Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Expres "Červená guľa" bol obrovskou zmenou v zásobovaní prvosledových jednotiek americkej armády .Nakoľko generál Patton nedodržiaval žiadne taktické zásady pri oslobodzovaní Francúzska, stávalo sa pravidlom, že bol príliš vzdialený od vlastného tyla a zásobovanie letecky a s pomocou železnice neprichádzalo do úvahy. Preto bol zriadený expres "Červená guľa". Išlo o automobilové konvoje s absolútnou prednosťou a po trasách, ktoré boli pre civilnú prevádzku uzatvorené. Zásobovanie bolo zahájené 25.8.1944 a ukončené 16.11.1944, kedy boli spustené prenosné benzínové potrubia a obnovená železnica z Antverp až do Francúzska. Takmer 75% všetkých vodičov boli Afroameričania, od ktorých je odvodený názov expresu. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (2)

Noddy

všetky recenzie používateľa

Príbeh černošských vojenských vodičov, ktorý musia zabezpečovať zásoby pre bojujúce jednotky vo Francúzsku, počas 2. svetovej vojny. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Další z rady vojnových filmov, ktoré vzdávajú hold niektorej zo zložiek armády. Tentoraz ide o zásobovacie jednotky pechoty. Film má typickú dejovú šablónu - začiatočníci, ťažká práca, frflanie, nejaké straty, humor, povyrazenie si s dievčatami a nakoniec hrdinstvo v boji. Nič svetoborné či zapamätaniahodné. V hlavnej úlohe charizmatický a na role veliteľov ideálny typ - Jeff Chandler. Vo vedľajšej roli sa predstaví mladučký Poitier, asi v najmladšej podobe, v akej som ho na filmovom plátne ztiaľ videl. Je fajn, že film dáva priestor aj čiernym vojakom, ktorí taktiež boli súčasťou jednotiek v 2. sv. v. Prístum k nim je však na plátne korektnejší, ako to bolo asi v reáli. ()

Reklama

Galéria (1)

Reklama

Reklama