Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väzenie Alcatraz bolo považované za miesto, z ktorého sa nikdy nikomu nepodarilo utiecť. Všetkých, ktorí sa o to pokúsili, zadržali, zastrelili, alebo sa utopili v zradných prúdoch Sanfranciského zálivu. Frank Morris však bol majstrom útekov - podarilo sa mu to už niekoľkokrát a od chvíle, kedy sa do Alcatrazu dostal, nemyslel na nič iné... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (443)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Clint Eastwood bude pre mňa vždy ten najväčší hollywoodsky pištoľník. Veľký westernový hrdina. Drsný, mlčanlivý chlapík za ktorého hovoria jeho zbrane. No tento herec vedel využiť svoj prirodzený talent a mužnú charizmu aj vo filmoch, ktoré nemajú s divokým západom nič spoločné. Jedným z nich je väzenská akčná dráma "Útek z Alcatrazu". Eastwood stvárnil väzňa Franka Morrisa, ktorý sa ocitne v najprísnejšom americkom nápravo-výchovnom ústave. V kriminále z ktorého ešte nikto neušiel. On sa však o to pokúsi. Podarí sa mu to? To nebudem prezrádzať. Napíšem len, že je to kvalitný, chlapácky film odohrávajúci sa výlučne v prostredí obávaného Alcatrazu. **** ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: MARKÍZA = ?.?.200?+PREMIÉRA NA STV 1 = 8.2.2019, réžia slovenského znenia (MARKÍZA 200?) = ŠTEFAN MANDŽÁR - Považoval som tento film vždy za skvelý. Ale až keď som zhliadol akýsi dokumentárny seriál o útekoch z väzenia (na STV 2), zistil som, že SIEGEL ani nemusel príliš fabulovať. ÚTEK Z ALCATRAZU je totiž takmer absolútne dokonalou hranou rekonštrukciou tohto prípadu. Jediné čo ma "zožiera" je otázka či sa Frankovi nakoniec podarilo zachrániť alebo odpočíva na dne San Franciscskej zátoky. (15.8.2007) ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Když začala v roce 2006 vycházet Kolekce klasických filmů Clinta Eastwooda, byl jedním z důvodů, proč jsem každých 14 dnů kupoval časopis s originálním DVD, právě tento snímek. Snímek, který nakonec na více, než třicetimístném seznamu chyběl... Nevadí, už je doma. Nostalgie jako hrom, ale i po těch letech vynikající a realistický film. Jedná se o jednu z nejlepších Eastwoodových rolí, která mu perfektně sedla. Tento slavný vězeňský příběh Dona Siegela o chytrém útěku, inspirovaný skutečnou událostí, který je pátým (a posledním) společným počinem obou věhlasných tvůrců, mi imponuje dodnes. Je zde několik drsných či násilných scén, ale hlavně spousta napětí a pohled na mimořádně inteligentního zločince Franka Morrise, který se pokusí o nemožné - uniknout z Alcatrazu. Jeden z nejzajímavějších snímků Clinta Eastwooda a filmová legenda s velkým L. ()

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

O útěku z Alcatrazu. Co víc na tom komentovat? Že mám rád filmy s plánem, s útěkem; a i když jsou takhle přímočaré a – jak píše Djkoma – působí na dnešní dobu lehce zastarale, mně to ke spokojenosti stačí. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 8 | hudba ? | humor 0 | akce 0 | napětí 4 | pustil bych si znovu 7 ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (38)

  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)
  • Velmi chladné a nevlídné počasí, které při natáčení panovalo, vneslo do snímku onu specifickou atmosféru. Don Siegel se později nechal slyšet, že Útěk z Alcatrazu režíroval způsobem, jako by šlo o černobílý snímek, natočený na barevný film. (ClintEastwood)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (viac)

Reklama

Reklama