Reklama

Reklama

Stvorení pre lásku

  • Česko Stvořeni pro lásku (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú... Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom. Získal si taký vplyv na divákov na celom svete, že ovplyvnil medzinárodné hitparády i štýl obliekania. Na MFF Cannes získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Grand Prix technique, Cézara za najlepší zahraničný film a mnoho iných. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (242)

Skrk 

všetky recenzie používateľa

Stvořeni pro lásku. Uvnitř syrové a kruté. Dojemný, mnou nepopsatelný snímek s určitou poetikou a s tak krásnou vizuální stránkou. Nevzpomenu si na žádného jiného režiséra, který tento styl vizuality zvládá natolik, že i cigaretový kouř je tak úžasný. Hudební doprovod je kapitola sama o sobě. (24. nejlepší film všech dob) ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Nevím co mám hodnotit. Kar-Wai Wong je mistr stylizace, atmosféry a krásy pohledu kamery. Bohužel příběhově hraje v tomto díle druhé housle a z nudného a zdlouhavého příběhu chce dostat něco více, ale to se nedaří. Příběh opravdu je spíše pozadí, pro Kar-Waiovi kvality. Je to velká škoda, velké očekávání se vytratilo a toto místo zaujalo zklamání. Jediné co mi utkvělo v paměti... Je to neklidná chvíle. Sklonila hlavu dolů, aby mu dala šanci přiblížit se. Ale on nemohl, z nedostatku odvahy,ona se otočila a odchází... ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tento film sa ku mne dostal asi s paťročným oneskorením, odkedy som ho chcel vidieť. Pred piatimi rokmi by som ho ale vôbec nepochopil, pretože teraz ho chápem len zhruba. Vizuál je krásny, ale pochopenie chovania postáv v ázijských filmoch mi akosi preteká pomedzi prsty. Oproti pokračovaniu 2046 je to ešte stále pre našinca viac menej zrozumitelné. Asi to chce repete o ďalších pár rokov a možno aj po návšteve nejakej ďalekovýchodnej krajiny. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Nadčasová štúdia medziľudských vzťahov a ich zložitosti. Veľmi by som sa vyhýbal označeniu "romantický" pretože film je skôr realistický. Obaja protagonisti tu predviedli jedny z najlepších hereckých výkonov aké som vôbec videl. Tony Leung ako navonok pokojný a sebaistý ale vnútri rozorvaný a nesmelý spisovateľ - amatér hrá snáď aj vlasmi, a Maggie Cheung verím aj vzorky na papučkách a kamienky odkopnuté cestou k obchodíku s rezancami (okrem toho, je neskutočne sexi). Pokiaľ ide o vizuálnu stránku je rovnako striedma ako aj estetická. Toľkokrát spomínaná kamera tu pôsobí neskutočne funkčne a civilne - väčšina záberov je robená cez dvere, okná, zo skrine, cez ploty a podobne, takže divák má pocit väčšej blízkosti k postavám. Takisto perfektné je použitie a výber hudby. Scény, v ktorých postavy prichádzajú na to, že sú podvádzané, míňajú sa na schodoch obchodíka s rezancami a trénujú rozhovory patria do zlatého fondu kinematografie. 10/10 ()

Sawy 

všetky recenzie používateľa

Po formální stránce mě film uhranul a fascinoval,po emocionální docela vytrvale míjel.Líbil se mi způsob,jakým je zachycena tvorba vztahu mezi ústřední dvojicí - nahodile působící změť více či méně důležitých okamžiků je ve skutečnosti velmi pevně uchopeným vypravěčským stylem.Stejně tak velký respekt před charismatem Tonyho Leunga a přirozeností a půvaby Maggie Cheung.O to víc mě mrzí,že jsem se s filmem nedokázal naplno sžít.Možná příště... 80 % ()

Galéria (96)

Zaujímavosti (36)

  • Pred uvedením filmu do kín Wong vystrihol 32 minút z konca filmu. Tieto dodatočné scény sa odohrávajú v rokoch po pôvodnom ukončení filmu v roku 1966 a pokračujú do sedemdesiatych rokov, kde sa pán Chow (Tony Leung Chiu-wai) a pani Chan (Maggie Cheung) stretávajú niekoľkokrát. (Pat.Ko)
  • Kar Wai Wong točil poslední scény a prováděl závěrečné úpravy necelý týden před ohlášenou premiérou v Cannes. (Morien)
  • Natáčanie trvalo 15 mesiacov, čiastočne kvôli improvizačnej a perfekcionistickej povahe Kar-Wai Wonga. Kameraman Christopher Doyle, ktorý bol kvôli tejto zdĺhavej produkcii nútený odmietnuť niekoľko ďalších projektov, nakoniec odišiel dodržať predchádzajúci záväzok a nahradil ho Ping Bin Lee a Pun-Leung Kwan. Doyle neskôr urobil to isté vo filme 2046 (2004), čo sa ukázalo ako jeho posledná spolupráca s Wongom (od roku 2022). (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (viac)

Reklama

Reklama