Reklama

Reklama

Tajomná žiara nad Pacifikom

  • Československo Tajemná záře nad Pacifikem (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom (Kirk Douglas) plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. Skvelé napobeniny, hovorí posádka, lenže lietadlá útočia. Znie to neuveriteľne, ale loď prešla časovou bránou do iného kontinua a pred ňou sa nachádza japonská flotila s cieľom zaútočiť na Pearl Harbor. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

classic 

všetky recenzie používateľa

Neznámy béčkový režisér televíznych brakov Don Taylor, nakrútil svoj zrejme úplne najznámejší film, pretože sa ho zúčastnil i extra známy, už aj viditeľne stárnucí, herecky matador Kirk Douglas, ako kapitán lietadlovej lode USS Nimitz (CVN-68), Matthew Yelland, ktorý má taktiež na mohutnej palube tohto kolosu k dispozícii množstvo bojových stíhačiek, oproti ktorým sú napríklad také japonské lietadlá (Micubiši A6M Zerá) „iba obyčajnými, neškodnými vetroňmi” , čím naznačujem, že vďaka prírodnej anomálii sa táto lodisko, akoby nejakým nepopísateľným zázrakom, ocitne späť v čase, keď sa ešte neodohral „zbabelý” útok na námornú základňu Pearl Harbor, a to konkrétne japonským cisárskym námorníctvom, kedy “klasický” dátum 7. december 1941 už navždy vošiel do dejín (rovnako ako 11.09.2001), čo si isto uvedomujú najmä kapitán Yelland spolu s čerstvým pozorovateľom Warrenom Laskym + všetci ostatní členovia posádky, lebo dôkladne poznajú históriu, a tak teraz sa ponúka i nemenej podstatná otázka, budú chcieť zvrátiť blížiacu sa katastrofu, t. j. ohýbať časom, zmeniť dejiny a ich nasledovný vývoj, aj keď majú trebárs potrebnú techniku na to, aby šikmookých aspoň na chvíľu zdecimovali, čím by defacto varovali všetkých ostatných, ktorých sa to bezprostredne týka... ? Je to extrémne zložitá situácia, ale lokálnipatrioti už veľmi dobre vedia, ako sa majú zachovať, však, alebo, vôbec, či to nakoniec stihnú, lebo búrka už opäť klope na dvere ? _ Vzdušné sekvencie sú oku strašne príjemné i uchu, keďže zvukári neboli nečinní, ale sa poriadne blysli, a tak za spojenia kamery a zvuku, vzniká celkom obstojná „podívaná” , akú si musel i Don Taylor určite vychutnávať, pretože už nikdy nedostane takúto príležitosť dosýta sa vyblázniť na pľaci, aj keď silno pochybujem, že mu do toho Kirk Douglas občas niečo nezafrflal ? Martin Sheen stále kamsi pobehoval, ako splašený pes, čiže maximálne herecké opozitum, ako spred roka v Apokalypse. Katharine Ross mi nebola úplne neznáma, pamätám si ju predovšetkým z Absolventa, či aj z Butcha Cassidyho a Sundancea Kida. PS: Chviľu som uvažoval, predstavte si to, že filmu nadelím slušných 80%, síce som až tak nepociťoval nudu, ale nič extra zaujímavé tu nebolo ! PS2: Nie - Tajomná žiara nad pacifikom, ale «Posledné odpočítavanie» , čo oveľa viacej vystihuje, o čom je daný filmový počin ! ()

duklak2 

všetky recenzie používateľa

Hm, hm. Co napsat k tomuto snímku. Osobně jsem velice zklamán. Čekal jsem nějakou duchařinu. A ne jen to, že se objeví záře a loď se přesune do jiného časového pásma. Jako chápu, že film byl natočen téměř před 30 lety, ale i tak si myslím, že to šlo udělat lépe. Rozhodně to mělo být o 20 min. kratší. To bych možná i tu jednu hvězdičku přihodil. Dvě hvězdy dávám spíše z nostalgie a taky kvůli Kirku Douglasovi. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

“Ešte stále si myslíte, že je to sen?“ – „Zlý sen.“ Netrúfam si hodnotiť vizuálne spracovanie, hlavne keď sa hovorí, že CGI triky sú staré už v čase premiéry filmu, každopádne TAJOMNÁ ŽIARA NAD PACIFIKOM rozhodne nestojí (a teda ani nepadá) na technickom prevedení (ale, keď už sme pri ňom, život na obrovskej lietadlovej lodi je spracovaný výborne), ale na hereckých výkonoch Kirka Douglasa a Martina Sheena a na úžasnom „časovom“ nápade s útokom na Pearl Harbor. ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Po mnoha a mnoha letech jsem se na film znovu podíval, abych zjistil, jestli mé hodnocení obstojí i dnes a byl jsem velmi překvapen, když se ukázalo, že nemusím strhnout ani jednu hvězdičku. Pravda, zub času byl místy znát, ale s tím jsem počítal, spíše bych řekl, že musím tvůrce i dnes za výsledek pochválit. Jediné, co mě zarazilo s ohledem na to, že se zajímám o tichomořské válčiště od rusko- japonské války do konce války 2. světové, byla "schopnost" filmařů zjistit si pouze tři správná jména ze šesti letadlových lodí, které tvořily páteř Nagumova 1. leteckého loďstva. I přes tyto drobné nedostatky jsem se při cestování v čase bavil možná i proto, že jsem se v čase vrátil i já, a to do doby, kdy jsem absolvoval základní školní docházku a kdy jsem tento snímek viděl poprvé. ()

Boogeyman 

všetky recenzie používateľa

To jsou prostě Amíci, i když dostali u Pearlu Harboru na prdel takovým způsobem, že to nejde jako třeba u mnohých filmů z Vietnamu trošku přikrášlit v jejich prospěch aniž by to bylo zcela směšné ignorování historie, stejně si vymyslí způsob jak ty Japončíky u Pearlu Harboru porazit! Vezmou Nimitze plného Tomcatů a vrátí se s ním v čase, kde to pak Japončíkům letícím na Havajský přístav prostě nandají! No blbost jak prase. Naštěstí si to tvůrci uvědomili a nastrkali do filmu pár morálních dilemat ohledně změn minulosti/budocnosti, takže celkový výsledek není tak tragický, jak námět napovídá! ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (12)

  • Filmová postava senátora Samuela Chapmana je kompletne vymyslená a jeho zmiznutie sa nezakladá na žiadnej skutočnej udalosti z roku 1941. (Autogram)
  • Není to poprvé, co byl ve filmu použit speciální efekt časové bouře, úplně totožný se již jednou objevil v televizním filmu The Lathe of Heaven (1980). (.stenley.)
  • Útokem na Pearl Harbor pověřil velitel Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto 1. letecké loďstvo viceadmirála Čúičiho Naguma s letadlovými loďmi Akagi (vlajková), Kaga, Sorjú, Hirjú, Šókaku a Zuikaku. (Necrotongue)

Reklama

Reklama