Reklama

Reklama

Hermína Franková

Hermína Franková

nar. 06.07.1928 (95 rokov)
Praha, Československo

Zaujímavosti (8)

  • Niektoré knihy jej vyšli v 60. rokoch v Nemecku a vo Švajčiarsku. (Raccoon.city)
  • V době, kdy nemohla publikovat, vydávala pod jmény lidí, kteří ji pomohli a dost tím riskovali. Byli to: Josef Vinař – pedagog, psycholog, teatrolog a učitel DAMU, Jarmila Černíková-Drobná – významná odbornice a „hybatelka“ českého amatérského divadla, Kateřina Krejčí (nar. 23. 3. 1947) – dramaturgyně, scenáristka a specialistka dětských pořadů). (sator)

Škrečok v nočnej košeli (1987)

  • Seriál měl mít původně název „Jak řídit inženýra křečka“. O finálním názvu rozhodl až německý producent. Název „Jak řídit inženýra Křečka“ má alespoň kniha kterou napsala Hermína Franková, která vznikla podle seriálu. [Zdroj: Václav Vorlíček, Petr Macek – kniha Pane, vy jste režisér!] (JT19)

Dívka na koštěti (1971)

  • Hermína Franková o svojej poviedke po 50 rokoch povedala: "Než som písala rozprávanie o Dievčine na metle, chodilo vtedy po uliciach plno dievčat v takých nadrchaných, rozstrapatených účesoch. Hovorila som si, že by to mohli byť pekné čarodejnice. Časom sa dostavili úvahy, ako by sa na svet taká čarodejnica dostala, čo by si tu počala a podobné. Ale záujem o čarodejnice a čarovanie mal ešte iný dôvod. Vtedy sa totiž všade vypĺňali dotazníky, ktoré pátrali po pôvode každého človeka. Ak bol pôvod buržoázny, bolo to pre dotyčného nemilé. Všade! V škole, na úradoch, snáď len do nemocnice sa taký mohol dostať bez problémov. Mala som veľa buržoáznych kamarátok, a tak ma raz napadlo, aké by bolo krásne mať pôvod, aký by nikto nepredpokladal, preto by ho nemohol vopchať do nejakého dotazníka. Pôvod čarodejný. A vôbec, po všetkých tých knihách a filmoch o socialistických brigádach som mala chuť písať niečo, čo nemá vôbec nič spoločné s vtedajším režimom." (Raccoon.city)

Dívka na koštěti (1971)

  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek sa zhodli, že preferujú úplne iný druh humoru ako autorka poviedky Hermína Franková. Vorlíček sa k tomu po čase vyjadril: "Poviedka potrebovala zásadné prepracovanie, sama o sebe bola veľmi plytká. Bolo to čosi o meste, v ktorom sú kasárne, v nich zatvorení vojaci, a nad mestom lieta na metle mladá čarodejnica, ktorú pozorujú. To bolo všetko. Kto je tá čarodejnica, odkiaľ pochádza, nič ďalšie tam nebolo, len taký nápad, ako ju pozerajú pod sukňu, keď lezie na metlu.“ (Raccoon.city)

Dívka na koštěti (1971)

  • Krátku poviedku pre deti "Čarodějnička na koštěti" napísala Hermína Franková už v roku 1968 a pôvodne bola o malej čarodejnici, ktorá priletela priletí do kasární medzi vojakov. Z pôvodnej poviedky vypadla aj zmienka o matke Saxany (Petra Černocká). Bolo viackrát spomenuté, že jej otec je netopier, ale o matke ani zmienka. V poviedke bola matka Saxany biela pani. (Raccoon.city)

Spisovateľka

Filmy
1983

Levé křídlo - poviedka

1971

Dívka na koštěti - kniha

Scenáristka

Filmy
2001

Politik a herečka (TV film)

1988

Nejlepší kšeft mýho života (TV film)

1987

Ohnivé ženy mezi námi (TV film)

1986

Ohnivé ženy se vracejí (TV film)

1984

Ohnivé ženy (TV film)

1983

Takový talent (TV film)

1982

Babička se zbláznila (TV film)

1979

Jak se naučit švédsky (TV film)

1966

Nechte maličkých... (TV film)

Seriály
1996

Lékárníkových holka

 

Epizoda 7 (E07)

 

Epizoda 6 (E06)

 

Epizoda 5 (E05)

  viac epizód (4)
Krátkometrážny
1982

Bakaláři (seriál)

 

Sbírka (S11E24)

1963

Smutný půvab (TV film)

 

Tchyně

Herečka

Dokumentárne
2009

Příběhy slavných (seriál)

 

Strejda Čtvrtek (S10E12)

Hosť

Relácie
1998

Na plovárně

1997

Ještě jsem tady

Reklama

Reklama