Reklama

Reklama

Povstalecká história

(seriál)
Československo, 1984, 11 h 17 min (Minutáž: 75–89 min)

Réžia:

Andrej Lettrich

Kamera:

Tibor Biath

Hrajú:

Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, Július Vašek, Michal Gučík, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ján Bzdúch, Vladimír Brabec, Václav Stýblo, Radoslav Brzobohatý (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(8)

Na svoje pomery výpravný historicko – vojnový seriál nám priblíži obdobie prvej polovice štyridsiatych rokov. Prenesieme sa do čias vojnového Slovenského štátu a budeme zblízka pozorovať prípravy na prejav najväčšieho vzdoru proti útlaku v dejinách Slovenska. Už o tom rozprávajú muži v mestách a na dedinách. O niekoľko týždňov vypukne Slovenské národné povstanie... Seriál sa aj napriek vysokej remeselnej úrovni nedokázal vyhnúť ideologickému tlaku režimu a isté zobrazené „historické“ udalosti sú v ňom zavádzajúce a účelové.

Hra s ohňom
Obrat
Veľký projekt
V skrytom bode varu
Augustové dni
Hromy divo bijú
Na život a na smrť
Blízko je deň (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (27)

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Seriál jsem znovu shlédl s odstupem desítek let a jako "poučený fanoušek historie" (zdravím kolegu gudaulina :-) ) musím hodnocení o jednu * zvednout. "Povstalecká historie" se zcela pochopitelně nevyhnula dobovému ideologickému a částečně i faktickému překrucování historických skutečností, ale činí tak v únosné míře a zobrazení skutečných událostí a postav je zde vynikajícím způsobem kombinováno s mikrokosmem postav a osudů fiktivních. Kromě slušného filmařského řemesla, napětí a kvalitních hereckých výkonů seriál i zajímavým způsobem dokresluje vývoj česko - slovenských vztahů a to nejen v době 2. světové války. O "patologické nenávisti" k českým zástupcům, jak zde nesmyslně blábolí jeden z komentářů však naštěstí nemůže být ani řeči. Na okraj dodám, že mne velice pobavil Jürgen Heinrich aka proslulý komisař Wolf jako zlotřilý důstojník SS, bezděčně podléhající kouzlu půvabné Židovky :D. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Pán režiér Lettrich sa snažil natočiť naozaj veľký seriál. No na tomto diele je jasne vidieť, že seriál vznikal v socializme. Historicky je dosť nepresný...Herecké obsadenie je veľkolepé. Hrajú tu naozaj výborní herci. Tento seriál určite patrí čo do veľkosti , naozaj k tomu naj.. čo sa na Kolibe natočilo. ..65%. ()

Reklama

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Zatímco hudba byla ve východní části soustátí lepší, filmy - až na pár záblesků typu Obchod na korze - stály obvykle za starou bačkoru. Tenhle seriál rozhodně mezi ony záblesky nepatří. Podobně jako třeba Major Zeman z CZ produkce, i tady je hlavním cílem ohýbat minulost ve prospěch rudochů... Dost mě pobavilo, jak vojáci Slovenského štátu cestou na frontu krmí sovětské zajatce a chtěli by střílet svoje spojence. Úplně mi to připomnělo východoněmecké vojáky Wehrmachtu, kteří přece celou válku stříleli do vzduchu. :)) ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

A. Lettrich točil na vojnovú tému jedna radosť a tento 8-dielny seriál som si rád pozrel. Dávno, dávno ešte ako malý chlapec som z toho niečo videl, ale až dnes ako dospelý viem oceniť tento komplexný pohľad na naše, ale svetové dejiny. Propagande a istému skresleniu sa v dobe vzniku dalo vyhnúť len ťažko, zvlášť, keď štát investuje...Komunisti a prehnaná glorifikácia Husáka tu majú až priveľa priestoru, ale komunisti tu vtedy boli, takže vynechať ich by tiež nebolo historicky presné. 8-dielov sa môže zdať dosť, ale ja som mal často pocit, že to bolo málo a miesto nezaujímavých komunistických schôdzok a kecov by som radšej videl naše jednotky na východnom fronte, gardistov, Československý prápor v Rusku, letmo nadhodený pancierový vlak a možno i nejaké akčné scény, ale to by som už chcel priveľa. V takmer všetkom je film historicky presný, je tu Tiso, Beneš, komunisti, armáda, partizáni i povstanie a k tomu samozrejme nemecká strana. Mnohé scény ma svojou veľkosťou a počtom komparzistov doslova zaskočili, určite to nebol lacný projekt. Kvietik mohol dostať viac priestoru, ale veľmi ma potešil R. Brzobohatý vo výbornej roli generála Jána Goliana. Posledný záber do jeho očí odpovedá celkom jasne na špekulátívne otázky o jeho osude. Ja som v nich videl smrť...70%. ()

Smok 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na rok vzniku si treba trošku odmyslieť ten prílišne kladený dôraz na vedúcu úlohu Strany a dostaneme po filmárskej stránke kvalitný seriál, ktorý sa zaoberá aj politickými náladami a dôvodmi vzniku SNP, v ktorom sa zišla skoro celá naša vtedajšia herecká špička, ale aj mladí začínajúci herci. V mladosti som tento seriál doslova hltal a dosť výrazne ovplyvnil môj ďalší filmový vkus. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (13)

  • Filmovalo se v Bratislavě a v kostele Vyšný Kubín. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se v Bratislavě, Bánské Bystrici, Prezidentském paláci. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Filmovalo se v Bratislavě, Lubietové, kostele Vyšný Kubín. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama