Reklama

Reklama

Ami Dolenz

Ami Dolenz

nar. 08.01.1969 (55 rokov)
Burbank, California, USA

Biografia

Herečka a producentka Ami Bluebell Dolenz sa narodila 8. januára 1969 v Burbanku, v Kalifornii. Jej otcom je americký hudobník Micky Dolenz, ktorý okrem iného pôsobil ako vokalista a bubeník v skupine The Monkees a matkou britská televízna hviezda Samantha Juste, známa účinkovaním v programe Top of the Pops spoločnosti BBC.

Ako pätnásťročná sa rozhodla zanechať školu a stať sa herečkou. Spočiatku sa objavovala na televíznych obrazovkách. Svoj debut si odkrútila v televíznej dráme The Children of Times Square (1986). Následne to boli malé epizódne úlohy v seriáloch Growing Pains či Starman. Do povedomia divákov sa dostala ako Melissa McKee v nekonečnom seriáli General Hospital (1987 – 1989). Práve za účinkovanie v tomto seriáli bola v rokoch dvakrát nominovaná na cenu Young Artist Award, udeľovanú talentovaným mladým hercom. V roku 1987 získala aj svoju prvú malú úlohu vo filme – v romantickej komédii Can't Buy Me Love.

V roku 1989 opúšťa General Hospital a dostáva prvú dôležitejšiu filmovú úlohu. Zahrala si dospievajúcu dcéru Tonyho Danzu  v romantickej komédii She's Out of Control. O rok neskôr sa stala hlavnou ženskou predstaviteľkou v seriáli Ferris Bueller, ktorý bol však po13 epizódach zrušený. V roku 1991 si zahrala unesenú krásku v akčnej komédii Rescue Me a o rok neskôr ústrednú ženskú úlohu v ďalšej romantickej komédii – Miracle Beach, tentokrát po boku Deana Camerona.

V roku 1991 si po prvýkrát vyskúšala hororový žáner, a to vo filme Children of the Night, kde musela čeliť hrozbe zo strany upírov. Krátko na to sa s režisérom Tonym Randelom stretla opäť, v horore o zmutovaných kliešťoch – Ticks (1993). Medzi jej ďalšie hororové projekty patrili pokračovania Witchboard 2 a Pumpkinhead II.

Tieto tituly predznamenali jej pád do bažín filmovej B produkcie. Tituly jej ďalších projektov hovoria za všetko – Virtual Seduction (1995), Demolition University (1996), Shogun Cop (1999) či 2012 Doomsday. Okrem toho sa pravidelne objavovala aj v televíznych filmoch a seriáloch, diváci ju mohli zazrieť napríklad v Pacific Blue, Teen Angel alebo Dark Realm.

V roku 2010 natočila krátky film Committed a odvtedy sa herecky odmlčala. Namiesto herectva sa venuje písaniu detských knižiek, kde ako tvrdí, zužitkuje svoje skúsenosti, získané počas pôsobenia pred kamerou.

radoslav "beso74" besenyi

Herečka

Hosť

Relácie
2001

The John Kerwin Show

1987

Request Video

Reklama

Reklama