Reklama

Reklama

Šógun - Série 1

(séria)
Trailer 3
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Predloha:

James Clavell (kniha)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (6)

Maniik88 

všetky recenzie používateľa

Wau. Ja som knihou ani starým seriálom nepobozkaný. Preto bol pre mňa seriál jedno veľké prekvapenie. Čakal som viac vojen a akcie, čakal som viac hollywood štýl. Čakal som vo veľa epizódach proste niečo úplne iné. Už prvé diely ma vtiahli do toho prekrásneho sveta feudálneho Japonska z roku 1600. Perfektní japonskí herci. Toranaga alias Sanada, toho som žral. No Mariko-sama alias Anna Sawai, tá mi priam učarovala. Na nervy mi liezol Európan Anjin alias Cosmo. Jeho postava ma nebavila a ani to nezahral ktovieako. Po prvých dieloch to občas stratilo drive a riešili sa blbosti ako kurtizány, bažant a tak. Ale spätne to hodnotím kladno. Proste to prispelo k ďalšiemu vykresleniu postáv a miesta a posunu Anjina niekam ďalej. No a potom prišiel diel 9. To bol jeden z najlepších seriálových počinov ever. Mariko brutálne zahrala celý diel a už jej príhovor bol za 5*, potom odchod z hradu za ďalších 5 a celkovo ten diel bol vrchol série. Ten ma presvedčil, že nakoniec dám 5*. 10 diel bol zase prekvapením. Sanada ako Shogun. Perfektný stratég a chaldný kalkulátor. Ale že tá veľká bitka neprišla nevadí. Nesadlo by to k zvyšku série. Asi je škoda, že chcú točiť ďalšiu, no možno bude vyšší rozpočet a aj tá bitka bude. Jednoznačne top prekvapenie tohto roka, užil som si to náramne. A tie rozhovory v Japonštine, om nom nom. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

1. séria - 85%. Konečne nejaký historický seriál, ktorý okrem toho, že aj dobre vyzerá je aj kvalitne napísaný, zrežírovaný a zahraný. Prvých 5 dielov bolo super, malo to dobrý nástrel príbehu a smer, zaujímavé postavy, drsné akcie a skvelých hercov. Od polky to ako keby stratilo tempo, sedelo sa na jednom mieste a taktizovalo sa až do samotného finále. A zrovna finále je niečo, čo ma dosť sklamalo. Neviem, nečítal som predlohu, ale celý čas som očakával aspoň jednu mega bitku, keď už máme tak super kostýmy a všetky tie dobové katany a zbrane. Keď už oznámili, že Shogun nebude mini séria, ale bude sa pokračovať ďalej, verím, že neskôr sa dočkáme aj akčnejších pasáží. Zhrnuté a podčiarknuté, vizuálne nádherný seriál s feudálneho Japonska, ktorý v závere trošku stratil dych a ťah na bránku akú mali prvé časti. ()

Reklama

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Rozmáchlá historická freska realisticky, precizně a s citem pro detail vyobrazuje turbulentní dobu prvních styků evropských mořeplavců (barbarů) s japonskými domorodci (pohledem z druhé strany též barbary). Pomalu, důsledně rozplétá politické ambice lorda Toranagy (jako vždy magnetický Hirojuki Sanada) na pozadí střetu kultur, náboženství a zvyklostí, které mění dějiny. Přes vynikající produkční hodnoty se nesnaží lacině podbízet, ale plnohodnotně adaptuje dospělou (dobrodružně romantickou) předlohu. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Keď adaptujete knihu angloamerického autora, ktorý dokonale porozumel milovanému najďalekejšiemu východu a pritom nemáte jedinú zábranu a našťastie ani dôvod neprizvať si k tomu kolegov z onoho kultúrneho okruhu... potom, za výdatného prispenia ojedinelého dramatického talentu pred aj za kamerou, nevyhnutne stvoríte nárez, ktorý vyrazí dych aj tým najväčším skeptikom a mudrlantom. (S výnimkou tých, ktorí, hneď ako sa dozvedeli, že sa točí nový Šógun, vzali do rúk spomínanú predlohu Jamesa Clavella a vyťahujúc najčerstvejšie spomienky na dejové kľučky sa teraz predbiehajú v akože konštruktívnej kritike, pritom nepochopili ani hovno už pri samotnom rýchlo-čítaní objemovo najväčšej knihy, akú kedy držali v rukách). Šógun 2024 je obrovská udalosť, instantný popkultúrny fenomén, ktorý, ako je pri takých dobrým zvykom, rozpráva starý dobrý príbeh svojim vlastným jazykom a robí tak z neho (už len zopakujem) zase raz jedinečný zážitok! Od prvého do posledného ťahu štetcom. Ešte som nebol ani v polovici a už som sa tešil na opakovačku, ktorá príde najneskôr ešte túto jeseň. Úžasný výkon! ()

Galéria (156)

Zaujímavosti (5)

  • Styl kraul, kterým John Blackthorne (Cosmo Jarvis) plave v moři, Evropa 17. století neznala. Evropané plavali stylem prsa a s kraulem se oficiálně poprvé potkali až v roce 1844, když ho v Londýně předvedli dva severoameričtí Indiáni. (Jirka_Šč)
  • Hatamoto byla důstojnická hodnost, přeložitelná jako „strážce vlajky“ nebo „muži shromáždění kolem vlajky“. Člověk s touto hodností měl právo osobní audience u šóguna. (Jirka_Šč)
  • Bitva u Sekigahary, zmíněná v závěru Toranagou, se udála 21. října 1600 a znamenala začátek 250 let šógunátu. Armáda vedená Ishidou byla početnější, Ieyasu Tokugawa (historický předobraz Toranagy) však dokázal mnohé z jeho spojenců přesvědčit, aby se do boje nezapojili a zvítězil. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama