Reklama

Reklama

Epizódy(9)

Recenzie (3)

quokam 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Vcelku povedený seriál, který se však nevyhnul much a pokušení podobných dramatizací biblických příběhů - zvlášt k osobě Nikodéma, ale i např Matouše a dalších. Herecky je nejvyraznejsi Paras Patel, ktery samo "ma co hrat " Trochu jeho pojeti pripomina "Dobreho doctora", bud tedy od sebe vzajemne opisuji, nebo je inspiruje stejna diagnoza. Dobrej je i Roumie v roli Jezise, dokaze jemne vybalancovat roviny mesiase, aniz by z toho vysel nejakej podivnej fil ci sexual, nebo na druhou stranu nejaka karikatura jakehosi obecneho dobrocinitele. Celkovy dojem 8/10. Update 10012024: muj maly osobni oscar za dila poprve videna v roce 2023. The chosen udeluji cenu za nejlepsi serial, za nejlepsi serialovou rezii, za nejlepsi serialovou vypravu, za nejlepsi serialovej namet,  Parasovu P za nejlepsiho herce ve vedlejsi dramaticke roli a panu Ericku Avarimu za nejlepsiho seniora v dramaticke roli. ()

Melios 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Keby som mal vymenovať dva najlepšie seriály, aké som mal tú česť uzrieť, dlho by som nepremýšľal a hneď by som vyslovil Chernobyl a The Chosen (a to som pritom videl len prvú sezónu). Zvesti o tomto projekte sa ku mne dostali už pred veľmi dlhou dobou. No nedávno sa mi podarilo zhliadnuť prvú várku epizód a musím podotknúť, že to naozaj stojí za všetku vašu pozornosť. Jedná sa o netradičné spracovanie známych príbehov o živote Ježiša Krista a jeho obeti nielen pre židovský národ, no pre celý svet, na ktoré ste mohli zavadiť očkom pri čítaní Biblie v štyroch evanjeliách, ktoré tieto udalosti celkom podrobne dokumentujú. Keď som spomenul slovo netradičné, myslel som to vážne. Jedná sa o nezvykle vydarený projekt, ktorý nielenže nevyzerá lacno, ale ani nepôsobí nútene. Na výslednom produkte je vidieť zapálenosť skúsených kresťanských filmárov, ktorí do toho dali nie len svoje srdce, ale aj svoju vieru a dušu. A to je tým, čím sa práve The Chosen líši od iných generických filmov/seriálov o Ježišovi. Je skutočne živý. Z každej scény na vás bude dýchať bohatosť živého prostredia a vtedajšej spoločnosti, skvelé herecké výkony (Erick Avari ako farizej Nikodém milo prekvapil), do ktorých dali herci celú svoju dušu a ešte lepšia výprava, kedy sa seriál síce miestami vlečie, no nikdy nemáte pocit, že by vďaka svojej dynamike úplne stál, alebo, že by vás začal nudiť. Autori si okrem čítania Biblie dali záležať na historických faktov, čo vždy dokáže potešiť hlavne keď mapujete knihu, ktorá zasahuje do viacerých sfér než len duchovna. Tým pádom môžete očakávať aj rozšírenie príbehov známych postáv o bočné linky na dokreslenie celkovej atmosféry, ako aj pospájanie jednotlivých príbehov, aby zapadali do seba, keďže sa niekedy v samotnej predlohe ťažko hľadajú spojitosti. Vo výsledku ma seriál ohromne prekvapil. Som praktikujúci kresťan, no vždy ma mrzelo ako bezduché sú drvivá väčšina kresťanských počinov a tak som vždy natešený, keď sa nájde nečakaná výnimka. O to viac, keď je ešte vytvorená ďalšími kresťanmi od srdca. Seriál The Chosen môžem odporučiť všetkým nábožensky založeným jedincom, ktorí, podobne ako ja, hľadajú niečo viac než len povrchný priemerný film na jedno odpoludnie. Pre ateistov radu nemám. Skúste, možno sa na to namotáte. Seriál sa dá (vďaka crowd-fundingovým kampaniam) nájsť zadarmo TU. Na záver mi ostáva vám dať už len jednu radu: Prosím, nezačínajte pilotom, ktorý nesie názov The Shepherd. Oproti ostatným epizódam sa jedná o dosť lacnejší a slabší projekt, ktorý slúžil na rozbehnutie celého seriálu, ktorý je sám o sebe stonásobne lepší. Absolútna spokojnosť. Odporúčam všetkými desiatimi. ()

Reklama

vydumnica 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

1. I Have Called You By Name. Začiatok je trošku náročnejší, vyžaduje si to divákovú pozornosť, sústredenie a trpezlivosť, no po niekoľkých minútach som pochopila, že tento seriál stojí za to. Hodnotenie na čsfd (momentálne 95%) a imdb (9,4) opodstatnené :-). Pri vyslovení mena Mary of Magdala a keď jej spadol z rúk ten džbán, to som mala zimomriavky, aké už dávno nie. 2. Shabbat. 3. Jesus Loves the Little Children. 4. The Rock on Which It Is Built. Krásna epizódka o povolaní Šimona Petra a o zázraku s rybami. 5. The Wedding Gift. Zázrak na svadbe v Káne Galilejskej snáď ešte nikde nedostal toľko priestoru a takú reálnu podobu. 6. Indescribable Compassion. 7. Invitations. Povolanie Matúša a Ježiš a Nikodém. 8. I am He. Uzdravenie Petrovej svokry a Ježiš a Samaritánka. (Pilotnú časť The Shepherd som nehodnotila). ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (21)

  • Keď Ježiš (Jonathan Roumie) odchádza z domu Šimona (Shahar Isaac) a Eden (Lara Silva), aby sa stretol s Nikodémom (Erick Avari), dotkne sa najprv mezuzy (židovský nábožensky predmet) na ráme dverí a potom mu pobozká ruku. Mal mu najprv pobozkať ruku a potom sa dotknúť mezuzy. (Pat.Ko)
  • Táto epizóda je založená na biblických pasážach „Ježiš uzdravuje malomocného“ (Lukáš 5:12-16) a „Ježiš uzdravuje ochrnutého“ (Lukáš 5,17-36). (Pat.Ko)
  • Šabat je večera, ktorú si židovský národ ctí ako začiatok svojho šabatu, ktorý trvá od piatku do západu slnka v sobotu. Židovské rodiny ho dodnes slávia. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama