Reklama

Reklama

Tajomná žiara nad Pacifikom

  • Československo Tajemná záře nad Pacifikem (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom (Kirk Douglas) plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. Skvelé napobeniny, hovorí posádka, lenže lietadlá útočia. Znie to neuveriteľne, ale loď prešla časovou bránou do iného kontinua a pred ňou sa nachádza japonská flotila s cieľom zaútočiť na Pearl Harbor. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch som si opäť pripomenul tento viacmenej podceňovaný scifi-vojnový film. A musím povedať, že so svojej atmosféry neztratil nič. Cesta v čase, to ma vždy lákalo, efekty (hlavne prechodu časovou búrkou) pôsobia aj dnes veľmi efektne a príbeh má spád. Všetko toto dokopy ma ani raz neprinútilo pozrieť na hodinky. Herci na čele so Sheenom a Douglasom boli veľmi presvedčiví a výborne sa pre nich neobyčajných rolí zhostili. Za menšie mínus by som považoval to americké "honenie si brka" nad ich technologickými výdobytkami na lietalovej lodi, ktoré hneď niekoľkokrát opakovali...ako v nejakom lacnom TV-reality dokumente. Tiež exteriérových a akčných scén mohlo byť viac. Hodnotenie: 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Pánové, jsme ve stavu bojové pohotovosti, protože vůbec nevím, co se stalo." Tajemnou záři nad Pacifikem jsem poprvé zahlédl v kině v době, kdy jsem byl zvyklý spíše na poroučení větru a dešti než na cestování v čase. Patrně proto jsem byl snímkem tak fascinován a užíval si tápání, zda za tím vším je Pentagon, Moskva nebo zelení mužíci. Navíc je skvělé mudrování nad tím, jestli je možné ovlivňovat historii, když jediný důkaz o Japonském útoku je v dosud nevydaných učebnicích dějepisu. Mě to prostě bavilo tehdy a baví mě to pořád, takže se kdykoli znovu rád vydám s kapitánem Yellandem na můstek. ()

Reklama

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Když jsem to viděl poprvé jako zhruba devítiletý, byl jsem nekriticky nadšen, i když jsem si říkal, že nějaký větší válečný masakr tam ukázat mohli. No, a když jsem to viděl teď, tak jsem si říkal, jak se mi mohla takováhle blbost líbit... Dost často tu filmy hodnotím optikou momentu, kdy jsem je viděl prvně, nicméně tohle je film pro dospělé a tudíž budu hodnotit současnýma očima. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Mám rád filmy, kde sa vraciame v čase. Príbeh vojnovej lode, ktorá sa v čase vráti tesne pred útok na Pearl Harbour ma zaujal. Horšie je to so samotným prevedením. Zvlášť človeka naserie celá ta príprava na prekazenie leteckého útoku japonského letectva, ktorá v zápätí spľasne ako bublina a divák dostane namiesto leteckej bitvy iba hromadu blbých žvástov. K. Dougles ako veliteľ lode pri príchode nadriadených povie: "Ako im to len vysvetlím"... A ja na to, že má predsa v podpalubí mŕtveho Japonca a stopy po guľkách, ale o tom nepadne ani zmienka. Film, ktorý veľa sľubuje, ale málo dáva. Škoda. 60%. ()

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Film má skoro třicet let za sebou a bohužel to trochu kazí celkový dojem. Kontrast ultramoderní letadlové lodi s japonským letectvem z 2. světové války, který jsem v kině tehdy obdivoval, z dnešního hlediska už vypadá jako souboj staré a ještě starší techniky. Hrátky s časem tehdy ještě nebyly obvyklé, k mariňákům mě to nenalákalo - já mám pro tajemnou záři prostě slabost. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (12)

  • Není to poprvé, co byl ve filmu použit speciální efekt časové bouře, úplně totožný se již jednou objevil v televizním filmu The Lathe of Heaven (1980). (.stenley.)
  • Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později. (ČSFD)
  • Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju. (duklak2)

Reklama

Reklama