Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Veľká Británia David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (340)

easaque 

všetky recenzie používateľa

-5* ani já jsem neodolal hodně diskutovanému dokumentu posledních dnů, v kterém slavný David Attenborough bilancuje vývoj naší matičky zeměkoule za období svého života. Nejsou to hezké zprávy, ale aspoň na pozadí krásných obrázků možná přesvědčí značnou populaci ke změnám, které jsou potřeba. Určitě potřebný dokument, u kterého bych klidně přivítal i přitvrzení, protože zhroucení našeho ekosystému odhaduji rychleji než on. Ale nechci si hrát na Vševěda a budu rád, když přiláká další. Hlavní plus pro mě je to, že to není agitka à la Greta Thunberg či Greenpeace, jejichž pojetí je na můj vkus už přehnané a jednostranné. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Osobná výpoveď uznávaného anglického spolutvorcu množstva nádherných prírodopisných dokumentov, ktoré definovali tento žáner. Aktivistu a neúnavného ochrancu prírody. Osobná výpoveď, ktorá nielen presne opisuje neradostný stav a víziu samozničenia planéty ľudstvom, ale naznačuje a prináša riešenia a rady, ako tomu zabrániť. Lenže s výnimkou jednej vety - "Je potrebné zastaviť neúnosný rast" sa nijako nedotýka podstaty - a to nevyhnutnej potreby zmeny systému ako takého. Poznámka: Pretože existujúci a prevládajúci kapitalistický systém výroby, povyšujúci rast zisku a súčasnú stále rafinovanejšie dosahovanú efektivitu pri jeho dosahovaní, vylučuje environmentálne prijateľné riešenia. Vždy totiž preváži hľadisko trhové nad ekologickým, vždy. Od v dokumente spomenutého prudkého nárastu spoločnosti a produkcie v 70. rokoch 20. storočia, sa všetko ukázané postupné degradovanie srdca sveta - ubúdanie dažďových pralesov, topenie ľadovcov na oboch koncoch zemegule, či masívny lov rýb, ubúdanie živočíšnych druhov, dialo len a len vďaka dravej a nenásytne realizovanej, sústavnej politike konzumného obchodného kapitalizmu. Ten sa za tie roky nezmenil. Len nadobudol globalizované a nadnárodne korporátne formy. Ak ukážu rozhodujúce banky, zbrojárske korporácie, farmaceutické firmy, automobilky, odevné korporácie ich konkrétne environmentálne riešenia, čo sa týka všetkých zložiek prírody a ich radikálne zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, potom by som azda uveril. Lenže nič také sa nedeje a ani neudeje. Politici a mimovládni aktivisti budú na fórach naďalej mlátiť prázdnu slamu a tváriť sa nesmierne progresívne. Ďalší mladí Attenboroughovi nasledovníci nakrútia tisícky otrasných dokumentov o odumieraní prírody na Zemi. Prijmú sa hromady "zásadných" deklarácií o klimatickej udržateľnosti, a o kadejakej inej potrebe ochrany prírody. No firmy budú na podklade kapitalistických hesiel o absolútnej priorite zisku chŕliť do ovzdušia  exhaláty. Ak im tieto deklarácie dočasne privrznú gule, na tajnáša presunú tony toxických splodín do mora, či zakopú do zeme. To, mimochodom, robia už roky rokúce. V najvyspelejších mestách sveta sa však tí istí majitelia korporácií budú samozrejme vystatovať najprogresívnejšími eko a enviro klimatickými riešeniami. Tak sa to deje už dnes, veď aby ich rodiny žili v čo najčistejšom prostredí. Korporáciami a progresívnymi vládami eko štátov  financované mimovládky budú nemilosrdne tepať do konkurencie, nenápadne však zachovávajúc a mlčiac o zasmradzovaní a nivočení krajiny nimi vlastnenými firmami. Kdesi v Bangladéši,  Indii, mamutích baniach v Afrike, Južnej Amerike či v Papui - Novej Guinei. Nič nové na svete - budeme tu mať "eko" repete. