Reklama

Reklama

Kimecu no jaiba

(seriál)
  • Japonsko 鬼滅の刃 (viac)
Trailer 1
Japonsko, (2019–2024), 27 h 12 min (Minutáž: 24–55 min)

Predloha:

Kojoharu Gotóge (komiks)

Kamera:

Júiči Terao

Hrajú:

Akari Kitó, Nacuki Hanae, Hiro Šimono, Jošicugu Macuoka, Ai Kakuma, Aoi Júki, Daisuke Namikawa, Hikaru Midorikawa, Hóčú Ócuka, Júki Kadži, Nobuhiko Okamoto (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(63)

Obsahy(1)

Již od pradávných časů si lidé vypráví legendy o strašlivých démonech, kteří se ukrývají v lesích a v noci napadají lidská obydlí, zabíjejí jejich obyvatele a živí se jejich krví a masem. Démoni běžné lidi děsí, protože běžné rány se démonovi hned zacelí a jsou schopni nechat si v mžiku narůst třeba i useknutou končetinu. V těchto legendách se však objevují i zabijáci démonů - zkušení válečníci, kteří znají způsoby, jak démony efektivně zabít. Pro mladého chlapce jménem Tanjirou se tyto legendy velice brzy stanou trpkou skutečností...
Již od smrti svého otce se mladý Tanjirou zaměřil vší silou na pomoc své početné rodině. Přestože jejich životy byly poznamenány touto tragédií, společně dokázali najít Tanjirou a jeho rodina trochu toho štěstí. Tento klidný domov je však roztříštěn jednoho dne, když Tanjirou najde většinu své rodiny povražděnou a jediná, kdo přežila, jeho sestra Nezuko, je proměněná v démona. Je však s podivem, že Nezuko i přes svůj stav stále projevuje známky příčetnosti a lidských emocí...
Díky těmto událostem a jednomu nečekanému setkání si Tanjiro stanovil velmi těžký cíl - stát se zabijákem démonů a zjistit od nich, jak přeměnit svoji sestru zpět na člověka. (Jeoffrey)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (10)

Zankoku (2019) (S01E01) 

Čarovné padanie snehu v lese. Do toho ale beh o život najprv z POV bežiaceho človeka, potom osobu vidíme zboku. Animácia lesa vyzerá veľmi profesionálne, v ostrom kontraste je tak animácia postavy, ktorá vyzerá ako vhodný objekt do fillerov. Tento rozpor je vtipný a som zvedavý, či bude vadiť celkovému dojmu dramatických scén. Spomienky sú zobrazené len ako nehybný obraz, pokiaľ by dialógy v nich nemali čo povedať. Hlavný hrdina Tanjiro s indiánskymi náušnicami na oboch ušiach vyzerá s nimi a dlhými vlasmi sčesanými dozadu trochu zženštilo. Logický lapsus = pokiaľ človek nemá čapicu v zime, tak sa uši zakrývajú aspoň dlhými vlasmi, ktoré nemá význam mať vonku sčesanými dozadu s odokrytými ušami. Rodinné scény sa dajú spraviť aj bez fillerov a trápnych scén s rozpakmi postáv, ale seriál je japonský, takže tu to neplatí. Rozprávanie/lyrické vnímanie hlavného hrdinu je výborne doplnené monológmi. Mytológia a mystika je výborne doplnená zasa zosilneným čuchom hlavného hrdinu so schopnosťou cítiť krv, ktorej je veľmi hodne už v deviatej minúte prvej epizódy. Šikmý obraz pomyselnej kamery alebo pohľad zhora, či jej náhle oddialenie takisto dotvárajú napätie a atmosféru. Keď má prísť ku osudovému seku, fetišisticky sledujeme celú čepeľ katany a pohyb sa zastaví, čo je výborná správa pre divákov, keďže sa bude dbať na detaily a vďaka režijnému zámeru sa fikčná realita náležite zdeformuje. Silná prvá epizóda, v ktorej ma mrzeli skôr detaily, ktoré dotvárajú logiku reality, ako odhalené uši v zime či zbytočné fillery v rodinných scénach. Aby bol príbeh zaujímavý, naraz sa stretnú žena postihnutá démonom, zabijak démonov a brat tej ženy, ktorý chce zabiť démona vinníka. A pretože príbeh musí byť prepchatý zaujímavými postavami a asoň jedným nováčikom, na ktorom sa bude vysvetľovať divákom podstata fikčného sveta, ostrieľaný zabijak démonov poruší svoju zásadu a sestru hlavného hrdinu posadnutá démonom nezabije. ()

