Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Horor
  • Hudobný

Zaujímavosti k filmom (48)

Mimoni 2: Zloduch prichádza

Mimoni 2: Zloduch prichádza (2022)

Postavy filmu sa premenia na zvieratá z čínskeho horoskopu. Negatívne postavy sa premenia na draka, hada, tigra, byvola a opicu. Pozitívne postavy na zajaca, kohúta, kozu. Na záver sa negatívne postavy premenia na potkanov. Zo zvieratníka nevidíme prasa, psa a koňa.

Mimoni 2: Zloduch prichádza

Mimoni 2: Zloduch prichádza (2022)

Viackrát sa zdôrazňuje čínska symbolika draka a oslava nového čínskeho roka. Dej filmu je tak zasadený na začiatok roka 1976, ktorému vládlo práve znamenie draka.

Nosferatu - Fantom noci

Nosferatu - Fantom noci (1979)

Melódia, ktorú hrá na husliach malý chlapec, je slovenská ľudová pieseň "Oči, oči, čierne oči".

Midsommar

Midsommar (2019)

Film je tiež chápaný ako moderná verzia kultovej snímky Rituál (1973). Okrem jadra a záveru s filmom súvisí v mnohých vizuálnych detailoch (kostým šaša, koruna májovej kráľovnej, záverečný rituál) ale aj hudobných – pri rituáli oplodnenia znie podobná hudba ako v závere filmu.

Sviňa

Sviňa (2020)

Vytvoriť titulnú skladbu k filmu oslovili tiež Katarínu Koščovú. Tvorcovia nakoniec vybrali skladbu od skupiny Hrdza.

Sviňa

Sviňa (2020)

Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu.

Jánošík I., II.

Jánošík I., II. (1963)

Paľo Bielik bol postavou Jánošíka natoľko posadnutý, že plánoval, že ho raz znova stvárni. Dokonca doma posiloval s činkami, aby sa dostal do jánošíkovskej formy. V čase natáčania však už bol skutočne starý. Vo filme je však počuť aspoň Bielikov hlas. Ide o scénu lapania Jánošíka. Keď zvolajú: "Jánošík, vzdaj sa!", tak práve výkrik "Nie!" patrí Paľovi Bielikovi.

Všetko najhoršie

Všetko najhoršie (2017)

Keď Tree (Jessica Rothe) uteká pred vrahom v nemocnici, akonáhle prerazí dvere s reťazou, ozve sa istý zvukový motív. Ten je odkazom na film Halloween (1978).

Všetko najhoršie

Všetko najhoršie (2017)

Keď Tree (Jessica Rothe) uteká pred vrahom a narazí autom o prekážku, v nasledujúcich scénach nie je na aute viditeľné akékoľvek poškodenie.

Lekcia

Lekcia (2014)

Vo filme nie je použitá žiadna hudba.

Alžbetin dvor

Alžbetin dvor (1986) (seriál)

Televízne spracovanie sa od knižnej predlohy výrazne odlišuje. Hlavnou postavou je Filip Fabici, s ktorým sa stretávame až v štvrtej časti seriálu. Manželstvo Tomáša Fabiciho a Júlie Tomkovej trvalo pol roka, vo filme menej než 24 hodín. Aurel Fabici podľa knižnej predlohy utiekol a vrátil sa k svojej manželke po 12 rokoch. Vo filme ale ich nešťastné manželstvo trvalo niekoľko hodín.

Brimstone

Brimstone (2016)

V každej z častí je dôležitým prvkom vraždy či samovraždy obesenie (črevá, lano, reťaz vo vode).

Brimstone

Brimstone (2016)

Keď si jednotlivé časti filmu zoradíme chronologicky, zistíme, že plynú podľa ročných období: jar, leto, jeseň, zima a jar. Je to zároveň odkaz na film Jar, leto, jeseň, zima... a jar (2003). Oba filmy majú podobnú pointu.

Spievankovo 4

Spievankovo 4 (2013)

Angličtina mala byť pôvodne prvým DVD zo série Spievankovo. Podhradská vytvorila projekt hovorenej angličtiny už na CD spolu s postavou Zajka - Cestovateľa.

Reklama