Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

sud 

všetky recenzie používateľa

Potvrdilo se samozřejmě to, co jsem předpokládal - film se ani v nejmenším nevyrovná o 44 let staršímu originálu od Johna Waynea. A to naprosto ve všem. Začátek mě zaskočil jako nikdy jindy. Waynův film má téměř tři hodiny a přitom se zabývá skoro jen a pouze přípravou, životem v pevnosti a závěrečnou bitvou. Tento má nějakých 135 minut a první cca půlhodinu se absolutně nic nestalo. Herecké obsazení mi vyrazilo dech, bohužel v negativním slova smyslu. Billy Bob Thorton se coby Davy Crockett ještě jakž takž přežít nechal, ale udělat z Jima Bowieho nesympatického natvrdlého tuberáka a z plukovníka Travise cucáka, kterému možná včera zmizelo poslední akné, to už je příliš. A ani se nemusím zmiňovat o tom, že se do svých rolí absolutně nehodili. (spoiler) Tvůrci zřejmě ani neslyšeli o faktu, že Jim Bowie padl poslední a hrdinskou smrt plukovníka Travise se ani nepokusili zachytit na kameru. O Crockettovi ani nemluvím. Tvůrci museli dát notně na závěr vítěznou bitvu u San Jacinta - přece si nemůžou dovolit ukázat, že by dostali na frak, ne? Spousty rádoby znalců kritizuje Johna Waynea za přemíru vlastenectví a přitom jeho opus končí dobytím Alama. (konec spoileru) Ale abych pořád nenadával, najde se zde i pár kladů. Jedním z nich je postava generála Sama Houstona, skvěle zahraného Dennisem Quaidem, na kterého se v té staré verzi, pravda, trochu pozapomnělo. Druhým kladem jsou bitvy, které jsou natočeny poměrně realisticky a bez počítačových animací. Na závěr bych chtěl říct, že "Pevnost Alamo" není úplně špatný film. Má klady i zápory, ale těch druhých je bohužel více. Vy, kteří jste neviděli verzi od Johna Waynea, nemusíte brát na můj text zřetel a podívejte se. Určitě se vám to (alespoň některým) bude líbit a já se tomu nebudu divit. Ovšem vy, kteří jste viděli originál, pokud "Pevnost Alamo" neuvidíte, vůbec nic se nestane. 40%. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Takový roztahaný film. Jason Patric a Patrick Wilson mě moc nezaujali, Dennis Quaid neměl co hrát (tak tam kromě závěru většinou nebyl) a herecky to tedy celé zachraňoval jako vždy výtečný Billy Bob Thornton. Výprava a kostýmy jsou také povedené a dobrou práci odvedl i Carter Burwell, jen režisér tomu nedokázal dát pořádný tvar. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...JEDINÁ HODINA SLÁVY STOJÍ ZA CELÝ ŽIVOT V ÚSTRANÍ." __ Slávny príbeh o hŕstke mužov beznádejne a do posledného dychu brániacich niekoľko rozpadnutých múrov. I keď všetci padli, víťazmi bitky sa stali práve oni. Zvláštne, že sa ,,Alamo" stalo absolútnym prepadákom, pritom ako tu už odznelo, vôbec sa nejedná o vyslovene zlý film, len občas mohol byť umnejšie natočený. Čo by som ,,Alamu" vyčítal bol miestami trocha rozvláčnejší dej i keď o vyslovenú nudu sa nikdy nejednalo a potom záverečných 15 minút, ktoré by som však vedel prehliadnuť, pretože je jasné, že si ich Američania nemohli odpustiť (hádam by nenakrútili film o svojom absolútnom debakli) - víťazstvo dosiahli za 18 minút! Ten prekvapujúco vysoký rozpočet vo filme nie je ani veľmi vidieť a i keď sa to zrejme veľmi nehodí, stačí sa len pozrieť ako bombasticky vyzerá napr. taký jeden diel Pána prsteňov, ktorý nestál ani 100 miliónov $. Spomínať B. B. Thortona už ani nemá význam, ale zaujal ma aj Emilio Echevarría ako generál Santa Anna, ktorý sa bezpečne postará o to, že budete Mexičanov nenávidieť a Američanom všemožne držať palce i keď ich dni sú už zrátané. Predovšetkým finálny nočný útok je strhujúco, až vlastenecky nakrútený a v mnohých ohľadoch chytí za srdce. ()

Spock 

všetky recenzie používateľa

Vybudování autentické kopie původní pevnůstky Alamo bylo pro samotný film nadmíru přínosné. Dodalo to celému filmu na autentičnosti. Jinou stránkou už pak ovšem je cena filmu a otázka jestli to za těch pár pochvalných slov stálo. Nečekal jsem žádnou hlubokomyslnou záležitost, což se z mého polhedu ukázalo jako správný krok. Film by mohl být o takových 30 minut zkrácen, potom by získal větší tempo. Nic není dokonalé, a tak buďme rádi za to, co je. Výsledek mohl být mnohem horší. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Viva Santa Anna ! ... Zaujímavé herecké obsadenie v snímku, ktorý sa rozbieha dosť pomaly, ale od polovice s príchodom mexického generála Santa Annu, naberá druhý dych. Slušné bojové scény, hrdinská smrť J. Patricka a zaujímavý B.B. Thorton v úlohe legendárneho lovca s presnou muškou (mexický diktátor by vedel rozprávať). Snímku prospieva, že mexičania hovoria rodnou rečou a nie angličtinou - naberá to na dramatičnosti a hlavne je to hodnovernejšie.60%. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)
  • Niekoľko ľudí, ktorí účinkovali v komparze, sú skutočnými potomkami obrancov Alama. (Smok)
  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)

Reklama

Reklama