Reklama

Reklama

Epizódy(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonovcov, ktorá sa vyberie na náročnú cestu cez prérie v snahe uniknúť z chudoby a nájsť lepší život v Montane. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (12)

1883 (2021) 

Za mna objav z prelomu rokov a divacky westernovy zazitok, aky som dlho neokusil. Vynikajuci otvarak, uchadzajuci zaver s asi len dvoma priemernejsimi epizodami. Nezne, ci idealizovane obrazy striedaju tie drsne az brutalne, tak ako to pri osidlovani prvymi pioniermi zrejme i byvalo. Len velmi zriedka som mal serialu co vytknut. Nadherny pribeh, vyborne postavy a takmer bezchybny scenar. Slova blondaveho dievcata nas sprevadzaju kazdou epizodou a vzdy daju dovod k zamysleniu, ci len daju az poeticky vyzniet aktualnemu rozpolozeniu divaka. Sheridan sa opat raz prekonal - nadhera. Tesim sa na dalsie role 21-rocnej Isabel May, ktoru som si po par epizodach oblubil. Odporucam. Slabsi plny pocet. :) 85% ()

Season 1 (2021) (S01) 

Za mna objav z prelomu rokov a divacky westernovy zazitok, aky som dlho neokusil. Vynikajuci otvarak, uchadzajuci zaver s asi len dvoma priemernejsimi epizody epizodami medzi. Nezne, ci idealizovane obrazy striedaju tie drsne az brutalne, tak ako to pri osidlovani prvymi pioniermi zrejme i byvalo. Len velmi zriedka som mal serialu co vytknut. Nadherny pribeh, vyborne postavy a takmer bezchybny scenar. Slova blondaveho dievcata nas sprevadzaju kazdou epizodou a vzdy daju dovod k zamysleniu, ci len daju az poeticky vyzniet aktualnemu rozpolozeniu divaka. Sheridan sa opat raz prekonal - nadhera. Tesim sa na dalsie role 21-rocnej Isabel May, ktoru som si po par epizodach velmi oblubil. Odporucam. Silne objektivne stvorhviezdie. 85% ()

1883 (2021) (E01) 

Fuuha, velmi dobry otvarak k nie az tak casto sfilmovanemu zanru. Parik ostrielanych Pinkertonovcov, zivotna tragedia jedneho z nich,"farmar" a jeho "mnohozenska" rodinka a rozpravanie zasnenej pubertiacky zaniesli do toho drsneho miesta mnohe pocity. Ocakavam, ze sa budu striedat tie nezne obrazy s tymi brutalnymi. Tak, ako to v tych casoch naozaj bolo. Oslovil ma namet a i herecke obsadenie. Nadsenych 90% Konecne som po par zlych a hned utnutych serialovych pokusoch nasiel ten spravny. ()

Útes za námi (2021) (E02) 

Presne ako som predpokladal, naivne a snove romanticke predstavy vzruseneho dievcata su konfrontovane chvilami tvrdej reality a brutality. Kovbojska a romanticka linia budu zrejme nejaky cas sprevadzat uskalia dlhej cesty. Najlepsia akcna scena epizody ukazala sucasny Sigma-man meme v jeho dokonalom prevedeni v miestnom serifovi: "There's only one killer in Fort Worth and that's me..... vyrusili ma akurat trochu slabe dovody kovbojov pripojit sa k vyprave. Myslim, ze zrovna "volne dievky" neboli dostatocne. Hoci blondavy fuzoc sa mozno "zalaskoval" a bolo by to snad i uveritelne. Ti zvysni ich moc nemali. A trochu som zavahal i pri tak vlaznej "sesterskej naklonnosti" v zaverecnej tragedii. Ale tiez si to viem omluvit, vtedajsim tvrdym pristupom. Inak fajn. 80% ()

Řeka (2021) (E03) 

Tentokrat sa epizoda zameriava na vykreslenie vztahov v rodinke nasho farmara-kapitana a v uvode i na bezne nestastia v karavane, ci otazku "vedenia". Blondava idealistka vidi konecne vo svojej mamine zenu a rodicia vo svojej dcerke takisto. Teda jej zvedave ocka na blondatom fuzacovi. Pokludna, obcas az zasnena epizodka, ktora par komentujucim nedokaze "zlozitejsim" obsahom ukojit ich potrebu po "Rambo-style akcii". :) Spokojnost, vdaka zmenam v tempe je serial zaujimavejsi, uveritelnejsi a nepredvidatelnjesi. 80% Zaujimava uvaha v zavere. ()

