Reklama

Reklama

Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz potom nájde svoj byt v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud vo svojom byte narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (370)

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Nemám rád filmy podobného ražení soudobé, tudíž jsem ani v koutku duše nedoufal, že by se mi tento film mohl líbit. Jsem překvapen a ohromen současně. Tento film nebyl jako ty soudobé romantické komedie. Byl lepší. Nádherně napsané charaktery. Skvěle zahráno. Místy vtipné. Mírně mi byla na obtíž zdlouhavost v některých pasážích, ale nic přes co by se nedalo přenést. Ve výsledném hodnocení se však budu držet při zemi. To, že jsem očekával průser a teď jsem překvapen ještě není pádný důvod hodnotit tento film stejně jako filmy, které ve mne zanechaly mnohem intenzivnější zážitek. Takže lepší 3*. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ja by som chcel namiesto hodnotenia kvalít tohto filmu dať ho do pozornosti študentom a kritikom, ktorí majú v pláne napísať nejaký rozbor na tému vývoj romantckej komédie v Hollywoode v priebehu vekov. Byt by bol samozrejme jeden z najžiarivejších príkladov, ako sa má točiť a na základe jeho scenára tento žáner a upozorniť na chyby, ktorých sa dopúšťajú dnešní filmári. Dalo by sa o tom diskutovať do nekonečna. Byt je romantický, má sympatických hrdinov, sociálny podtext a uveriteľnú zápletku (v rámci žánru). Napadá ma množstvo súčasných komédií, v ktorých toto všetko chýba. Chcelo by to viac pozornosti našich televízií, Byt by mohol byť skvelým vianočným evergreenom pre pamätníkov. ()

Reklama

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Velmi nenápadný a přitom velmi silný film. Detaily, jakoby mimochodem, dokreslují hluboký cit mezi hlavní dvojicí. Přestože mezi nimi padne jen jedna pusa - a to ještě na čelo - divák uvěří, že on ji opravdu zbožňuje (scéna, kdy je mu až fyzicky špatně, když ji doktor fackuje) a pochopí, proč se ona postupně zamiluje do něj. ____Tak velká láska a absolutně bez patosu. Navíc jsou to nádherně napsané charaktery - Fran je trošku klukovsky roztomilá a Bud by svou nevtíravou laskavostí a péčí prostě dostal každou ženu bez ohledu na to, že už vlastně nemá kde bydlet, ani kde pracovat. P. S. Pro českého diváka je příjemným bonusem ztvárnění horkokrevného temperamentu českých imigrantů v USA. ___ Konstrukčně důvtiné jsou zdvojeně použité gagy a hlášky (dvojí běh do schodů kvůli obavě o život toho druhého, dvakrát použité stejné věty v naprosto jiné situaci). Sex je vždy zobrazen jako ubohý a konzumní, zatímco hlavní dvojici spojuje opravdový cit, a proto mezi nimi skoro nedojde k tělesnému kontaktu. ____I když...:) Docela ironický je opakovaný gag s Baxterovým rozléváním různých tekutin (to stříknutí z nosního spreje už bylo docela očividná metafora, stejně jako závěrečný proud šampaňského z láhve, o kterou se už konečně měl s někým podělit) ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Takto inteligentné žánrovky sa totiž už bohužiaľ netočia. Jeden z najlepších a najslávnejších počinov tvorcu Niekto to rád horúce. Jack Lemmon a Shirley MacLaine herecky žiaria v perfektne napísaných postavách. Chytľavý námet, ktorý pozná asi každý študent bývajúci na internáte je pretavený do vynikajúceho scenára a podporovaný majstrovskou réžiou legendy, ktorá dokázala točiť filmy, aké proste musí každý filmový fanúšik milovať. Snímka získala piatich Oscarov, ďalších päť nominácií a hlavne sa nezmazateľne zapísala do sŕdc divákov a dejín kinematografie. Veľká lahôdka ukazujúca, že k absolútnemu šťastiu si občas úplne stačí zahrať karty. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

možno sa rúham a možno som mimo, ale tento film (ktorý nie je ani romantický, ani komédia a útrpne ukazuje veľmi zvláštnu pracovnú americkú "morálku", rôzne genderové, rasové a spoločenské stereotypy, no nie v kritickom svetle, ale podáva ich automaticky ako dobový fakt) buď za tých vyše 50 rokov tak príšerne zostarol, až totálne vyšiel z kurzu, alebo to v prvom rade nie je vôbec dobrý film; sledovať poľutovaniahodne otravného a neurotického nuďasa baxtera a pologramotnú psychicky značne narušenú kubelick bolo miestami naozaj na nevydržanie; ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (34)

  • Billy Wilder díky tomuto filmu získal v roce 1960 jako první tvůrce tři Oscary za jeden film, a to za režii, spoluautorství scénáře a produkci. (Lynette)
  • Nosní sprej, který Jack Lemmon (C.C. Baxter) užívá, byl ve skutečnosti mléčný. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené