Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvorcovia:

Eric Heisserer

Predloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrajú:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Recenzie používateľa Petra321 k tomuto seriálu (5)

Série 2 (2023) (S02) 

Druhá kniha bola oproti prvej omnoho lepšia. To sa nanešťastie nedá povedať o druhej sérii v porovnaní s prvou. Priznávam, že som mala veľké očakávania, keďže som vedela o nových postavách - Wylan, Nikolai, Tamar, Tolya - no nestačilo to. Veľkou chybou bolo, že tvorcovia spojili dve dejové linky a nimi sú Alinina a Vrania, ktoré spolu absolútne nesúvisia, keďže príbeh Kaza, Inej, Jespera, Wylana, Niny a Matthiasa sa odohráva o dva roky neskôr. Dalo by sa s tým pohrať, nemôžem povedať, že nie, lenže tvorcovia si vybrali ten najhorší možný spôsob, aký len existoval. Povráva sa, že Vrany budú mať svoj vlastný seriál, na ktorý som sa veľmi tešila, ale teraz tomu tak už nie je, pretože si neviem predstaviť, z čoho ho chcú vyskladať, keďže všetky dôležité momentky boli ukázané už počas týchto ôsmych epizód alebo sa všetko domotalo a teraz už nie je možné ich ukázať, pretože úplne predbehli dej a jednoducho ich preskočili. Prvá vec, ktorá mi udrela do očí, bol vzťah Wylana a Jespera. Milovníci kníh vedia, že medzi nimi to bolo naozaj pomalé a že išlo predovšetkým o vzájomné spoznávanie. Takisto mali množstvo skvelých hlášok a rozhovorov, ktoré herci dokonca predviedli v nejakých videách zo zákulisia, lenže do tretej sériu ich už nebudú môcť dať, pretože to jednoducho nebude dávať zmysel. Druhá séria bola spojením druhej a tretej knihy z prvej trilógie Griše, lenže v skutočnosti išlo o obyčajný miš-maš. Armáda slnka? Žiarlivý Mal? Odcudzenie? Alinin obojok? Biele vlasy? Slepá Baghra? Nič? A o konci už ani nehovorím... Takto, pre človeka, ktorý knihy nečítal, by to mohlo byť dobré, lenže pre takých nie je všetko dostatočne vysvetlené. Knihy majú skvelý worldbuinding, lenže v seriály ho nevykreslili dostatočne. Aby som ale nebola iba negatívna, našlo sa aj zopár pozitívnych vecí. Prvou z nich je rozhodne Nikolai. Bála som sa, ako vykreslia túto postavu, no herec urobil naozaj maximum pre to, aby ho zahral dôveryhodne. A predsa... Keď som už spomenula jeho meno, nedokážem sa vyhnúť tomu, aby som nespomenula ako veľmi mi chýbal červenovlasý Strumhorn s krivým nosom, ktorý sa vzoprel Temnanovi, aby zachránil Svetlanu. Ďalším plusom sú flashbacky z Kazovej minulosti, ktoré sa nám postupne odkrývali. Tie naozaj dotvárali jeho charakter a my sme mohli lepšie pochopiť, prečo sa správa práve tak ako sa správa. Úprimne? To je všetko k pozitívam, no pokiaľ by som sa mala vrátiť k negatívam, našlo by sa ich celkom dosť... Jesperovo tajomstvo bolo v knihách odhalené naozaj neskoro a aj jemu trvalo dlho, kým sa s ním zmieril a povedal si, že veci sú tak ako sú a inak už nebudú. Prekážalo mi, že toto úplne vynechali. Vlastne mi toho prekážalo naozaj veľa, no to najdôležitejšie som už spomenula... Toto nie je seriál natočený podľa knižnej predlohy, ale akejsi fanfikcie, ktorú si scenáristi sami vytvorili. ()

Rusalye (2023) (S02E02) 

Wesper wesper wesper wesper... Priznám sa, nebola som nadšená obsadením Jacka Wolfa do roly Wylana van Ecka, ale teraz si neviem predstaviť nikoho lepšieho ako on. No a čo, že nie je ryšavý, na farbe vlasov predsa vždy nezáleží, hoci sú občas dôležitou súčasťou charakteru. ()

Magnetická přitažlivost (2023) (S02E03) 

V knihách so milovala chémiu medzi Alinou a Nikolaiom, zatiaľ čo tu mi tak trochu chýba... No ešte nie som ani v polovici, takže kto vie, možno sa ešte niekde objaví... Crows sú ako inak najlepšie, na čele s Kazom a hneď za ním nasleduje Wylan s Jesperom. Trochu mi chýba ich podpichovanie, no aj napriek tomu sú naozaj skvelí. ()

Hlas srdce neposlouchej (2023) (S02E05) 

Chýba mi všetko, čo som v knihách milovala... Nikolaiova charizma, Alininin slabý charakter, akcia, žiarlivý Mal, postihnutá Baghra... No proste všetko, čo robilo druhú knihu dokonalou. A vrany? Jesper a Wylan sa vyznačovali svojím pomaly sa vyvýjjúcim vzťahom, čo sa tu tak trochu neuplatnilo. ()

Súvisiace novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (viac)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (viac)

Reklama

Reklama