Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Rozprávka / Komédia
Československo, 1971, 76 min

Predloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrajú:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Saxana, žiačka čarodejníckej triedy, nedosahuje dobré študijné výsledky. Keď za zlé známky dostane trest a musí ostať 300 rokov po škole, rozhodne sa utiecť z rozprávkového sveta do sveta ľudí, kde stretne sympatického Honzu. Aby mohla zostať medzi ľuďmi natrvalo, potrebuje vypiť odvar z babského ucha. Honba za elixírom privádza Saxanu do mnohých problémov. Jej pobyt medzi ľuďmi sprevádza celý rad vydarených aj pobabraných kúziel, popri tom však dievča spoznáva celkom nový cit - lásku. Situácia sa však veľmi skomplikuje, keď Honzovi spolužiaci ukradnú knihu kúziel. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (496)

predators 

všetky recenzie používateľa

Kouzelná Petra Černocká, které se v našem světě natolik zalíbí, že se rozhodne v něm zůstat. Tak trochu blázen, nemyslíte? :-) Jenže, když poznáte, co je to mít rád, jdou všechna kouzla stranou. Zajímavosti: Po oddělení hlavy Janu Hrušínskému se vyskytly menší komplikace, proto jeho tělo dostalo na čas hlavu Napoleona a jeho pravá hlava tak mohla stát na nemocničním stolku. :-) 70% ()

F.man 

všetky recenzie používateľa

Pohádka postavena na pěkném strašidelném světě, jež je vybudován na archetypech jednotlivých nadpřirozených postav. Záběry ze strašidelného světa jsou tady ty nejlepší. Na "reálném" světě je zase zajímavý střet napřirozena s realitou. Dětská mysl je jednoduchá na uvažovaní o pravdě a tak ani pohádkové přizpůsobení, že nikdo nemá problém s čáry Saxány tedy nevadí. Dobré 4 hvězdy taky za výkon většiny herců. P.S. "cameo" Růžičkové je pecka. ... v knihách vázaných kůži ... ()

Reklama

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Z nedostatku nového horrorového materiálu jsem sáhl po téhle československé pohádkové klasice, kterou jsem já osobně viděl naposled coby náctiletý ještě za komoušů. Příjemně mě (vzhledem k roku vzniku) překvapila její naprostá apolitičnost, v ději ani náznak onoho protivného, tehdy všeprostupujícího socialistického normalizačního marastu, namísto sochy Lenina nebo nějakého jiného zasloužilého panáka se tu řeší socha Napoleona (že by točeno i pro vývoz na západ?), líbila se mi mladá Černocká, bavil mě pubertální Kraus v čele trojlístku grázlíků... A úplně živě jsem si vybavil, že jsem už jako kluk vůbec nechápal, proč by někdo z nějaké úžasné nadpřirozené pohádkové říše toužil po tom, aby mohl žít v té naší nudné šedivé realitě a chodit tady do naší otravné nenáviděné školy! ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Původní Dívka na koštěti je satirickou moderní pohádkou, pracující s motivy mladé lásky, situačního humoru a tehdy velice oblíbeného střetu nadpřirozena a současnosti. Herecky dominuje generace Menšíků a Bláhů, z mladých se později vyčlenil jen ten Jan Hrušínský. Petra Černocká nepřekročila Saxanin stín, Kraus svoji tehdejší škatulku vyměnil za tu současnou, Zavřel zapadl mezi epizodkáře a po Hejném další stopy ve filmu (vzhledem k jeho emigraci) nenalézáme. Dnes navazuje dvojka pod názvem Saxána a Lexikon kouzel s novými postavami a zásadní změnou, která činí Saxánu filmem nikoli pro náctileté, ale pro děti. Škoda, že v té dvojce už nenalézáme podobný poklad, jako je zdejší epilogující Meda Valentová. Půvabné úvodní titulky Adolfa Borna nahradily moderní triky, což je ale zase na druhou stranu po 40 letech přirozeným jevem. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (70)

  • V momentě, kdy se chystá zdravotní sestra (Jaroslava Obermaierová) vyběhnout z pokoje, jí u stolečku zmizí kousek nohy. To je způsobeno tím, jak se dělal trik s Honzou (Jan Hrušinský) ve stolku pomocí zrcadel. (SONY_)
  • Hermína Franková o svojej poviedke po 50 rokoch povedala: "Než som písala rozprávanie o Dievčine na metle, chodilo vtedy po uliciach plno dievčat v takých nadrchaných, rozstrapatených účesoch. Hovorila som si, že by to mohli byť pekné čarodejnice. Časom sa dostavili úvahy, ako by sa na svet taká čarodejnica dostala, čo by si tu počala a podobné. Ale záujem o čarodejnice a čarovanie mal ešte iný dôvod. Vtedy sa totiž všade vypĺňali dotazníky, ktoré pátrali po pôvode každého človeka. Ak bol pôvod buržoázny, bolo to pre dotyčného nemilé. Všade! V škole, na úradoch, snáď len do nemocnice sa taký mohol dostať bez problémov. Mala som veľa buržoáznych kamarátok, a tak ma raz napadlo, aké by bolo krásne mať pôvod, aký by nikto nepredpokladal, preto by ho nemohol vopchať do nejakého dotazníka. Pôvod čarodejný. A vôbec, po všetkých tých knihách a filmoch o socialistických brigádach som mala chuť písať niečo, čo nemá vôbec nič spoločné s vtedajším režimom." (Raccoon.city)
  • Zajímavé je, jak vzniklo jméno hlavní hrdinky: „Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do toho jména nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: 'To je ono',“ vzpomínal Václav Vorlíček v roce 2007 v rozhovoru uvedeném na webových stránkách představitelky Saxany Petry Černocké. (rakovnik)

Súvisiace novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Reklama

Reklama