Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sarajevský derviš Ahmed Nurudin v období osmanskej nadvlády nad Balkánom hľadá odpoveď na otázku, prečo bol uväznený a zabitý jeho brat, o ktorého nevine je presvedčený.  Muž, ktorý bol stelesnením morálky a dogmatickej viery, o ktorú sa osmanské panstvo opieralo, sa postupne sám začína dostávať do konfliktu s mocou a je nútený prehodnocovať svoje životné postoje. Film je adaptáciou rovnomenného románu Mešu Selimoviča, ktorý je považovaný za jedno z najvýznamnejších literárnych diel povojnovej Juhoslávie. (STV)

(viac)

Recenzie (8)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Žiaden juhoslovanský film, ktorý je dostupný v tv si nenechám ujsť. Tento príbeh sfilmovaný podľa významného literárneho diela, ktorý by mal byť oslavou priateľstva a hrdosti však pôsobí príliš čítankovo a priveľmi televízne. Mnohé scény sa zúfalo vlečú a aj keď sa v mnohých dialógoch hovorí o zaujímavých veciach , trvá to pridlho. Režisér nedokázal film niečím zásadne oživiť ani zdramatizovať, preto mnou film prešiel tak nejak povrchne, bez šance aby ma hlbšie zasiahol. Iba priemer. Videné na stv2 v dabovanej verzii. 60%. ()

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Začalo to dost nepřehledně, u cizích filmů mám vždy problém rozpoznat zpočátku tváře. Film byl herecky i scénáristicky průměrný, dlouho jsem u něho měl tři hvězdičky. Vygradoval však v okamžiku, kdy slušnému a poctivému dervišovi Ahmadovi byla dána funkce kádího, muslimského soudce. Byl tak chycen do pasti, v níž ho chtěli jeho nepřátelé mít. Buď bude nadále spravedlivý a čestný a poštve si na sebe moc města i travnického vezíra, nebo bude poslušný a bezohledný i ke svým přátelům, a poštve si na sebe své sousedy. Navíc ona Moc vysílá do města falešné zprávy o jeho krutosti... Končí stejně jako jeho předchůdce - je uškrcen. A tahle myšlenka je tak nadčasová, že jsem musel jednu hvězdičku přidat. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé historické i exteriérové zasadenie, hradby v meste, mosty, vyvýšeniny, kamenné múry. Taká exotika vrámci Európy. Chvíľu trvalo, kým som sa v tituloch a menách zorientoval, predsalen oslovenia derviš, mufti, kádí a ďalšie našincovi veľa hovoriť nebudú. Po počiatočnej predstavovačke sa ale príbeh rozbieha a sleduje zaujímavú hru osudu, ktorá zo služobníka robí vrchnosť. Kolo osudu sa však točí ďalej. Na môj vkus zbytočne často a schématicky retrospektívne, pýtalo si to väčšiu výpravu a nejakú tú akciu, ale napriek tomu a aj vďaka zaujímavému (moslimskému) filozofovaniu a intrigám dobre sledovateľné. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ambíciami a umeleckou hodnotou tak na úrovni Majstra kata. Čo sa týka zábavnosti filmu, tak tam to drhne ešte viac. Teda ak to nie je umenie, tak by to mala byť aspoň zábava. Ak je to tak legendárny román, tak by si zaslúžil adekvátny umelecky ambiciózny veľkofilm typu Andrej Rublev. Film bohužiaľ nijakými formálnymi prostriedkami negraduje, čiže réžia, strih a výprava sú ešte viac mdlé, ako počas filmu a to prvú polovicu považujem za minimálne sľubnú. Ale film doporučujem už kvôli faktu, že vás možno privedie k románu, o ktorom ste predtým nikdy nepočuli. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Posolstvo filmu je jasné - kto príliš horlí za spravodlivosť, zapletie sa s vládnucim systémom, prípadne sa môže stať jeho predĺženou rukou. Systém je zase riadený jedinou mantrou: "Je potrebné si udržať moc a z nej plynúce majetky". Kto sa takto rokmi udržiavanej moci sprotiví (a je ľahostajné, či jeho previnenie bolo oprávnené alebo nie) je odstránený. V minulosti popravou, vyhnanstvom, dnes stačí prosté odvolanie a majetky ostávajú zachované. No nech je ako chce, napriek morálne silnému filmu o zrade, prospechárstve, intrigovaniu a nádejách ľudí, ostáva spracovanie známej knižnej predlohy na úrovni televízneho filmu. A hoci sú tu prítomné i exteriérové scény, juhoslovanský Derviš a smrť zapadá medzi známe bratislavské televízne pondelky, prinášajúce na obrazovky ČSTV každý pondelok novú slovenskú televíznu inscenáciu. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama