Reklama

Reklama

Alfonz Bednár

Alfonz Bednár

nar. 13.10.1914
Rožňová Neporadza u Trenčína, Uhry, Rakúsko-Uhorsko

zom. 09.11.1989 (75 rokov)
Bratislava, Československo

Biografia (1)

Prozaik, scenárista a prekladateľ. Absolvoval Filozofickú fakultu v Prahe a v Bratislave (1934-40). Pôsobil ako stredoškolský profesor, pracoval na Povereníctve informácií, bol lektorom a redaktorom vydavateľstiev Pravda a Slovenský spisovateľ. Od roku 1960 bol dramaturgom a scenáristom Československého filmu v Bratislave. Do literatúry vstúpil v roku 1945 ako prekladateľ anglo-americkej prózy. Výrazný čitateľský úspech mal jeho román Sklený vrch (1954), v ktorom… (viac)

Zaujímavosti (7)

Krok do tmy (2014)

  • Snímek odehrávající se v padesátých letech, ale ohlížející se i za vzdálenější minulostí, vznikl na motivy novely Alfonze Bednára „Rozestavěný dům“, která měla poprvé vyjít v roce 1956, ale neprošla přes tehdejší cenzuru. Ke čtenářům se poprvé dostala až v šedesátých letech. Scenáristé zachovali postavy a základní osu příběhu, zároveň ovšem příběh upravili tak, jak by jej autor předlohy hypoteticky mohl napsat ve svobodnějších podmínkách. (Letní filmová škola)

Organ (1964)

  • Vizualizácia diela je vzhľadom na Bednárov scenár protirečivá. Vo filmovom spracovaní fresky v dóme pretína necitlivo nainštalované elekrické vedenie, vrátane krabice so spínačom organa, čo má signalizovať barbarstvo voči interiéru sakrálneho priestoru. Bednár, naopak, poukazuje na nedôstojné zaobchádzanie s relikviami vo vnútri chrámu skrz hŕbu drevených vyrezávaných sôch, nahádzaných v debne, pričom svätí majú poodlamované nosy a prsty. Nejde o možnú hodnovernosť miesta a aktu poodlamovaných kostí svätých, ale o Uhrov odlišný postoj vnímania posvätného. Bednár vo svojom scenári popisuje interiér kláštorného kostola ako tuctový, Uher ho však vo filme predstavuje ako pôsobivý priestor stredovekej architektúry. (Biopler)

Organ (1964)

  • Postava gvardiána v Bednárovom diele je novodobý farizej, smilniaci kňaz a prívrženec nacizmu. Je to na míle vzdialené postave z filmu, avšak Bednárom vykreslená podoba filmovej postavy by vo svojej dobe len ťažko prešla odporúčajúcim schválením. (Biopler)

Reklama

Scenárista

Spisovateľská filmografia

Filmy
2014

Krok do tmy - kniha

1979

Ráno pod mesiacom (TV film) - kniha

1964

Kolíska (TV film) - kniha

Herec

Dokumentárne
1969

Dobrý deň Sorrento

Reklama

Reklama