Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový názov) (viac)
všetky plagáty
Trailer 2
Island / Nemecko, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Tvorcovia:

Baltasar Kormákur

Hrajú:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (30)

V pasti (2016) 

Každá séria má svoju ojedinelú tvár, pričom má ale celý seriál ako celok taktiež svoj vlastný charakter, vďaka ktorému sa oddeľuje od bohatej a kvalitnej severskej konkurencie. Skôr sme zvyknutí na ženskú predstaviteľku v hlavnej úlohe vyšetrovateľky, čo osobne preferujem, avšak Ólafur Darri je tak skvelý, že by bola škoda ho využiť "iba" ako prihrávača kolegyni. Prvá séria je plná snehu a vetra, až sa musíte zababušiť do perín aj v horúcom lete, neskôr sa síce trochu oteplí, avšak chlad zostáva, pretože sme už raz na Islande. Kritizovaná záverečná séria lepšie funguje zrejme až na druhýkrát, takže tie modré čísla pri nej neberiem príliš vážne. Nechýbajú ani obligátne klišé a logické lapsusy, ale ako som už viackrát spomínal, bez nich by to skrátka nebolo ono, tá opakujúca sa prihoretosť polície dokáže občas poriadne nakopnúť dej a zvýšiť tempo. ()

Série 1 (2016) (S01) 

Ako si všímam pri severských detektívnych sériách už od Mostu, tak ich druhá polovica ma baví viac ako tá prvá. Asi preto, že všetko sa takpovediac reštartuje a pravda leží niekde inde, ako sa na prvý pohľad, niekedy v polovici, zdá. Podobne je to aj v Trapped. Skvele rozvrhnuté mozaikovité rozprávanie, kde sú vzťahy rovnako dôležité ako vyšetrovanie vrážd. A tak je to aj s témami; násilie na ženách, finančná kríza a otázka, nakoľko išlo o chamtivosť zúčastnených a nevyhnutnosť v danej zlej ekonomickej situácii, a v neposlednom rade aj otázka rodinných väzieb verzus profesionality v práci. Andri to nemal ľahké, divák sa určite bavil viac :) ()

Epizoda 1 (2016) (S01E01) 

Skvelý a originálny pilot. Na breh menšieho mesta prichádza trajekt z Dánska, a zrejme sa na ňom odohral zločin. Z lode nikto nemôže odísť, problémy ale robí tvrdohlavý kapitán. Navyše je na Islande brutálne počasie, takže sa uzatvára letisko a cesty. No a máme tu aj telo bez hlavy, rúk a nôh. A zatiaľ jedného podozrivého, takže s istotou môžeme povedať, že to nie je páchateľ. ()

Epizoda 2 (2016) (S01E02) 

Druhá epizóda rozvrhuje figúrky na šachovnici, čo je síce osožné, ale trochu nezaujímavé. No a predovšetkým nás čaká istý útek ako vystrihnutý z mnohých westernov, až som neveril, že k takémuto klišé sa tvorcovia uchýlia, keďže ide o vážne mienený, temný seriál. Línia s Litevcom sa zdá byť zatiaľ najslabšia, uvidíme, čo z nej vyplynie. ()

Epizoda 3 (2016) (S01E03) 

Našťastie tu nemáme niektoré klišé ako minule, naopak sa nám dostáva už aj nejakých tých emócií, najmä pri rodinnej večeri/obede, ako to už u Severanov, a Čechov, býva. Hriechy minulosti sa neodpúšťajú, navyše ak ani dnes nepatríte medzi elitu dediny. Záverečný zvrat je prekvapivý v tom smere, že si poviete, prečo polícia od začiatku nerátala aj s touto alternatívou. Tu z nich scenáristi robia trochu blbcov, ale iným spôsobom ako v druhej epizóde. ()

Epizoda 4 (2016) (S01E04) 

Dozvedáme sa meno obete, do hry sa zapájajú klasickí senzácie chtiví novinári, niektoré miestne figúrky sa ukazujú byť ešte divnejšími, než tie doterajšie a na konci sa istý starý pán rozhodne, že Číňania v zálive svoj prístav nepostavia. Ono to takto znie ako klasická severská čierna komédia, ale je to brané maximálne vážne a funguje to. Možno by ale nezaškodilo trochu zvýšiť tempo. ()