Brod (2022) (E04) 

Poeticke. V zavere pri preludovani na piane zanechanom na luke, velmi pekne vyuzili flashbacky na zivotunebezpecne prechody riekov a nie len dlhe sirokouhle zabery. Chapem par spomenutych vycitiek, ze to obcas na kamere vyzeralo, ze tam snad su schodnejsie miesta. Filmari vsak vybrali tamto. Pri "riecnych" scenach sa tam pouzivali teleobjektivy. Tie vsak "stlacaju" perspektivu. Mnohokrat, ked si len robite zabery v prirode (mam takych stovky), vyzeraju uplne inak, ako ked sa na ne pozerate ludskym okom. Kazdopadne, remeselne nadherna kinematografia. Pri tom, co sa dialo ma to nevyrusovalo. Zaujimava je i linia cernosskeho veterana. Uvidime, kolko priestoru bude mat ta blondynkina, romanticka. Zatial v pohode. 75% ()

Úskalí svobody (2022) (E05) 

Velmi prijemne prekvapenie. A sice v tom, ze sa vobec nesnazili vyzdimat maximum s romantickej linie, na ktorej dlzku som sa pytal v predoslom dieli a urobili skutocne odvazne rozhodnutia. Opat su nadherne nezne chvile striedane s tymi drsnymi a primarnymi. Vyborna epizoda s par dalsimi uvahami a premenami mladeho dievcata. 85% ()

Unudit ďábla (2022) (E06) 

Mamina si vo vhodnej chvilke nasla kamosku na rovnakej vlnovej dlzke...istotne take uvolnenie potrebovala. Ziskali kuchara, co je urcite velke plus, typek vyzera byt zrucny pohodak ;) Popri prostom roadtripe, je tam dostatok vyznamnych prihod, stretnuti, ci udalosti, ktore vnimaveho divaka zabavia, odmenia a pohladia po dusi. Nie kazdeho. Mna nastastie ano. 80% Sheridanove pribehy v jeho filmoch som videl vsetky. Zasluzna praca. ()

Jako blesk žluté vlasy (2022) (E07) 

Akcnejsi diel a obcas malicko prehroteny, tot moja vyhrada. Napriek tomu vsak zabavny a miestami zahreje "pri srdiecku". Indiansky kamarati s paradnou anglictinou vzdy na spravnom mieste v celej sirej prerii. Ak teda obaja "nestalkovali" cely cas 500m od nasej skupinky. :) Trosku to bilo do oci, sorry. Pribeh a stvarenenie na styri, ale ak mam zahranut i logiku pri vnimavom sledovani, tak len nadpriemer. :) ()

Pláč odevzdanosti (2022) (E08) 

Krajcirke prace na pockanie a epizoda, ktora dava neskutocny priestor nametu akoby skopirovaneho z tisicov kniziek masovych spisovateliek brakovych 120-stranovych dovolenkovych "romantarin". Totiz snovemu, naivnemu a hlupucko jednoduchemu. Zamrzelo, ze sa takymto sposobom prilis pribrzdil vyvoj hlavneho pribehu a ukazal sa patos. To sa vdaka doterajsim kvalitnym dielom nedalo moc predpokladat. Cajicek a sklamanie, hoci s opat par peknymi scenami a citatmi. ()

Spěchající mraky (2022) (E09) 

O dalsom dovode krutych osudov z casov osidlovania Ameriky vypoveda tato epizoda asi najviac - povodni obyvatelia. Sice sa opat zbytocne pritlaci na pilu v pribehu nasej bojovnej blondynecky, a i pri naivnom sa vysporiadani so "skupinkou". Napriek tomu to v dalsom vo svojej podstate posuva silny pribeh nasej rodiny. Odhodlanie rodicov v zavere bol emotivny moment. Kazda jedna epizoda je dost silne umocnovana slovami dievcata v rozpuku a inak tomu nie je v tomto dieli. 75% ()

Toto není vaše nebe (2022) (E10) 

Melancholicky a smutny dojazd tejto uzasnej vypravy s velmi otaznymi, zato vsak uveritelnymi osudmi. Zaujalo ma rozhodnutie, nechat na predstavivost divaka, ako to vyzera...na tom mieste, pri stromoch. A ako sme si uz zvykli, aj tento diel ukoncil obraz divokej prirody a myslienka mladej zeny davajuca podnet k zamysleniu. 80% ()

Súvisiace novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (viac)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama