Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každom čase a v každej spoločnosti sa nájdu ľudské „beštie", ktoré bezohľadne zneužívajú situáciu na naplnenie vlastných predstáv a túžob. To platí aj o období po februári 1948, keď chcelo mnoho ľudí opustiť republiku. Túto skutočnosť využili ľudia, ktorí výborne poznali pohraničnú časť republiky a prevádzali utečencov cez hranice. Nie všetci však mali čisté úmysly. Jeden z takých „prevádzačov" utečencov vraždil a olupoval... (TV Dajto)

(viac)

Zaujímavosti (12)

  • Scéna s utopením Stelly Zázvorkovéj (Berta) sa natáčala v umelo vytvorenej hlbokej jame za Barrandovom, kde sa herečka musela do špinavej vody potopiť celá, avšak voda mala vtedy celkom príjemných 26 stupňov. (Raccoon.city)
  • Při záběrech v okolí spáleniště hájovny Kiliánka (natáčelo se v Mníšku pd Brdy) je zřetelně vidět listy a květenství zajímavé invazivní rostliny Bolševníku velkolepého. Potřísnění pokožky šťávou z této rostliny způsobuje puchýře podobné účinkům Yperitu. Tato rostlina se vyskytuje v ČR hojně na západě republiky, zejména na Plzeňsku a Karlovarsku. (Scott67)
  • Skutečný pachatel se jmenoval Hubert Pilčík. Bydleli v rodinném domě v Senci, kde měl velmi dobrou pověst. Byl známý jako bylinkář a milovník přírody, přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa. Vraždy páchal v letech 1948–1951. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení spáchal sebevraždu. (sator)
  • Stejný skutečný případ zbeletrizovala také Hana Prošková jako povídku Měsíc s dýmkou (1966). (NinadeL)
  • Známka, kterou dává svým dětem na cestu otec Váchal (Soběslav Sejk), je jedna z červených padesátihaléřových známek z emise Osvobozená republika z roku 1927, je doloženo méně než dvacet kusů. Cena je kolem 2 milionů Kč. (sator)
  • Natáčelo se v klášteře Skalka u Mníšku pod Brdy a také v obcích Jistebnice a Čísovice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

Reklama

Reklama