Reklama

Reklama

Stvorení pre lásku

  • Česko Stvořeni pro lásku (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú... Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom. Získal si taký vplyv na divákov na celom svete, že ovplyvnil medzinárodné hitparády i štýl obliekania. Na MFF Cannes získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Grand Prix technique, Cézara za najlepší zahraničný film a mnoho iných. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (242)

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Stylizace je překrásná a Kar-wai Wong dokazuje, že je náramně talentovaný režisér. Rovněž tak hudba dosahuje nejvyšších kvalitativních sfér. I ti herci. Jenom ten vnitřní náboj to zcela postrádá, což je zrovna u tohoto typu snímku to nejpodstatnější. K čemu je nádherná slupka, když jádro je nemastné neslané ? ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Krásny poetický film o citoch a túžbe. Film je o beznádeji, ale zároveň paradoxne dáva nádej... Krásne pomalé tempo trochu ruší zrýchlený záver, ale aj napriek tomu sa jedná o hlboký zážitok. Nádherné zábery kamery, dokonalý herecký minimalizmus a pôsobivý hudobný podklad vytvárajú neopakovateľnú lovestory... ()

Reklama

Exkvizitor 

všetky recenzie používateľa

Píše se rok 1962 a do jednoho činžáku kdesi v Honkongu se přistěhují ve stejný den paní Chan a pan Chow - oba zadaní. Jenže oběma v jejich manželstvích cosi skřípe a brzy vyjde najevo, že jejich partneři je spolu podvádějí. A tak se Chan a Chow vůlí osudu stanou v průběhu času spiklenci. - Nekonečně dlouhé záběry kamery podbarvené houslovými sonátami, tak vypadají umělecké asijské počiny. Když pak na režisérskou stoličku zasedne Kar-wai Wong, promění toto do jisté míry klišé ve svou osobitou poezii, kde epika ustupuje (zejména obrazové) lyrice. A mně se to líbí. ()

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Stvořeni pro lásku je hodinu a půl trvající nic s herci, kteří z úst vypouštějí prázdné repliky. Při filmu jsem sice neusínal, ale stále přemýšlel nad něčím jiným a jsem za to rád, aspoň jsem si při sledování urovnal to, že bych si měl koupit novou postel a zajít večer na panáka. Jo... Takový prázdno to je! Pritom mam Wonga rad a jeho filmu si naprosto vazim. :-( ()

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Páčil sa mi spôsob akým v tomto filme budovali atmosféru, pomocou takmer všetkých filmárskych prostriedkov. Kamera, strih, úžasná hudba, scenérie ale toto bolo aj všetko čo sa mi páčilo. Atmosféricky dokonalé, pocitovo však u mňa veľmi nejednoznačné a príbehovo slabé. Pocit, ktorý mal tento film vo mne vyvolať ma prešiel len veľmi okrajovo. Príbeh mi preto začal byť postupne ľahostajný, nakoľko bolo veľmi rýchlo jasné ako to vlastne približne skončí...a aj to tak skončilo, žiadne prekvapenie sa nekonalo. Videné v rámci Season challange tour. ()

Galéria (96)

Zaujímavosti (35)

  • Film je zaradený medzi „1 001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete,“ ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Film bol v rebríčku kritikov, ktorý uskutočnilo BBC v roku 2018, umiestnený na deviatom mieste medzi neanglicky hovoriacimi filmami. (Pat.Ko)
  • Wong uvádza, že pri tvorbe tohto filmu ho inšpiroval film Vertigo (1958) a porovnáva postavu Tonyho Leunga s postavou Jamesa Stewarta: "Tonyho úloha vo filme mi pripomína postavu Jimmyho Stewarta vo filme Vertigo. Táto postava má svoju temnú stránku. Myslím si, že je veľmi zaujímavé, že väčšina divákov uprednostňuje myšlienku, že ide o veľmi nevinný vzťah. Sú to dobrí ľudia, pretože ich manželia boli prví, ktorí boli neverní, a oni sa k tomu odmietajú pridať. Nikto nevidí žiadnu temnotu v týchto postavách - a pritom sa tajne stretávajú, aby hrali fiktívne scénky konfrontácie so svojimi manželmi a nevery. Myslím, že to je spôsobené tým, že tvár Tonyho Leunga je taká súcitná. Stačí si len predstaviť, že túto úlohu hrá John Malkovich. Povedali by ste si: 'Ten chlap je naozaj divný.' Je to rovnaké vo Vertigu. Všetci si myslia, že James Stewart je dobrý chlap, takže nikto si nemyslí, že jeho postava je v skutočnosti veľmi zvrátená." (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (viac)

Reklama

Reklama