Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová bitva Olivera Stonea se odehrává na Wall Streetu, v místě, kde se obchoduje za odměnu a vynaloženou sílu. Na jedné straně jsou tu bezohlední milionáři, na straně druhé přehnaně iniciativní nováčci. Dva muži obchodují se svými ženami, rodinami a zároveň proti přesile finančního světa. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (502)

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Zatím mě tenhle film nikdy nepřiměl k hlubšímu zamyšlení. Asi proto, že burza a její život se chová zcela nepředvídatelně, díky čemuž je i pro "hráče" přitažlivá. Burza lidi vznáší do nebes i pohřbívá a připravuje jim peklo. Mnozí se skrz své výsledky na burze hroutí, střílejí. A tak když mi někdo předkládá film o burze, a nasadí tam ještě navíc herce, který má příběh popostrčit a byl v té době na vrcholu, tedy M.Douglase, tak cítím, že to není ono. CASINU věřím, ale ne tomhle filmu. Možná, že časem mě ještě trochu podnítí k zamyšlení, proto zatím za 2. I když nyní se ve mě ozval skeptik, tak asi ne... ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Základný rozdiel medzi Wall Street a Money Never Sleeps je v tom, že v roku 1987 bol Oliver Stone politicky angažovaným režisérom, kým v roku 2010 bol politickým aktivistom, ktorý vo voľnom čase nakrúca filmy. Totižto Wall Street má v prvom rade kvalitný príbeh, skvelé dialógy a aj vďaka určitému schematizmu dobrý spád. A excelentného Michaela Douglasa! ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Pro me naprosto nezajimave tema zpracoval Oliver Stone na vybornou. Obchodovani na burze je aspon pro me desna nuda, ale Stone z filmu udelal napinavou skoro az kriminalku. Prvni hodina filmu je v podstate jedna dlouha jizda, kdy tempo ani na moment nepolevi, pak se sice film krapet vic rozkeca, ale za nakejch dvacet minut uz zase jede ve velkym. Jedina vytka je snad na dve hlavni postavy, urcite sel jejich konec propracovat jeste vic, zvlast u Sheena by bylo fajn sledovat, jak ztraci svoje postaveni a postupne prichazi o kolegy a pratele. Taky konec je takovej otevrenej, ale zase lepsi, nez kdyby se to zvrhlo v soudni drama s velkym proslovem na zaver. Charlie se tady fakt prekonava, sice to nebyl nejakej oslnujici vykon, ale urcite jeho nadprumer. A pak tu je Michael Douglas, kterej je tu fakt skvelej parchant. Sice mi neprislo, ze by hral az zas tak moc nad svym prumerem, ale mel proste dobre napsanou roli, takze toho oscara dostal pravem. Stone ma sice lepsi filmy a od tohohle rezisera mam jiny filmy radsi, ale presto dam plny hodnoceni. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Expozícia krušných newyorských ulíc obklopených do neba týčiacimi sa mrakodrapmi, úprimné obnaženie chamtivosti južnej strany Manhattanu a súčasne istým spôsobom óda pre Wall Street s letmou odbočkou na piatu Avenue a East Side, plus Hamptons (ktoré vizualizovať v tomto tematickom zameraní v snímke z 80. rokov je predbehnutie času). Vzostup a pád. Nenásytnosť a zrada. Moc a opojnosť papierikov s obrázkami mŕtvych prezidentov. A zároveň v príznačnom kontraste s moralitou a morálnosťou bežného života. Úvaha nad tým, koľko stojí sen a aká je vlastne jeho skutočná cena. Úvaha o tom, či naozaj stojí za to. Spísaná pod taktovkou famózneho rozprávača toho času – Olivera Stonea. Ten tu priam až fascinujúco dokonalo zachytil esenciu bankovníctva a oboch strán amerického sna. Možno preto je ešte stále aj po 40 rokoch neporazeným kráľom "finančných" filmov. Archetyp excesu osemdesiatok. Wall Street je silne dobovo štylizovaný, interiéry sú v súlade s exteriérmi a sú ako mesto samotné – (dnes už) starodávne opulentné, luxusné svojim vlastným spôsobom. Zlato a mramor, drevo a Mariani stoličky. A čo som vždy najviac ľúbil na práci Michaela Manna – snímanie exteriérov z interiérov – tu Stone spolu s Richardsonom privádza do ešte väčších obrátok a rovno si dovolím tvrdiť, že aj najpôsobivejšie v kinematografii vôbec. Takúto silnú a osobitú NYC štylizáciu som naposledy videl asi jedine len v prvej sérii Black Monday. Scény "Greed is Good" a "Money Never Sleeps" sú dnes už pevne zapísané v análoch popkultúry, rovnako ako sa ťažko dá nájsť ten správny superlatív pre opísanie výkonu Michaela Douglasa, ktorého postava Gordona Gekka sa stala synonymom chamtivosti (v reálnych výkladových slovníkoch). V obsadení kvalitou nezaostáva ani Holbrook, Terence Stamp a obaja Sheenovci. Hudobný podkres Stewarta Copelanda mi prináša nostalgiu, ale najmä komfort a pokoj, no zároveň nezahmlieva realitu toho, aký drahokam a kus výstavnej filmárčiny tento počin je. Zamiloval som sa do neho ako malý pred vyše dekádou a milujem ho doteraz. Vďaka Wall Street som začal milovať filmy predtým, než som vôbec vedel, že chcem filmy milovať. "The main thing about money, Bud... it makes you do things you don't wanna do..." ♪♫ (komplet galéria: x / x / x) (x / x / x) (x / x / x / x / x) (x / x) (∞2009-2013) (23.6.2013) (8.9.2013) (2014) (2016) (2.3.2017) (27.9.2017) (31.10.2017) (26/27.8.2020) (20.1.2023) (12.3.2023) ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Démonický Michael Douglas při jednom ze svých hereckých vrcholů. Charlie Sheen slušný, Daryl Hannah nevyužitá a vlastně i krapet zbytečná. Sebevědomý Oliver Stone je se svou režií zatraceně dynamický a nápaditý, Robert Richardson zase kouzlí. Námět je slušný a znovu kritický, ale pro běžného diváka je to zmatek, žádné vysvětlivky Stone nepřikládá. Což je určitě škoda. I po letech nicméně pořád zábavné. Není to film, u kterého by divák hltal jednotlivé scény, ale jako celek jednoduše funguje i dnes, protože prostě nestárne. Arogance, bezohlednost, touha vydělat za každou cenu a režisér, který znovu sáhl do vosího hnízda. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (32)

  • Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983. (Tommassi3)
  • Oliver Stone dal na výběr Charliemu Sheenovi, kdo by měl hrát jeho otce. Charlie si (z herců Martina Sheena a Jacka Lemmona vybral právě svého otce Martina. Stone dal později Lemmonovi roli ve filmu JFK (1991). (viperblade)
  • Skládat hudbu původně začal Jerry Goldsmith, ale po neshodách se Stonem od projektu odstoupil. [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (viac)

Reklama

Reklama