Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z Hamburgu sa vracia nákladná loď. Na jej palube je aj hochštapler a ožran lodník Berka, pašujúci do Československa zlaté šperky a nedostatkové lieky. Berku zavraždia. Pri vyšetrovaní jeho vraždy na jednom z návodov na použitie lieku objaví polícia mikrobodku obsahujúcu zakódovanú správu a odhalí tak pašerácku cestu Hamburg – Praha. Zeman prehovorí strojníka z lode Šimeka, aby prevzal Berkove pašerácke kšefty. V Hamburgu sa Šimek dozvie, že tentoraz nebude prevážať lieky či zlato, ale muža. Nie je ním nikto iný ako bývalý nadporučík, agent Pavel Bláha, ktorý emigroval po prevrate v roku 1948. Márne na neho kriminalisti nastavia pascu, márne sa ho pokúšajú sledovať. Bláha im uniká, a stane sa tak na niekoľko rokov nočnou morou Jana Zemana... (TV Dajto)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Pavel Bláha (Radoslav Brzobohatý) má v tejto epizóde pištoľ Browning Hi-Power. Túto zbraň uňho môžeme vidieť aj v iných epizódach. (ČSFD)
  • Tato epizoda vyšla v časopise „Pionýrská stezka“ v ročníku 1977, ilustrovaná Kájou Saudkem. (sator)
  • Nákladní loď, na které se odehrával děj příběhu, stojí zapomenutá v přístavu na pražském Smíchově a nese jméno Sabina, chybí ji ale můstek. Pod vrstvou laku je dodnes patrný původní nápis ČSPLO MN 7312. (sator)
  • Západoněmecký přístav v Hamburku byl ve skutečností východoněmecký přístav Rostock. (sator)
  • Natáčelo se v Řeži u Prahy. (M.B)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

Reklama

Reklama