Reklama

Reklama

Obor

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (110)

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

I když mě v Rebelovi bez příčiny James Dean nebral, tady je skvělý, o tom žádná. Ale co se týče rebelství, na Taylorku neměl. Ta to u mě vyhrála na plné čáře! Její protesty a vzpoury jsem si vážně zamilovala, stejně jako celý film. Přála jsem si, aby nikdy neskončil. Ti, co použili tlačítko FWD, jsou ... divní. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Legendárny, americký tvorca-George Stevens je bezpochyby veľkým KLASIKOM-klasického Hollywoodu. Rešpektujem a uznávam ho ! No i napriek tomu, nie je v mojom rebríčku-najobľúbenejších režisérov (t.j. v prestížnej TOP DESIATKE), ale zase niektoré jeho snímky vynášam do nebies (Denník Anny Frankovej, Shane, či aj Miesto na výslní). _Filmový príspevok z roku 1956, s názvom OBOR, ktorý získal neuveriteľnú, rovnú desiatku nominácii na Oscara, kde premieňa iba DIRECTOR najväčšieho kalibru. (Napríklad-Najlepším filmom bola-Cesta okolo sveta za 80 dní, rež. Michaela Andersona). _Vezmite si jedno, že sledovanie 201 minút (viac ako troch hodín a dvadsiatky min.) dlhého filmu nie je naprosto nič, čo by bolo poväčšinou každému extra po chuti. Osobne si myslím, že čím dlhší je, tým sa automaticky stáva menej dostupným, zaujímavým, pretože divák sa už po určitom čase, strávenej pri obrazovke (i trebárs v kine), čítajúc neustále titulky, stáva unaveným, vrtí sa na pohovke o stošesť, že sa nevie už dočkať samotného konca kraja ?! Niekedy to platí, inokedy zase nie. Ale teraz si práve myslím, že áno... _ Z môjho pohľadu je to veľmi rozsiahle i rozťahané zároveň, že by sa patrilo, minimálne o tých 30 až 45 minút, skrátiť (dvaja strihači si aj tak nedali povedať), kedy by nebol film tak zbytočne natiahnutý. Môže sa to zdať trochu divné, ale film sám o sebe príliš nenudí, a pritom je dlhý, ako týždeň pred výplatou. Vďaka precíznej réžii, sa na to nedá ani pomyslieť. Je to film plný postáv, ktoré sa postupne vykryštalizujú v úplne inom svetle, ako sa spočiatku javí, alebo : „PENIAZE KAZIA CHARAKTER” , a tým som trafil klinček po hlavičke ! Trojica hercov: Taylor, Hudson a Dean sa v jednom kuse dopĺňajú, i keď by som povedal, že Jim má o moc menej hereckého priestoru, ako je zvyknutý. Až na záver sa dostávam k typickému klišé hollywoodskych kúzelníkov : STÁRNUTIE- jednotlivých postáv je naprosto nedostačujúce, alebo aký vekový rozdiel je medzi filmovou mamou Liz Taylor a jej filmovým synom Dennisom Hopperom ? Minimálny ! Toto všetko je pre mňa mínus+samotná, prepálená dĺžka, ktorú George trochu „prepískol” , a tak z pôvodne maximálneho hodnotenia, znižujem o 40%, smerom na DOBRÝ, priemerný, možno trošku nadpriemerný, aj tak nakoniec zaváži každého uhol pohľadu, ten môj je taký, aký má byť ! Obdivuhodne zachytil dekády jednej rodiny, ale ničím extra ma nezasiahol. Najradšej som mával sekvencie s Deanom, aj keď sa totálne, povahovo, postupne otočil o extrémnych 360˚ , ale nielen o tom je tento monumentálny snímok... Alebo, viac-menej, práve peniaze hýbu svetom... Klasika kinematografie, ale ako pre koho... ? ()

Reklama

Radyo 

všetky recenzie používateľa

James Dean "stokrát jinak", aneb pokaždé v rebelské roli. I tady ukazuje své herectví naplno a zastiňuje i jiné hvězdy filmu Elizabeth Taylor a Rocka Hudsona. Příběh je sice pořádně natažený do délky, nicméně se jej aspoň podařilo díky tomu pojmout v co největší šíři. Milovníci "pamětnických" filmů si asi při sledování budou libovat. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Určite zaujímavý počin, minimálne herecky. Ale inak ukrutne dlhý. Takmer 3 a pol hodiny nemajú ani niektoré seriály. A poviem úprimne, že po prvej polhodine zistíte, že to vôbec neodsýpa. Keď si spomeniem na iný trojhodinový film, ako napríklad Gladiátor či Statočné srdce, tak viem jedno, že ani chvíľu nebola nuda, furt sa niečo dialo, proste to išlo ako voda. Tu sme sa nič takého nedočkalo a svojím príbehom film zaujme skôr amerických sledovateľov. Ústredná trojica je však inak chasa veľmi zaujímavých hercov. James Dean dva týždne po dotočení zomrel a bol to ozajstný rebel na plátne i životom. Pekná Liz Taylor sa vydala koľko, snáď osemkrát? No a Rock Hudson bol veľký milovník žien, ale tento len vo filmoch, keďže o pár desaťročí neskôr zomrel na AIDS a myslím, že nakazil aj svojho priateľa, ktorý za to vysúdil jeho dedičstvo. Inak Hudson bol prvou osobnosťou, ktorá podľahla tomuto vtedy novému ochoreniu. Veľmi zaujímavé, ako elegantne a obdivuhodne vyzerajú veľké hviezdy na plátne, no v skutočnom živote to už také hviezdne nie je. ()

Galéria (105)

Zaujímavosti (22)

  • Většina scén byla natočena v Marfě v Texasu, včetně pouštních plání. Části ve vesnici Mexičanů se natáčeli ve Valentine v Texasu. Interiérové scény jsou natočeny v ateliérech Warner Brothers Studios v Burbanku v Kalifornii. Scéna průvodu byla natočena na letišti ve stejném městě. Několik záběrů se taky dělalo ve Virginii a v Arizoně. (Šuplík)
  • Film byl znovu uveden v Americe na podzim roku 1996 u příležitosti jeho 40. narozenin. (Šuplík)

Reklama

Reklama