Reklama

Reklama

The Chosen

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2024), 30 h 50 min (Minutáž: 20–91 min)

Tvorcovia:

Dallas Jenkins

Hrajú:

Jonathan Roumie, Shahar Isaac, Elizabeth Tabish, Paras Patel, Noah James, George H. Xanthis, Nick Shakoour, Lara Silva, Yasmine Al-Bustami, Kirk B.R. Woller (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(34)

Obsahy(1)

Seriál o živote Ježiša, prerozprávaný z pohľadu ľudí, ktorí ho stretli – charizmatického mladého rybára topiaceho sa v dlhoch, ženy sužovanej skutočnými démonmi, mladého vyberača daní nenávideného okolím a náboženského vodcu, ktorého trápia pochybnosti o tradíciách vlastnej viery. (Anego)

Recenzie používateľa vydumnica k tomuto seriálu (28)

The Chosen (2017) 

Prvá séria: 1. I Have Called You By Name. Začiatok je trošku náročnejší, vyžaduje si to divákovú pozornosť, sústredenie a trpezlivosť, no po niekoľkých minútach som pochopila, že tento seriál stojí za to. Hodnotenie na čsfd (momentálne 95%) a IMDb (9,4) opodstatnené🙂. Pri vyslovení mena Mary of Magdala a keď jej spadol z rúk ten džbán, to som mala zimomriavky, aké už dávno nie. 2. Shabbat. 3. Jesus Loves the Little Children. 4. The Rock on Which It Is Built. Krásna epizódka o povolaní Šimona Petra a o zázraku s rybami. 5. The Wedding Gift. Zázrak na svadbe v Káne Galilejskej snáď ešte nikde nedostal toľko priestoru a takú reálnu podobu. 6. Indescribable Compassion. 7. Invitations. Povolanie Matúša a Ježiš a Nikodém. 8. I am He. Uzdravenie Petrovej svokry a Ježiš a Samaritánka. Druhá séria sa mi asi páčila ešte viac ako prvá. Herecké výkony sú skvelé, mám už svojich obľúbencov a Ježiš je tu taký sympaťák, nemohli vybrať lepšie. Bravó, tlieskam!!! Moji TOP traja sú: Jonathan Roumie (Ježiš), Paras Patel (Matúš) - asi najlepší herecký výkon a Elizabeth Tabish (Mária Magdaléna). Obdivujem nápaditosť tvorcov a všetkých, ktorí sa podieľali na písaní jednotlivých epizód, vďaka dobrej predstavivosti a talentu v The Chosen dostávajú priestor nielenže neznámi herci, ale aj navonok nie až také dôležité postavy z Biblie. Mám však jednu pripomienku. Christmas with the Chosen nie je epizóda seriálu, ale Christmas Praise & Worship Music!!! Myslím si, že by to malo byť hodnotené zvlášť a nie ako súčasť seriálu. Tretia séria je zatiaľ najlepšia!!! Finále je neopísateľne krásne, nenachádzam ani vhodné slová, jednoducho jedno veľké WOW!!! Po dopozeraní S03 si musím dať The Chosen💙 do TOP 10. Jonathan Roumie je pre mňa ten najlepší filmový Ježiš, aký kedy bol :-). Pre fanúšikov seriálu odporúčam pozrieť si aj film Jesus Revolution (2023) takisto s Jonathanom Roumiem. ()

Season 1 (2017) (S01) 

1. I Have Called You By Name. Začiatok je trošku náročnejší, vyžaduje si to divákovú pozornosť, sústredenie a trpezlivosť, no po niekoľkých minútach som pochopila, že tento seriál stojí za to. Hodnotenie na čsfd (momentálne 95%) a imdb (9,4) opodstatnené :-). Pri vyslovení mena Mary of Magdala a keď jej spadol z rúk ten džbán, to som mala zimomriavky, aké už dávno nie. 2. Shabbat. 3. Jesus Loves the Little Children. 4. The Rock on Which It Is Built. Krásna epizódka o povolaní Šimona Petra a o zázraku s rybami. 5. The Wedding Gift. Zázrak na svadbe v Káne Galilejskej snáď ešte nikde nedostal toľko priestoru a takú reálnu podobu. 6. Indescribable Compassion. 7. Invitations. Povolanie Matúša a Ježiš a Nikodém. 8. I am He. Uzdravenie Petrovej svokry a Ježiš a Samaritánka. (Pilotnú časť The Shepherd som nehodnotila). ()

The Shepherd (2017) (S01E01) 

