Reklama

Reklama

Jeff Chandler

Jeff Chandler

nar. 15.12.1918
Brooklyn, New York City, New York, USA

zom. 17.06.1961 (42 rokov)
Culver City, Los Angeles, California, USA

Biografia

Jeff Chandler sa narodil v židovskej rodine v Brooklyne ako jediné dieťa Anny a Phillipa Grosela. Vychovávala ho matka po tom, čo sa jeho rodičia rozišli, keď bol ešte dieťa. Navštevoval tu aj strednú školu Erasmus. Po strednej škole absolvoval dramatický kurz a dva roky pracoval v akciových spoločnostiach. Bol tiež dôstojníkom v druhej svetovej vojne. Po tom, čo bol prepustený zo služby, bol zaneprázdnený hraním v rozhlasových drámach a komédiách, až kým si ho nevšimlo štúdio Universal. V päťdesiatych rokoch sa Jeff stal hviezdou, natáčal westerny a dobrodružné filmy.

Bol nominovaný na Oscara za rolu Cochise vo filme Broken Arrow (1950) po boku Jamesa Stewarta. Rolu Cochisa hral tiež v dvoch ďalších filmoch: The Battle at Apache Pass (1952) a Taza, Son of Cochise (1954).

Mal jednu manželku (z ktorou sa neskôr rozišiel) a dve deti. Taktiež mal počas života aféry s herečkami ako napr. Susan Hayward, Julie Adams, Mamie van Doren alebo Marilyn Maxwell.

Kým mu predčasné sivé vlasy a opálené rysy dobre poslúžili vo westernoch a dobrodružných filmoch a bol už americkou hviezdou, ktorá vlastnila aj štúdio Shady Lane Playhouse, stala sa nečakaná nehoda. Krátko po svojom poslednom filme Jeff utrpel poranenie chrbtice pri hraní baseballu s vojakmi špeciálnych síl americkej armády, ktorí vo filme slúžili ako komparz. 13. mája 1961 vstúpil do nemocnice v Culver City v Kalifornii a podstúpil operáciu chrbtovej platničky. Vyskytli sa vážne komplikácie, tepna bola poškodená a Jeff krvácal. Zomrel vo veku 42 rokov, príčinou jeho smrti bola infekcia krvi komplikovaná zápalom pľúc.

Marek "westerns" Hutira

Reklama

Reklama