Reklama

Reklama

Zabít dítě

  • Švédsko Att döda ett barn (viac)
všetky plagáty
Dráma / Krátkometrážny
Švédsko, 1953, 10 min

Réžia:

Gösta Werner

Hrajú:

Gunnar Sjöberg

Obsahy(1)

Devítiminutový film z roku 1948, ve kterém se obětí tragické autonehody stane malé dítě. Podle povídky Stiga Dagermana. (Netflix)

Recenzie (4)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Poviedka Stiga Dagermana bola napísaná v roku 1948 na zákazku štátu, aby sa znížil počet dopravných nehôd. Tento krátky snímok bol natočený v lete 1952, ale do distribúcie šiel až o rok neskôr. Príbeh je prostý. Idylická atmosféra podporená rozprávačom (Gunnar Sjöberg) sa mení v tragédiu. Od počiatku je síce jasné ako to dopadne, rozprávač však vykresľuje na malej ploche každodenný život zúčastnených, až po tragickú nehodu. Keďže sa jedná o veľmi profesionálnu kamerovú prácu s prihliadnutím na sugestívny komentár, na diváka pôsobí tento kraťas veľmi pôsobivo. Prvý komentár. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

"Čas rozhodne nevylieči bolesť matky, ktorá zabudla kúpiť cukor."  Veľmi zvláštne originálna krátka poviedka, ktorej účinok na diváka je až zdrvujúci. Idylka jedného slnečného rána v malej obci s vykreslením bežných rutín jej obyvateľov ostro kontrastuje s tým, že je divák od samého začiatku oboznámený s tragédiou, ku ktorej sa schyľuje. Konanie postáv je opisované aj za pomoci akéhosi trpkého humoru, z ktorého až mrazí. Z diela je silne cítiť jeho účel, ktorým je snaha o zníženie počtu tragických nehôd a treba podotknúť, že tvorcovia na to išli veľmi rozumne. ()

Lendak 

všetky recenzie používateľa

Začne to nevinne. Rodinka sa chystá na raňajky, otec sa práve holí, matka krája chlieb a dieťa sa práve oblieka. Mladý pár sa chystá na výlet ku mori. Muž je šťastný, že tam môže ísť a jeho polovička neustále myslí na to, ako bude pri mori oddychovať. Všetka tá idylka sa ale zmení na tragédiu. Všetko to je v doprovode rozprávača, ktorý tomu dodáva tie správne grády a všetko to komentuje úplne bez emócií. Vidím, že skade získalo české ministerstvo dopravy inšpiráciu pre "Nemyslíš zaplatíš". ()

CheeseFigure 

všetky recenzie používateľa

Zvláštny film, na ktorý som natrafil pri surfovaní na Netflixe. Komentár užívateľa Flego potvrdil moje podozrenie, že sú za jeho vznikom nejaké poučné motívy, konkréte snaha viesť k zodpovednosti za volantom a následnému zníženiu dopravných nehôd. Čo sa týka spracovania, tak si nepamätám, že by som dakedy videl niečo podobné. Sled scén, ktoré sú komentované, skoro ako keby sa jednalo o audioknihu s obrázkami na pozadí. Nahovorené to bolo v pohode, možno s výberom hudby by som sa trochu pohral, pretože na to, že sa má jednať o výstražný snímok, tak mi prišla celkom...kľudná/pohodová, proste mi príde, že nepodtrhovala tú tragiku. ()

Reklama

Reklama