Reklama

Reklama

Kovboj Bebop: Lovec odměn

(seriál)
  • Japonsko Cowboy Bebop (viac)
Trailer 1
Japonsko, (1998–1999), 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Kamera:

Jóiči Ógami

Hudba:

Jóko Kanno

Hrajú:

Kóiči Jamadera, Unšó Išizuka, Megumi Hajašibara, Norio Wakamoto, Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Iššin Čiba, Maaja Sakamoto, Mika Doi, Šigeru Čiba, Šin'ičiró Miki (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(26)

Bývalý nájemný vrah, bývalý polda, podvodnice, hacker a datový pes tvoří nesourodou partu lovců odměn, která pročesává vesmír a má věčně hluboko do kapsy. (Netflix)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (27)

Kovboj Bebop: Lovec odměn (1998) 

Áno, Cowboy Bebop predstavuje výbornú vstupnú bránu do anime a pre fanúšikov starej animácie je to povinnosť. Seriál obsahuje nesúrodú posádku vesmírnej lode a epizódnosť, aj keď nájdeme niečo ako hlavný dej, a to venovanie sa hlavnej postave seriálu Spikeovi, a jeho nemesis, Viciousovi. Tieto epizódy (5;25;26) sú najlepšie z celého seriálu a svojou vážnosťou a krvavosťou robia anime veľkú česť. Ku tomuto hlavnému djeju síce patrí aspoň ešte jedna epizóda, nie je však kvalitou porovnateľná s týmito tromi. Medzi slabšiu A kvalitu patria osobné epizódy o Jetovi (10;16), druhej najkvalitnejšej postave z posádky a pár vážnych epizód ohľadom celej posádky, ktoré vedia potešiť hororovou atmosférou (6;11;20). Faye epizódu A kvality ohľadom svojej minulosti má len jednu (15). Ed, bezpohlavná postava seriálu prihovárajúca sa detskému divákovi, takéto epizódy nemá, je skôr otravná. Každopádne sa celý seriál určite pozerať dá a prekvapí výbornou výtvarnou stránkou a obrazmi, ktoré nezabudnete. ()

Asteroid Blues (1998) (E01) 

Príjemná akčná sci-fi pohoda s klasickým sympaťákom v úlohe hlavnej postavy. Vidno v tom Desparada, ale je to omnoho väčší relax, čo sa týka uvoľnenia diváka. Do Desperadovej kultovej akčnosti sa zatiaľ tvorcovia nepustili, aj keď bitky a naháňačky majú svoju dynamiku. ()

Toulavej pes (1998) (E02) 

Akcia už nebola na život a na smrť ako v predošlej epizóde a všetko bolo komediálnejšie. Humor však bol len o naháňačkách a vzťahu zvierat a ľudí. Bez cynizmu, takže ma to ako diváka neoslovilo. Navyše epizódnosť tomu dala tvrdšiu ranu, ako som si myslel a nič v tomto seriáli nie je isté. Buď Vám epizóda sadne alebo nie. ()

Honky-tonk ženy (1998) (E03) 

Príjemná oddychovka z prostredia vesmírnych kasín s predvídateľným príbehom, bez veľkých motivácií, zato s kvalitnou animáciou, slušnou akciou a obstojnými hrdinami s nie vždy čestnými úmyslami. ()

Šarvátka u brány (1998) (E04) 

V tejto epizóde vidno neskoršiu inšpiráciu mamičkou a lajdáckymi synmi, ktorá sa objavila vo Futurame. V epizóde ide o vážne veci, nie sú však podané cez hustejšie napätie či osudové postavy, tak sa ostáva baviť len pohodovým humorom a prefíkanosťou postáv. ()

Balada padlých andělů (1998) (E05) 

Záporný hrdina s vranou a klasickým anime úškrnom topiaci iných v krvi je pôsobivý. Konečne divák zisťuje, že hlavná buddy dvojica má medzi sebou tajomstvá. O väčšom frajerovi z nich sa dozvieme pár bližších informácií, ktoré sú využité v neľútostnej krvavej honbe po pomste. Záverečný pád strihaný spomienkami je geniálnym scenáristickým ťahom na vydolovanie divákových emócií. Zatiaľ najlepšia epizóda série. ()

Pochopení pro ďábla (1998) (E06) 

Do seriálu sa nám vkradol surrealizmus, nie je ho však veľa a nie je jasné, či bude významný. Ide o jednu z vážnejších epizód seriálu, ktorá ponúkne akčné, vážne a osudové situácie, pri ktorých nenudí. Na minulú epizódu jej však chýba osobnejšia hĺbka pri niektorej postave. ()

Královna heavy metalu (1998) (E07) 

Ide o jednu z ľahkovážnejších epizód seriálu, ktorá vsádza na vtipné situácie bounty hunterov, barové bitky a zásadové konverzácie, ktoré sú o nejakú chvíľu negované porušením zásad. Skvelá scéna zachytenia rúk prekvapí všetkých, ktorí sú zvyknutí na určité klišé. ()

Valčík pro Venuši (1998) (E08) 

Divák dostane cennú lekciu využívania sily, ako aj určitú dávku emócií súvisiacich s prepojením hlavnej postavy a jeho cieľa. Keby nešlo o epizódne postavy, ale bolo by tam spojenie s minulosťou hlavnej postavy, kvalitou by to mohlo ísť vyššie. Rovnako zobrazenie mafie nemôže byť dostačujúce pre filmových a seriálových fanúšikov tohto podvratného živlu. ()

Srandičky s Edem (1998) (E09) 