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Dokým bude David Attenborough stále dýchať... hoci má 93...verím že bude stále usmerňovať tých privilégovaných, ktorý môžu niečo zmeniť. Sila tohto svedectva je v jeho úprimnosti, porovnávaniu a prognózam. A hoci sa môže na chvíľu javiť pesimisticky, je zároveň aj plný odporúčaní a postrehov ako to zmeniť. A nie len na tej globálnej rovine ale aj na individuálnej. Ďalšia z vecí, ktorú treba vidieť a doceniť. A úvod a záver v Černobyle považujem za trefný a skvelý autorský zámer. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„David Attenborough: Život na našej planéte” Zem, nevyzerá do budúcnosti úplne najideálnejšie, o čom v troch častiach dokumentu, húževnato, po celý čas rozpráva britský prírodovedec, Sir David Attenborough, ináč mladší brat hviezdneho režiséra Richarda, držiteľa dvoch oscarov za monumentálny epos Gándhí. Úvod tejto dôležitej záležitosti, sa začína kryštalizovať z „mesta duchov” , na ukrajinskej Pripiati, a to neďaleko jadrovej elektrárni Černobyľ, kde už všetci veľmi dobre vieme, k čomu tam konkrétne pred 34. rokmi došlo, čo je vôbec už - prvotný, varovný signál, že príroda si vždy nakoniec sama nájde cestu, ako pokračovať vo svojom ekosystéme, kedy to priam ideálne vidieť na trávnatom poraste okolitých budov, i napriek trvalej absencie ľudskej komunity, ak samozrejme ešte niekedy nedôjde k akejsi »jadrovej vojne« , keď s prichádzajúcej, nukleárnej zimy, by sa príroda asi len sotva spamätala, z tak extrémnej zmeny klímy, či zamoreného, rádioaktívneho prostredia, a tak si ja osobne myslím, že by sa najprv mali odstrániť (zničiť, zneškodniť) všetky jadrové zbrane, a až následne potom premýšľať nad potenciálnymi, prírodnými víziami, ktoré podľa mňa dajú ešte poriadny kus roboty, aby sa veci zmenili k lepšiemu. Sir Attenborough je vo svojich 94. rokoch, absolútnou a nefalšovanou osobnosťou (legendou), ktorá túto celú problematiku myslí vážne a úprimne, na nič sa nehrá, nič nepredstiera, ako mnohí pokrytci, ktorí napríklad ťažia zo svojej popularity, či celebritného vplyvu, podobne ako Leonardo DiCaprio, tzv. veľký environmentalista, ktorý sa na rôzne stretnutia, dopravuje súkromným tryskáčom. Vskutku, od neho má svetelné roky ďaleko ! Rekapitulácia: „Ako sa situácia (zatiaľ) vyvíja, bude sa naďalej (v blízkej budúcnosti) vyvíjať, a čo by sa malo vlastne všetko radikálne zmeniť, aby sme tomu včas predišli” ? Posledný bod je skôr nerealizovateľný, než realizovateľný, a možno po zhliadnutí tohto čerstvého dokumentu, sa kompetentní snáď už prebudia zo zimného spánku... ? ()

Remedy 

všetky recenzie používateľa

Původně jsem chtěl napsat, že jde o dechberoucí morální apel moudrého pána, ale tady nejde ani tak o morálku jako spíš o faktické přežití a zachování všeho, co (zatím) ještě máme. Měl jsem pocit, že mi David Attenborough vlastně neříká nic nového, ale i tak jsem měl silné nutkání ho pozorně poslouchat a podívat se na řadu věcí ze širší perspektivy. Navíc těžko hledat někoho povolanějšího a zcestovalejšího, kdo viděl skutečně a doslova na vlastní oči, jak lidstvo v průběhu posledních dekád pustoší rostlinné a živočišné druhy na celé planetě. Jeden z mála příkladů filmu, kde na mě izolovaně zapůsobilo jeho samotné poselství. Slyšel jsem hodně námitek, že tohle všechno už bylo dávno řečeno a že se David Attenborough vlastně jen opakuje. Bohužel stále nemám pocit, že by jeho letité apely na ochranu životního prostředí přinesly kýžené výsledky, a proto oba palce (i u nohou) nahoru za každý podobný ekodokument, který bude osvětově tyto myšlenky šířit. [85%] ()

Galéria (31)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (viac)

Reklama

Reklama