The Shepherd je vlastne Pilot k seriálu The Chosen, režisér Dallas Jenkins ho pôvodne nakrútil len ako short movie pre úzky okruh divákov (v kostole), tešil sa veľkej obľube, postupne sa našli sponzori atď. a tak vznikol seriál, dnes už fenomén (prvé dve epizódy tretej série sa dokonca dostali do kín!) The Chosen som začala sledovať až od prvej epizódy, Pilot som videla až po dopozeraní dvoch sérií (!!!) Nebude to asi náhoda, lebo táto epizóda sa mi vôbec nepáčila, absolútne ma nezaujala, nenaplnila moje očakávanie a veľmi ma sklamal výber herca, ktorý hral Jozefa!!! Nedokázala som sa nad to povzniesť, to ako vážne?!!! Chcem tým povedať to, že keby som začala normálne touto epizódou ako vždy začínam každý seriál, asi by som nedošla ani po prvú!!! To by bola chyba, pretože je to naozaj krásny a hodnotný seriál. Nebuďte ako ja a nenechajte sa odradiť...(Túto epizódu som sa rozhodla nehodnotiť). ()

Volal jsem tě jménem (2019) (S01E02) 

I Have Called You by Name. Začiatok je trošku náročnejší, vyžaduje si to divákovú pozornosť, sústredenie a trpezlivosť, no po niekoľkých minútach som pochopila, že tento seriál stojí za to. Hodnotenie na čsfd (momentálne 95%) a imdb (9,4) opodstatnené :-). Pri vyslovení mena Mary of Magdala a keď jej spadol z rúk ten džbán, to som mala zimomriavky, aké už dávno nie. (04.07.2022) ()

Šabat (2019) (S01E03) 

Moja najobľúbenejšia časť tejto epizódky je to ako sa Mária Magdaléna pripravuje na Shabbat a ako k nej prichádza vzácny hosť😉. (07.07.2022) ()

Ježíš miluje malé děti (2019) (S01E04) 

Jesus Loves the Little Children má síce len polhodinku, no plynie veľmi pomalým tempom, dokonca som sa trochu nudila, tak preto dávam len 3*. Na druhej strane je výhodou, že túto epizódku si môžu pozrieť aj deti, myslím si, že je určená práve im. (12.07.2022) ()

Skála, na které je postaven (2019) (S01E05) 

The Rock on Which It Is Built je zatiaľ pre mňa najlepšia epizóda. Ondrej privádza Šimona Petra k Ježišovi. "Na tvoje slovo Pane spustím siete". Zázrak s rybami. Ježiš sa tu osobne dotýka Šimona. Koľkí z nás potrebujú takéto osobné stretnutie s Bohom. Ľudská beznádej sa tu premieňa na nádej. Veľmi pekne natočené. ()

Svatební dar (2019) (S01E06) 

The Wedding Gift. Svadba v Káne Galilejskej🍇 tu je veľmi reálne zobrazená a snáď ešte nikde predtým nedostala toľko priestoru. Nikdy som sa nad touto pasážou Biblie až tak detailne nezamýšľala, napríklad že aká pohroma :-) to musela byť, keď sa im minulo víno. Pri sledovaní tejto epizódy som empaticky súcitila so všetkými zainteresovanými, bol by to teda problém, ale vďaka Bohu sa na svadbe v Káne stal prvý verejný zázrak a k žiadnemu škandálu nedošlo. Je veľmi sympatické, že Ježiš a jeho učeníci sa vedeli aj normálne zabaviť a vychutnať si kvalitné vínko. Veľmi sa mi páči aj vzťah Šimona a jeho manželky Eden. Čo sa mi ale nepáči a za čo aj sťahujem nejaké tie body, je výber herečky, ktorá stvárnila Máriu, Ježišovu matku. S tým mám teda problém, lebo Máriu si vždy predstavujem ako nadprirodzene krásnu bytosť, minimálne jej mohli dať nebesky modré oči a menej rokov. Zvyšok castingu vyhovuje :-). ()

Pozvánky (2019) (S01E08) 

Najlepšie na tejto epizóde: Ježiš a Nikodém a Povolanie Matúša. Matúš tu všeobecne patrí medzi moje najobľúbenejšie postavy. ()

Já jsem on (2019) (S01E09) 

Uzdravenie Petrovej svokry a Ježiš a Samaritánka. ()

Season 2 (2021) (S02) 

Druhá séria sa mi asi páčila ešte viac ako prvá. Herecké výkony sú skvelé, mám už svojich obľúbencov a Ježiš je tu taký sympaťák, nemohli vybrať lepšie. Bravó, tlieskam!!! Moji TOP traja sú: Jonathan Roumie (Ježiš), Paras Patel (Matúš) - asi najlepší herecký výkon😉 a Elizabeth Tabish (Mária Magdaléna). Obdivujem nápaditosť tvorcov a všetkých, ktorí sa podieľali na písaní jednotlivých epizód, vďaka dobrej predstavivosti a talentu v The Chosen dostávajú priestor nielenže neznámi herci, ale aj navonok nie až také dôležité postavy z Biblie. Mám však jednu pripomienku. Christmas with the Chosen nie je epizóda seriálu, ale Christmas Praise & Worship Music!!! Myslím si, že by to malo byť hodnotené zvlášť a nie ako súčasť seriálu. ()

