektov.

Popri odbornej tvorbe sa venoval tiež písaniu vlastných próz, príkladom sú zbierky "Oravské chodníčky" či "Mať moja, mať moja" alebo román "Plátennícka pieseň". Jeho diela si svojimi hlbokými a ľudskými obrazmi skutočného života získali obdivovateľov medzi čitateľmi akéhokoľvek veku. Niektorí ho doslova označovali ako "najväčšieho slovenského spisovateľa". Podstatnou v Habovštiakovom pohľade na svet bola jeho kresťanská viera, ktorú verne prejavoval počas socializmu i v ponovembrových časoch. Pamätné sú jeho účasti na stretnutiach slovenských spisovateľov v Budmericiach. Kým iní sa oddávali pozemským radostiam, on sa utiahol do izby a v tichu sa modlil ruženec.

V rokoch 1995 - 1998 pripravoval pre Slovenskú televíziu v rámci seriálu Malé biblické príbehy texty zo Starého a Nového zákona a Apoštolských skutkov. Jeho poslednou prácou, ktorej venoval niekoľko rokov a všetky sily, bolo zhromaždenie životopisných materiálov pre cirkevný proces blahorečenia jeho rodáčky z Krivej, Zdenky Schelingovej, ktorá bola pre svoj svetonázor kruto mučená počas komunistického režimu. Najmä vďaka jeho úsiliu bola táto slovenská rehoľníčka v roku 2003 katolíckou Cirkvou naozaj vyhlásená za blahoslavenú. Urobil tak pápež Ján Pavol II. počas svojej tretej návštevy Slovenska.

Anton Habovštiak zomrel v Bratislave krátko pred svojimi osemdesiatimi narodeninami. Príčinou smrti bola srdečná slabosť. Pochovaný je v Bratislave. Jeho manželka Katarína Habovštiaková napísala autobiografické dielo „Môj život s Antonom Habovštiakom“, ktoré vyšlo v roku 2009.

Šuplík

Spisovateľská filmografia

Filmy
1984

Jankove hračky (TV film) - kniha

Scenárista

Krátkometrážny
1995

Malé biblické príbehy (seriál)

Herec

Reklama

Reklama