Infantilný hacker diváka veľmi nepoteší, ale záleží samozrejme na jeho veku. Humor posádky najznámejšej lode seriálu je však fajn a poteší, keď nie je dostupná akcia či kvalitná dráma. Potešil by aj beztiažový let, keby mu bolo venovaného viac času, bohužiaľ sme dostali len slabú ochutnávku. Nemastná neslaná epizóda. ()

Žalozpěvy Ganymedu (1998) (E10) 

Hodnú chvíľu nie je jasné, asi ako to, čo všetko sa skrýva za Jetovou zádumčivosťou, čím sa bude epizóda zaoberať. Poteší naháňačka s epickou hudbou či Jetova nekompromisnosť a rozumné vysvetlenie, prečo chce bounty. Atmosféru kazí infantilný nový člen posádky, našťastie nie veľmi. ()

Hračky v podkroví (1998) (E11) 

Spočiatku je prítomný humor, postupne sa však atmosféra priostruje prítomnosťou neznámeho tvora na lodi. Alien je Alien, no aj tento tvor má svoju auru a vie u diváka navodiť strach. Rozprávaniu však chýbajú väčšie emócie a nakoniec je problém obrátený na vtip. ()

Jupiter Jazz, část první (1998) (E12) 

Minulosť týchto hrdinov už bola podaná v seriáli lepšie. Tu ostávajú zatiaľ motivácia žiť/zabiť/nechať zomrieť nejasné, čo vplýva na kvalitu epizódy, ktorá má našťastie svoje napínavé aj akčné momenty. ()

Jupiter Jazz, část druhá (1998) (E13) 

Veľmi cool prebratie sa z výstrelu. Letecká naháňačka na planéte vyzerá dobre, s dnešnými možnosťami by mohla byť natočená ešte lepšie. Zamrzia nejasné motivácie hrdinov a vývoj ich deja, ktoré sa asi budú viac odhaľovať v ďalších epizódach. ()

Bohémská rapsodie (1998) (E14) 

Tieto dobrodružné epizódy veľmi vsádzajú na animáciu a akciu, pritom sa o hlavných hrdinov nemôže divák veľmi báť, keď sa dostali už z podobných príbehov bez poriadneho záporného hrdinu. ()

Má rozkošná valentýnka (1998) (E15) 

Máme tu rozmrazenie, hmlu (rosu?) a hlad na lodi, pričom všetkému dominuje nádherná, perfekcionistická animácia. Dozvedáme sa niečo o minulosti Faye. Scény na diaľnici vyjadrujúce jej odcudzenosť sú tiež výborné. Škoda, že viac času sa nevenovalo príbehu bez slov, táto časť bola perfektná. Návrat z rozprávania príbehu do prítomnosti už nie je taký poetický, je však našťastie veľmi vtipný, kde starší kolega vysvetľuje mladšiemu bounty hunterovi, ako fungujú ženy. Bavia aj akčné scény súboja vesmírnych lodí s jazzovou hudbou, ktoré sú lepšie, ako v neanimovaných filmoch. Aj toto je jedna z vecí, ktorá lepšie vyzerá animovaná. Epizóda sa zaoberá aj významnou otázkou Kto som?, ktorá napadne každého človeka. Rozoberá ju však v odľahčenej, komediálnej rovine (nie každý je Wolverine), ktorá jej veľmi pristane, lebo väčšinou je nám všetkým jasné, kto sme a netreba sa nad tým veľmi zamýšľať. ()

Psí serenáda (1999) (E16) 

Zasekávajúce sa dvere a mŕtvoly na zemi neveštia nič dobrého. Napätie v ponurej atmosfére sa dá krájať a napomáhajú tomu aj zlovestné výrazy záporných hrdinov. Hlavný záporný hrdina je veľmi šikovný, ale zaslúžil by si väčší priestor. Jeta v tejto súvislosti zavolá jeho bývalý parťák z polície, aby si zaspomínal na svoju najtragickejšiu príhodu s rukou. Skľučujúce pocity zradeného priateľstva sú vyjadrené výborne v štýle starej školy. Jet tu kradne všetku pozornosť a dej z našej obľúbenej lode by tu ani nemusel byť. ()

Houbový taneček (1999) (E17) 

Oproti predošlej napínavej epizóde je táto skôr komediálnym odvarom, no vtipu je tu spočiatku málo. Dá sa oceniť ale paródia silných rečí dramatických situácií či zobrazenie stavu tripu z húb s tým spojenými humornými situáciami. Inak je dej predvídateľný a málo dramatický. ()

Mluv jako dítě (1999) (E18) 

Dostihy nevyzerajú až tak osudovo, ako sú nastrihané. Spočiatku je epizóda nudná, rybárčenie a príhody z neho nepatri medzi adrenalínové činnosti. Málo drámy aj málo komédie. Spike a Jet pátrajú po Fayeinej minulosti a opäť vedia len veľmi málo, ktoré nepobaví a nezdramatizuje. Ostáva oceniť len animáciu. ()

Divocí koně (1999) (E19) 

Stopovanie lietadla míle nad tebou nie je najlepšia cesta, ako sa odniekiaľ niekam dostať. Posádka sa snaží chytiť organizovanú skupinu nazvanú Pirates, ale trvá, kým ich stretnú. Epizóda skôr pre fanúšikov letectva, ako dobrej zábavy. ()

Súvisiace novinky

Kovboj Bebop míří na Netflix

Kovboj Bebop míří na Netflix

29.11.2018

Streamovací gigant Netflix oznámil novou desetidílnou hranou sérii slavné japonské anime ságy Kovboj Bebop. Kultovní vesmírný western bude Netflix produkovat společně s Tomorrow Studios a kreativně… (viac)

Reklama

Reklama