Reklama

Reklama

The Chosen

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2024), 30 h 50 min (Minutáž: 20–91 min)

Tvorcovia:

Dallas Jenkins

Hrajú:

Jonathan Roumie, Shahar Isaac, Elizabeth Tabish, Paras Patel, Noah James, George H. Xanthis, Nick Shakoour, Lara Silva, Yasmine Al-Bustami, Kirk B.R. Woller (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(34)

Obsahy(1)

Seriál o živote Ježiša, prerozprávaný z pohľadu ľudí, ktorí ho stretli – charizmatického mladého rybára topiaceho sa v dlhoch, ženy sužovanej skutočnými démonmi, mladého vyberača daní nenávideného okolím a náboženského vodcu, ktorého trápia pochybnosti o tradíciách vlastnej viery. (Anego)

Zaujímavosti (33)

  • Je svetovo prvým viacsezónnym seriálom o živote Ježiša Krista. (Phosphorus)
  • Podľa vyjadrení tvorcov ich cieľom je, aby seriál videla 1 miliarda ľudí. (Phosphorus)
  • Režisér Dallas Jenkins sa vyjadril, že plánovanie seriálu zahŕňalo konzultácie s odborníkmi vo viacerých oblastiach pre dosiahnutie čo najväčšej historickej, biblickej a kultúrnej správnosti. (Phosphorus)
  • Prvá séria seriálu bola financovaná tzv. crowd-fundingom (kolektívne financovanie, prispieť môže každý) a podarilo sa vyzbierať doteraz historicky najvyššiu sumu aká kedy bola pre TV seriál alebo filmový projekt vyzbieraná – 10.2 milióna amerických dolárov. (Anego)

The Chosen - Hrom (2021) (epizóda) (S02E01)

  • Len tri týždne po dokončení natáčania bola táto epizóda upravená a vydaná na nedeľu Zmŕtvychvstania Pána. (Pat.Ko)

The Chosen - Viděl jsem tě (2021) (epizóda) (S02E02)

  • Táto epizóda je založená na biblickej pasáži Ján 1:43-51, kde Ježiš povoláva Filipa aj Natanaela, aby ho nasledovali. (Pat.Ko)

The Chosen - Volal jsem tě jménem (2019) (epizóda) (S01E02)

  • Podľa Mojžišovho zákona by Nikodém (Erick Avari) nemohol vstúpiť do Červenej štvrte, pretože by ho to urobilo nečistým a neschopným zúčastniť sa účelu svojej návštevy. Potreboval by sedem dní očisťovania. (Pat.Ko)

The Chosen - Matouš 4:24 (2021) (epizóda) (S02E03)

  • Názov epizódy je „Matúš 4:24“, čo je priamy biblický odkaz. Udalosti v epizóde sa dejú podľa toho, čo je opísané v Matúšovom evanjeliu: „Tak sa jeho sláva rozšírila po celej Sýrii a prinášali mu všetkých chorých, sužovaných rôznymi chorobami a bolesťami, posadnutých démonmi, ochrnutých a uzdravil ich." (Pat.Ko)

The Chosen - Šabat (2019) (epizóda) (S01E03)

  • Mária (Elizabeth Tabish) rezervuje miesto pre Eliáša, čo sa vraví, že sa to robí iba počas veľkonočného sviatku. Ježiš (Jonathan Roumie) vstúpi do domu a sadne si na toto miesto. Väčšina kresťanov verí, že Ježiš je Bohom v ľudskej podobe, čo znamená, že na Máriino vyhradené miesto si skutočne sadol Eliáš. (Pat.Ko)

The Chosen - Šabat (2019) (epizóda) (S01E03)

  • Šabat je večera, ktorú si židovský národ ctí ako začiatok svojho šabatu, ktorý trvá od piatku do západu slnka v sobotu. Židovské rodiny ho dodnes slávia. (Pat.Ko)

The Chosen - Skála, na které je postaven (2019) (epizóda) (S01E05)

  • Táto epizóda je založená na biblických pasážach „Ježiš povoláva prvých učeníkov“ (Lukáš 5:1-11) a „Ježiš sa dáva spoznať siedmim učeníkom“ (Ján 21:1-14). (Pat.Ko)

The Chosen - Zúčtování (2021) (epizóda) (S02E07)

  • SPQR na rímskom stole znamená „Senatus PopulusQue Romanus“, čo znamená „Senát a ľud Ríma“. (Pat.Ko)

The Chosen - Nepopsatelný soucit (2019) (epizóda) (S01E07)

  • Táto epizóda je založená na biblických pasážach „Ježiš uzdravuje malomocného“ (Lukáš 5:12-16) a „Ježiš uzdravuje ochrnutého“ (Lukáš 5,17-36). (Pat.Ko)

Reklama

Reklama