Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Študent (Dustin Hoffman) sa nevedomky pripletie do smrtiacej medzinárodnej konšpiračnej hry, ktorú rozohral nacistický vojnový zločinec na úteku (Laurence Olivier). Sadistický vrah ide tvrdo za svojim cieľom, ktorým je zásielka diamantov. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (372)

kingik 

všetky recenzie používateľa

"Je to bezpečné běhat dlouhé tratě?" Maratónec nejsem, ale od toho je tady Dustin Hoffman, který svým sugestivním hereckým výkonem dokáže uběhnout v pohodě vzdálenost až k zubařskému křeslu, kde mu sadistický válečný zločinec udělá v dutině ústní bělostný chrup. Tahle známá scéna není nijak drastická, dokonce bych řekl, že zaostává za svým očekáváním, a to platí pro celý film. Není tak skvělý, jak o něm koluje, ale vyplatí se ho vidět už z pouhé zvědavosti. Mladý Hoffman je zajímavý a Laurence Olivier je sice také poměrně nechutný, ale postrádal jsem u něho větší zvrácenost, a tak se u mě nezařadil k top záporákům. Z přeneseného sportovního hlediska film chtěl skutečně uběhnout maraton, ale dost se zadýchával, protože už dávno není nejmladší. Táhne mu na 40 let a to už se moc nesportuje. Z filmařského hlediska bych to viděl jako takový lepší průměr, kdy všechno mohlo být ještě lepší, ale už se s tím nedá nic dělat. Herci fajn, z příběhu se dalo vytřískat víc, dost se vlekl, napětí stagnovalo, technická stránka slabší a odpovídající době vzniku. Schlesingerův režijní styl nebyl nejhorší, ale klidně by se dal vypilovat do maximální dokonalosti. Film bych si podruhé nedal, ale když pořád všichni o něm mluvili, jak je super, tak jsem si ho dal. Super nebyl, ale chytat nacistického válečného zločince se nepodaří každý den. 60% ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Ten Dustin mi teraz pripadal tými svojimi pohybmi ako Ben Stiller občas, čo bolo dosť hlúpe čo i len pomyslieť na to , pretože Stiller je oproti nemu mladý, a aj herecký, cucák . Ale čo som si na tomto filme neskutočne užíval , to bola hudba, ktorá v tých 70. rokoch mi prišla akosi oveľa viac zlovestnejšia, ako tá súčastná. Alebo tie prehnané gestá, malé pištolky a para na chodníku v temných uličkách... Pamätám sa na náš čiernobiely televízor a ako som namiesto ovládača slúžil staršiemu bráchovi ja pri prepínaní programov. Marathon Man mi dnes priniesol do tepla môjho brlohu atmosféru z pred viac ako dvadsiatich rokov avšak celkový zážitok z filmu, ktorý som mal vtedy , už nezdieľam. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film som videl v približne rovnakom období, ako Kramerová verzus Kramer a bol som z neho približne rovnako nadšený. Mal som akési náhodné Hoffmanovské obdobie, keď som jeho tvorbu spoznával prostredníctvom našej verejnoprávnej televízie. Sledovať maratón nie je príliš veľká zábava, aj keď trvá približne rovnako, ako Maratónec, tento film však áno. Chcelo by to po dlhom čase zopakovať. VIDENÉ ZNOVA: Príbeh maratónca nie je, povedzme si pravdu, nič extra výnimčné, ani originálne. Lenže sme v trileri zo 70tych rokov, kde mi neviem prečo všetko pripadá vždy tak nesmierne príťažlivé, že mi dve hodinky ubehnú ako voda. Možno za tým všetkým cítiť nový Hollywood a číru radosť z filmárčiny aj v rámci štúdií. Štyri hviezdy za súčasný triler a za ten zpred 40tich rokov sú vždy niekde inde. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

"Je to bezpečné" pozrieť si po tridsiatich rokoch film, ktorého literárna predloha vás pred rovnakou dobou zaujala? Nie je to bezpečné. Film na to doplatil jednou hviezdičkou z predchádzajúceho hodnotenia a ja som si uvedomil, že asociácia Maratónec-zubár je vďaka nemu síce večná, ale jedna scéna film netvorí (okrem toho pri jej opise v knihe som mal oveľa intenzívnejší zážitok, ako pri jej stvárnení vo filme). A okrem slávnej scény je tu už iba slušná réžia a kamera, výborný Laurence Olivier, štandardne dobrý Dustin Hoffman a potom dlho dlho nič. Celkovo to síce hodí mierne nadpriemerný zážitok, ale oproti knihe a spomienkam ide predsa len o sklamanie. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Maratónec je určitě povedený atmosférický thriller, nad nímž jsem strávil příjemné dvě hodinky, nicméně mám pocit, že scénář danou látku nevyždímal úplně do poslední kapky. Pár scén je vynikajících, ale postrádám dojem z komplexního nenapadnutelného filmu. Efektní určitě, ale imho ne úplně logicky neprůstřelné. 8/10 ()

Galéria (197)

Zaujímavosti (23)

  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)
  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)
  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (viac)

Reklama

Reklama