Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bombardovacia letka sa zapojí do dovtedy najväčšej misie – bombardovania životne dôležitých leteckých výrobných závodov hlboko v Nemecku. (Apple TV+)

Recenzie (19)

Ahsoka 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dejovo kvalitné, vizuálne menej. Výrazná digitalizácia v low cost kvalite je pre mňa extrémne rušivá a nemôžem hodnotiť lepšie. Navyše postavy v maskách sú ťažko rozoznateľné aj po troch epizódach, pamätám si hlavné 3-4 osoby a priznám sa, že v zbytku mám menší zmätok. Napriek tomu som sedela na okraji gauča a ako na tŕňoch som nasávala každú minútu v zvedavom očakávaní, ako to dopadne. Akurát by ma zaujímalo, kde bolo tých v úvode spomínaných 240 amerických stíhačiek. ()

kenkaku 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tentokrát se začíná hned misí Schweinfurt–Regensburg (17.8.1943). Do vzduchu se dostaneme po nějakých 15ti minutách a jsme tam celou epizodu. Vše co předchází startu je součástí přípravy. Takhle má vypadat “vycpávková vata”. Nejlepší epizoda a pochybuju, že tohle něco v budoucnu překoná. ()

Reklama

Remivsremi 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Náročná mise, kde nešlo nic podle očekávání a v takovém případě to odnese velké množství těžko nahraditelných vojáků. Pomohlo i zpestření v podobě života letce po tom, co opustí letadlo a ocitne se v nepřátelském prostředí. Přesto mám pocit, že se s postavami nepracuje správně. Chtělo by to do nich větší vhled, více je od sebe odlišit. I samotné nálety a příprava na ně mi splývají do jednoho celku. Nějak je například režisérsky odlišit. Pohrát si s detaily. Použít již ověřený recept na zaměření se na jednu postavu a vidět události skrz tuto perspektivu. Scénáristicky to chtělo ještě poladit. ()

molcan2 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Prečo to neodložili na ďalší deň, ak to bolo také dôležité, že všetci vzlietli spoločne, ako na brífingu, deň D bol na poslednú chvíľu odložený kvôli zlému počasiu? Kde bolo stíhacie krytie? Prečo im v Alžírsku nemal kto vyjsť v ústrety, zdravotníci atď. Je úžasné, že dokonca aj v americkej produkcii sú americké ozbrojené sily vykreslené ako chaotické. Seriál z druhej svetovej vojny, ktorého ústrednou postavou sú posádky amerických bombardérov, nedokáže vzlietnuť do výšin svojich žánrových kolegov a necháva divákov uzemnených v krajine priemernosti. Seriál, ktorý sľuboval intenzívne skúmanie problémov, ktorým posádky bombardérov počas vojny čelili, nakoniec zaostáva v rozprávaní príbehu aj vo vývoji postáv. Jedným z hlavných nedostatkov seriálu je neschopnosť zachytiť emocionálnu hĺbku a historickú presnosť, ktorá sa vyžaduje pre rozprávanie o druhej svetovej vojne. Postavám, napriek tomu, že sú súčasťou strastiplnej vojnovej skúsenosti, chýba potrebná hĺbka na to, aby divákov zaujali na hlbokej úrovni. Scenár sa snaží sprostredkovať surové emócie a boje, ktorým členovia posádky čelia, čím ich redukuje na obyčajné karikatúry, a nie na plnohodnotných jednotlivcov. Okrem toho seriál nedokáže autenticky vykresliť historický kontext. Nepresnosti v uniformách, vybavení a dialógoch narúšajú strhujúci zážitok, ktorý by sa od produkcie z druhej svetovej vojny očakával. Pre divákov, ktorí poznajú toto obdobie, môže byť náročné odložiť nedôveru, pretože seriál prehliada zásadné detaily, ktoré by mohli obohatiť rozprávanie a poskytnúť autentickejší dojem. Ďalším kameňom úrazu je tempo seriálu Vládcovia vzduchu. Epizódy sa kľukatia bez jasného zmyslu pre smerovanie, čo divákov zanecháva dezorientovaných a odtrhnutých od celkového príbehu. Chýbajúca ucelená dejová niť sťažuje investovanie do osudov postáv alebo pochopenie širších dôsledkov ich misií. Filmové spracovanie sa síce snaží zachytiť intenzitu vzdušných bojov, ale nedokáže priniesť taký viscerálny dojem, aký by sa očakával. Špeciálne efekty často pôsobia zastaralo a podkopávajú vážnosť situácií, ktorým posádka bombardéra čelí. Zle choreograficky zvládnuté akčné sekvencie a nepresvedčivé CGI prispievajú skôr k pocitu odstupu než k pohlteniu. Azda najvýznamnejším nedostatkom je premárnená príležitosť preskúmať psychologickú záťaž členov posádky. Vojna je komplexný zážitok, ktorý presahuje rámec bojiska, no v Letu do tmy sa nedarí preniknúť do psychologických aspektov členstva v posádke bombardéra. Výsledkom je plytké vykreslenie vnútorných bojov postáv, čím sa stratila šanca dodať príbehu hĺbku a nuansy. Na záver možno povedať, že "Masters of the Air" sa snaží povzniesť nad množstvo seriálov z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré nastavili latku historických drám vysoko. Seriálu chýba emocionálna rezonancia, historická presnosť a presvedčivý dejový oblúk, a tak v konečnom dôsledku nedokáže spravodlivo opísať nevypovedané príbehy posádok amerických bombardérov počas kľúčového obdobia dejín. ()

Rocky88 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Epizoda zaměřená pouze na jednu misi, do té doby nejrozsáhlejší bombardovací akci, soustřeďující se na velké továrny na výrobu ložisek. Navíc bez návratu domů, ale s přistáním v Alžírsku. Počasí má rozhodující řeč, mise nejde podle plánu, pevnosti padají jak hrušky. Výborný díl, ovšem z režijního hlediska mám stále výtky - akce je dost nešťastně nasnímaná, nízkokvalitní triky otravují a chybí nějaký větší záběr, který by divákovi přiblížil rozsáhlost akce a jaký prostor na nebi téměř 400 pevností zabírá. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

  • Nálet na Schweinfurt a Regensburg 17. srpna 1943 patří vůbec k těm nejtragičtějším v celé historii 8. letecké armády. Jen 100. skupina přišla o 9 ze svých 21 nasazených B-17. Celkové ztráty činily 60 bombardérů a další desítky těžce poškozených. Z mise se nevrátilo 557 letců. Na palubách navrátivších se letounů bylo dalších 7 mrtvých a 21 zraněných členů osádek. (p3tris)

Reklama

Reklama