Hrom (2021) (S02E01) 

Trošku slabší začiatok druhej série. Nezasiahlo ma to až tak ako väčšina epizód prvej série. Podľa názvu som čakala búrku na mori... ()

Viděl jsem tě (2021) (S02E02) 

"Skôr ako ťa Filip zavolal, videl som ťa, keď si bol pod figovníkom." (Povolanie učeníkov, Ježiš a Natanael) ()

Matouš 4:24 (2021) (S02E03) 

Piatu hviezdičku dávam za dojímavý koniec tejto epizódy. Za relatívne krátky čas tu bolo povedané a ukázané viac než dosť. Obyčajný večerný rozhovor učeníkov pri ohníčku, dôjde aj k menšej výmene názorov a potom ich všetkých odrovná Ježiš, ktorý ani nemusí nič urobiť - stačí, že je človekom a ukáže svoju ľudskosť a zraniteľnosť. Jednoducho, ale pekne natočená epizóda. ()

Perfektní příležitost (2021) (S02E04) 

Obdivujem nápaditosť tvorcov a všetkých, ktorí sa podieľali na písaní jednotlivých epizód, vďaka dobrej predstavivosti a talentu v The Chosen dostávajú priestor nielenže neznámi herci, ale aj navonok nie až také dôležité postavy z Biblie, konkrétne napríklad tu "Uzdravený pri rybníku" ochrnutý muž bez mena tu dostáva svoj samostatný príbeh a priestor a to je úžasné, vždy si teraz na ňho spomeniem. Ďalšia zimomriavky spôsobujúca epizóda, už samotný 9minútový úvod bez slov je úplne že super. Herecké výkony sú skvelé, mám už svojich obľúbencov a Ježiš je tu taký sympaťák, nemohli vybrať lepšie. Bravó, tlieskam!!! ()

Protiprávní (2021) (S02E06) 

Nečakaná a prekvapujúca dejová línia s Máriou Magdalénou v predchádzajúcej epizóde Spirit ma navnadila zapnúť si hneď dnes ďalšiu. Unlawful je ozaj vydarená epizódka, scenáristi sa s ňou vyhrali. Máme tu opäť udalosti z Biblie, napríklad trhanie klasov v sobotu, uzdravenie v synagóge a zároveň sa tu rozvíja fiktívna časť a to je celé dianie okolo Márie Magdalény, spojené s tým ako sa ju Šimon a Matúš vybrali spolu hľadať. Myslím si, že tvorcovia tým chceli poukázať na to, že každý z nás sa niekedy ocitá v "dark places". Veľmi pekné je stretnutie Márie Magdalény s Ježišom, ktorý jej odpúšťa. Na pozadí všetkých udalostí máme ešte Jána Krstiteľa, ktorý by si podľa mňa zaslúžil aj viac priestoru, veď on je tiež The Chosen. Moji TOP traja sú: Jonathan Roumie (Ježiš), Paras Patel (Matúš) - asi najlepší herecký výkon :-) a Elizabeth Tabish (Mária Magdaléna)💙. ()

Zúčtování (2021) (S02E07) 

Najslabšia epizóda druhej série. 3,5* ()

Za horami (2021) (S02E08) 

REČ NA VRCHU a SOĽ ZEME A SVETLO SVETA. Matthew: "What does, you are the salt of the earth, even mean? I am not good at metaphor." Jesus: "Salt preserves meat from corruption, it slows its decay. I want my followers to be people who hold back the evil over the world. Salt also enhances the flavor of things. I want my followers to renew the world and be part of its redemption. Salt can also be mixed with honey and rubbed on the skin for maladies. I want my people to participate in the healing of the world, not its destruction. Matthew: "Then why not just say that? :-) Je sympatické, že tu má Ježiš ako aj učeníci skvelý zmysel pre humor. V tejto epizóde je pekne vybraté prostredie. A áno, aj ja by som Ježišovi zvolila modrú :-) je to moja najobľúbenejšia farba. Končí Season 2 a až teraz nastupuje na scénu Judáš Iškariotský, hmh kde bol doteraz? Pekné 4*. ()

Poslové (2021) (S02E09) 

Tu by malo byť nejaké upozornenie, že Christmas with the Chosen nie je epizóda seriálu, ale KONCERT Christmas Praise & Worship Music!!!  Z mojej strany veľké sklamanie, pretože som sa tešila na vianočné takmer dvojhodinové The Chosen - seriál!!!! Videla som len pár minút, takže nebudem ani hodnotiť. Možno niekedy budem mať na to náladu, ale asi nie...Myslím si, že by to malo byť hodnotené zvlášť a nie ako súčasť seriálu. ()

Reklama

Reklama