Epizoda 5 (2016) (S01E05) 

Piata epizóda naplno ukazuje, že V pasti je minimálne rovnako mozaika príbehov v jednom meste, ako detektívka. Mňa baví viac to vyšetrovanie, ale aj tu sú staré krivdy a ako sa ukáže, vedú k ďalším zločinom. Tvorcovia vedia, ako jednotlivé epizódy ukončovať. Trochu diváka uchlácholia, aby nakoniec vytasili ťažší, epickejší kaliber. Ako vo štvorke, tak aj v päťke. ()

Epizoda 6 (2016) (S01E06) 

Našiel sa Švajčiar, prichádzajú "chlupatí" z hlavného mesta a nakoniec sa našlo aj telo. Séria začína na začiatku svojej druhej polovice gradovať. ()

Epizoda 7 (2016) (S01E07) 

Tak mŕtvych už máme "na konci sveta", ako tento kút Islandu viacerí nazvali, hneď päť. Z toho dvaja boli zavraždení, došlo k dvom nehodám a jeden sa zabil z vlastnej vôle, ale kto by sa mu čudoval. Bývalý parťák je možno až príliš jednorozmerne zápornou postavou, skrátka je to klasický šplhač. Tie fúzy mu na sympatiách nepridávajú. Atmosféra hustne, začína sa zatýkať, tlač a verejnosť nedostáva odpovede na kladené otázky a pes bude zakopaný asi niekde v minulosti. ()

Epizoda 8 (2016) (S01E08) 

Od šiestej epizódy je každá ďalšia lepšia a lepšia. Ako sa blížime k záveru, veci sa rozmotávajú, ale nie všade rovnako. Prípad z lode je zhruba jasný, len sa dá očakávať, že sa prepojí aj na prípad z ostrova. Tam sme sa dočkali v závere veľkého prekvapenia a kto pozná škandinávske detektívky vie, že niektoré zvraty sa skrátka nedajú vopred odhadnúť. Len mi tiež nejde do hlavy, prečo nebol dotyčný opatrnejší... ()

Epizoda 9 (2016) (S01E09) 

Vzhľadom na fakt, že tvorcovia nakrúcajú V pasti ako mozaiku prepletených príbehov, kde má komplikované vzťahy aj hlavný vyšetrovateľ, tak sa aj prípady riešia na osobnejšej báze. Bola radosť sledovať, ako sa Andri vysporadúval so situáciou, ale zároveň sa choval stále ako profesionál. Čo neznamená chladne, ale musel skrátka ísť cez vlastné pocity a svedomie. No a povedal by som, že práve svedomie je to, čo nakoniec rozhodlo. ()

Epizoda 10 (2016) (S01E10) 

Bolo zrejmé, že všetko je vopred presne premyslené a že v desiatej epizóde všetko do seba elegantne zapadne. No a aj sa tak stalo. Mŕtvol už nepribúda, zato sa dozvedáme, že prvá vražda nebola tak úplne vražda. Séria vrcholí aj emocionálne, do hry sa dostáva Maggi a jeho mama a Andri sa lúči so svojou rodinou. Rozuzlenie nie je takpovediac šokujúce, ale čiastočne prekvapí a podstatnejšie je ono zapadnutie všetkých dielikov na svoje miesto. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Druhá séria kvalitného krimi seriálu je možno o niečo slabšia ako prvá sezóna. Ani nie prípadom, opäť ide možno ešte viac o zobrazenie mozaiky príbehov obyvateľov mesta (a nielen jeho) a ich komplikovaných vzťahov. Prvé štyri diely trochu zavádzajú a je trochu otázne, prečo sa policajný tím tak nechal pohltiť extrémistickou skupinou, keď tu mali od začiatku problémy s elektrárňou. Našťastie sa dostaneme aj k hriechom minulosti, bez nich tie severské detektívky nie sú to pravé. Každopádne sa riešia spoločenské témy, nie nepodobné tým z prvej série, a v konečnom dôsledku ide v prvom rade o ne (rasizmus, homofóbia, ekonomika Islandu, ekológia, násilie na ženách...). ()