Iku-shu Urokodaki Sakonji (2019) (S01E02) 

Druhá epizóda tiež ukázala zbytočne zobrazované rozpaky, tu pri platení za poskytnutie tovaru. Nelogickosť: hlavný hrdina ide hľadať sestru, no zabudne si pri tom zobrať tomahavk, ktorý je len meter od neho, pritom pred chvíľou čelil démonovi. Opäť tu ale máme výbornú animáciu, dokonalý pohyb obrazu, ktorý vytvára dynamiku akcie, nebezpečného démona, ktorý sa nechce s ničím párať, ale rád pára a dostávanie hlavného hrdinu do situácií, kde musí prevziať za seba a za iných zodpovednosť. ()

Sabito to Makomo (2019) (S01E03) 

Animácia opäť výborná, brutalita poteší, spomaľovačka skoku v lese z kopca v 04:00 upúta divákovu pozornosť. Únava padajúcej hlavy nad stolom je zobrazená výborne. Opäť tu ale máme hlúpe ksichty z trápnych situácií. Tréning je zaujímavý, ale videli sme aj psychicky náročnejší a to kazí jeho napätie. Chuť napravuje ďalší, už skúsený učeň, ktorý prináša napínavú bitku na meče. Unikátne zastavenie pohybu postáv pri nezastavenom padaní snehu dodáva scéne tú správnu epiku a tenziu. Pred najlepším hodnotením epizˇodu uchránil fakt, že o postavy som sa veľmi nebál. ()

Saishū Senbetsu (2019) (S01E04) 

Dostali sme sa ku Final Selection, týždňu hrôzy, kedy každú noc musia účastníci prežiť démonov zajatých v mieste poslednej skúšky prijatia do Demon Slayer Corps. Konečne tu máme temnejšieho démona ako obvykle, so žilkami vo veľkých očiach, nekonečným počtom rúk a bachratým, špinavo hnedým telom. Keď ráta, koľko detí zjedol, na každej ruke ukáže iný počet prstov. Rukami s nalakovanými nechtami načerveni si zakrýva ústa aj hlavu, až vidno len úlisne žlté oči. Jeho dabér je masterclass a pri labužníckych spomienkach sa správne zákerne smeje. Najtemnejšia epizóda, ale chýbalo mi viac krvi, obetí a drámy na strane klaďasov. ()

Onore no Hagane (2019) (S01E05) 

Epizóde chýbalo výraznejšie napätie a akcia, aj keď charizma Urokodakiho chytajúceho démona, ktorý zmorfoval, má veľa do seba, navyše je čiernobiela. ()

Oni o Tsureta Kenshi (2019) (S01E06) 

Trápnosť pri predávaní meča nie je divákovi zábavná. Animačne zaujímavé sú vymazané oči vydesených ľudí, ale nedosahuje to efekt ľudí s krížikmi namiesto očí v Shingeki no Kyojin v špeciálnej epizóde o histórii Titanov. Animácia na prírodu a japonské stavby je stále krásna.  Záhadný démon ako nočná mora v konkurencii s Freddym z Elm Street veľmi poteší, ku tomu samozrejme efektná dynamická akcia. ()

Kibutsuji Muzan (2019) (S01E07) 

Drkotanie zubov z minulovej časti tu je ešte intenzívnejšie. Skutočný motív démona pre unášanie 16-ročných dievčat bol, že ich chránil pred zostarnutím. Šľachetné. Morálne poúčanie obetí mi tu však nepasuje. Hlavný hrdina dopláca na správnosť svojho morálneho kompasu na úkor atraktivity svojho charakteru. Jednoducho klaďasi sa už ako hlavní hrdinovia nenosia. Z priemernosti epizódu zachraňuje predstavenie hlavného záporného hrdinu a jeho kalkulovaná zákernosť v závere. ()

Genwaku no Chi no Kaori (2019) (S01E08) 

Trocha akcie, príhoda s hlavným záporným hrdinom, predstavenie nebezpečných démonov, ale aj príliš veľa fillerov. ()

Temari Oni to Yajirushi Oni (2019) (S01E09) 

Akcia a napätie tu sú, dokonca aj krv, ale pri veľkej frekvencii útokov hlavného hrdinu, ktoré pripomínajú vodu, a ktoré kazia svojou primitívnou animáciou vizuál, tu to napätie a akcia vychádza navnivoč. ()

Zutto Isshoni iru (2019) (S01E10) 

Vrchol epizódy prichádza v polovici času a tak sa stráca tempo. Záver je úplne hlúpy a sľubuje veľa fillerov. ()

Reklama

Reklama