Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Komédia
  • Dráma

Obľúbené filmy (10)

Tenet

Tenet (2020)

TENET je fakt úžasný film, ale nie je pre každého. Zápletka je jednoduchá. Protagonista sa dostane do organizácie TENET, ktorá sa snaží ochrániť správny tok času a ide po neznámom teroristovi, ktorý importuje "invertované" zbrane z budúcnosti (plynú opačne v čase). Avšak postupne sa to začne zamotávať, nové fakty začínajú vyplývať na povrch a začnú sa diať podivné, až dokonca psychedelické veci. Celý film sa vlastne zabýva manipuláciou s časou a "temporal pincer" paradoxom a je fakt potrebné si ten film pozrieť viackrát, aby ste ten paradox a pravidlá manipulácie s časom vedeli pochopiť, inak sa bude zdať mätúci. Je to veľmi dobre natočený sci fi akčný film so skvelým obsadením, úžasnou akciou a veľmi realistickými praktickými efektmi, ktorý občas pripomína dokonca aj Bondovky svojim štýlom a atmosférou. Oplatí sa pozrieť si aspoň dvakrát

Duna

Duna (1984)

Historicky prvá filmová adaptácia Duny z roku 1984 mala zaujímavý príbeh. Najskôr to mal by extrémne psychedelický 6 hodinový film od filmára Jodorowského v 70. rokoch, ktorý bohužiaľ zlyhal. Potom sa toho mal ujať Arthur P. Jackobs, potom Ridley Scott... až to nakoniec zobral David Lynch a film natočil na začiatku 80. rokov.  Po vizuálnej a zvukovej stránke je to skvelý film. Lynch navodil svoju charakteristickú podivnú, občas dokonca psychedelickú atmosféru. Cinematografia je skvelá, hudba od skupiny Toto je úžasná a celkovo tento film pôsobí veľkolepo.      Avšak, kde je zádrhel? Štúdio odmietlo Lynchovi dať právo urobiť finálny strih filmu a zostrihal to niekto úplne iný. Namiesto pôvodného Lynchovho plánu urobiť 3 hodinový film z toho vznikol dvoj. Tento strih má svoje problémy. Občas pôsobí mätúco, dôležité momenty chýbajú, film pôsobí nesúrodo. Aj napriek tomu je to podľa mňa veľmi zábavný a dobrý film a jednoznačne odporúčam si pozrieť fanúšikovské 3 hodinové strihy, ktoré sú o dosť lepšie ako normálna verzia filmu a bližšie Lynchovej vízií

Hard Boiled

Hard Boiled (1992)

Ak poviete "Hong Kongský klasický akčný film", každý si asi hneď vybaví kung fu klasiky s Bruce Leem alebo Jackiem Chanom, kde nesmrteľný hrdina ovládajúci nejaké bojové umenie bije ľudí po tuctoch. Avšak Hong Kongské akčné filmy majú aj svoju druhú stránu. Ringo Lam a John Woo boli experti na "heroic bloodshed" filmy, filmy s hlbšími príbehmi a veľmi štýlovou akciou, kde pri prestrelkách lietajú úlomky všade a zbrane nikto neprebíja. Hard Boiled je vlastne takým pomyselným vrcholom tohto žánru. Svižná akcia, skvelé obsadenie, dobrý príbeh, skvelá hudba a rýchle tempo z tohto filmu robia podľa mňa vrchol Hong Kongskej akčnej tvorby a zároveň ide o zatiaľ posledný heroic bloodshed film, ktorý John Woo natočil v Hong Kongu. Veľmi odporúčam.

Delá z Navarone

Delá z Navarone (1961)

Guns of Navarone je jednoducho klasika a nie nadarmo. Tento film je na svoju dobu veľmi dobre urobený. Práca s kamerou a špeciálne efekty sú skvelé a občas pôsobia prekvapivo uveriteľne. Dialógy sú zaujímavé, akcia je celkom dobrá, napätie by sa dalo krájať a obsadenie je skvelé. Film má pomalšie tempo a tak by som ho odporučil len tým, ktorí to dokážu vydržať. Jednoznačne odporúčam.

Neľútostný súboj

Neľútostný súboj (1995)

Režisér Michael Mann v roku 1989 vydal televízny film LA Takedown, pôvodne ako pilotný diel pre zrušený krimi seriál. LA Takedown síce neuspel, ale Mannovi sa aj tak koncept páčil a rozhodol sa scénar prepísať a natočiť remake, z čoho vzišiel Heat. Tento remake zatienil pôvodný film a dodnes je považovaný za najrealistickejšie akčné krimi všetkých čias a Mannov magnum opus. Nádherná kinematografia, úžasný, uveriteľný a dobre napísaný scénar, skvelá hudba od umelcov ako Moby a Khronos Quartet, super obsadenie, napínavá atmosféra a extrémne realistický zvukový dizajn a akčné scény (boli použité reálne zvuky zbraní a taktika) z tohto filmu robia moje najobľúbenejšie krimi a film, ktorý by mal jednoznačne každý aspoň raz vidieť.