Epizoda 1 (2018) (S02E01) 

Je t síce trochu odlišné od prvej série, ale námet mi pripadá originálny. Sebaľútostivý brat príde za sestrou, ministerkou priemyslu, a spoločne ich podpáli. V hre je elektráreň, budovanie priemyslu tam, kde to škodí prírode a v podobe zemetrasení aj domom a samozrejme aj rodinné problémy na všetkých frontoch. Arni to bude mať ako v práci, tak v rodine opäť ťažké. Tentokrát bez snežnej metelice, ale stále je to proste Island. ()

Epizoda 2 (2018) (S02E02) 

Nemôžem súhlasiť s tým, že druhá séria nie je tak "islandská" ako tá predtým. Práve naopak, často chodíme po horách, pretože jeden podozrivý sa po nich premáva na bielom tátošovi ako Gandalf. Názory, že na Islande je to ako na cudzej planéte, nie sú vôbec od veci. Prípad sa zamotáva, ale signifikantným znakom seriálu je aj to, že vzťahy medzi postavami sú vyšetrovaniu rovnocenné, respektíve oba naratívne prístupy sú už v jadre príbehu prepojené. ()

Epizoda 3 (2018) (S02E03) 

V tretej epizóde som si uvedomil, že zločiny súvisiace čisto s prítomnosťou nie sú tak zaujímavé, ako keď rozplietame klbko z minulosti, ako v prvej sérii. Ale predpokladám, že aj tu bude mať história čo povedať. Len mi nejde do hlavy ultrapravicová ideológia, pretože snaha o to, aby mal kontrolu nad veľkými podnikmi štát, je ľavicová. No a tá rasistická skupina a jej členovia pôsobia trochu prvoplánovo, nacistické plagáty v izbe a heslo do kompu HeilHitler... ()

Epizoda 4 (2018) (S02E04) 

Dej je tu asi najhutnejší za všetky štyri epizódy, čaká nás aj kvalitný cliffhanger a osobne som čakal, že znova na začiatok sa vyšetrovanie dostane až v polovici, nie ku koncu štvorky. Len škoda, že Thorove kladivo sú takí packali, ono aj ich vodca sa prezradí už len tým, akú masku si dá a že kecá pred niekým, s kým sa prednedávnom rozprávala. Scenár je ale napísaný tak, že okrem toho rasizmu môžete dať extrémistom za pravdu, keď sa všetko predáva zahraničným firmám ako šialené. ()

Epizoda 5 (2018) (S02E05) 

Severania vedia tie preslovy na rodinných stretkách. Synáčkov komentár k svojim "blízkym" na kare je zatiaľ vrcholom druhej sezóny. ()

Epizoda 6 (2018) (S02E06) 

Doriešujú sa veci z minulej epizódy, ale je jasné, že tu máme aj hriechy minulosti a tie má na rováši aj pani ministerka. Prečo sa chová dcéra tak, ako sa chová, vedia snáď iba scenáristi a príliš sa im veriť nedá, skrátka jej kiksy majú posunúť dej vpred, treba sa s tým zmieriť, že seriál nie je dokonalý. Záver je trochu na nervy, zrovna tejto postave nepríjemnosti neželám a keď dostane na bendžo niekto, kto si to zaslúži, tak osobne nemám nič proti. ()

Epizoda 7 (2018) (S02E07) 

Po siedmych častiach sledujeme, že sa nitky začínajú spájať do klbka lží a zločinov, ale kto je vrahom Finnura a Pawela, to nedokáže povedať asi ešte nikto. No a prečo teda Vikingur nezabil Pawela? Dozvieme sa v záverečnom columbovskom odhalení pri sledovaní kamier. Vzťahy sa rútia, prípad už by mal byť dávno vyriešený, ale ešte všetci musia mať pevné nervy na záverečné napnutie všetkých síl. Asi takto vyzerá druhá polovica sezóny aj siedma epizóda. ()

Reklama

Reklama