Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1946 sa riešila problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Jan Zeman (Vladimír Brabec) má tak svoj prvý veľký prípad – sprevádza transport, ktorý odváža choromyseľných pacientov z nemeckého ústavu v Kateřinskej Hoře. Zeman zistí, že veci sa majú trochu inak. Niektorí hľadaní nacistickí zločinci by totiž radi využili túto cestu k úniku z územia Československa a ich nenápadný odchod medzi chovancami organizuje riaditeľ ústavu Dr. Wolf (Luděk Munzar)... V tejto epizóde je načrtnutá problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Najmä takzvané divoké odsuny si vyžiadali veľa zbytočných obetí na životoch. Príslušníci Revolučných gárd sa dopúšťali násilností na bezbranných ľuďoch. Z druhej strany celý rad bývalých gestapákov Štátna bezpečnosť ušetrila a využívala ako agentov, najmä v západnej zóne rozdeleného Nemecka. (TV Dajto)

(viac)

Zaujímavosti (9)

  • Vydra (František Hanus) má pištoľ CZ 27. Nacisti a ich kolaboranti používajú pištole Luger P08, Walther P38 a Walther PPK. Nacistickí pacienti majú samopaly MP38, československí vojaci zase PPSh-41. (ČSFD)
  • Zdeněk Srstka (príslušník SS) pri scéne, kde horel autobus s vojakmi SS, vybiehal z neho ako posledný s omeškaním a sám skoro uhorel, takže záber sa musel celý pretočiť znovu. (Raccoon.city)
  • Interiéry a exteriéry sanatoria byly točeny na zámku Líšno na Benešovsku. Zámek prošel rekonstrukcí, je v soukromých rukách a nepřístupný, ale k pronajmutí na akce. (sator)
  • Ludvík Velenský (Stanislav Fišer) jezdí ve voze Wehrmachtu Volkswagen Kübelwagen – VW 82.  Jedná se o vojenský osobní automobil vyráběný v letech 1940–1945. (sator)
  • Natáčeno mj. v krušnohorské obci Výsluní na Chomutovsku, cca 750 m n. m. (Frontie)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

Reklama

Reklama