Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jednoho dne Shirley, pomalu uvadající liverpoolská žena v domácnosti, zjistí, že její život stojí za starou bačkoru. Musí se odehrát nějaká změna, a to hned. Když její nejlepší kamarádka vyhraje luxusní zájezd do Řecka, je rozhodnuto (oficiálny text distribútora)

Recenzie (50)

easaque 

všetky recenzie používateľa

4* I když jsem muž, tak jsem si tuhle anglickou "ženskou" komedii docela užil a míň než 4 hvězdy by si ode mě nezasloužila. Nedivil bych se, kdyby měla předobraz v divadelní hře, protože stylově je tak natočena a hlavní hrdinka se docela často obrací k divákovi. Pochválil bych, že nesklouzává zbytečně k poučování a předvádí krizi středního věku a stereotypu vztahu s nadhledem a nenuceně. Současné hodnocení je oprávněné a zasloužila by si větší sledovanost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pretože som mal príležitosť sa čiastočne oboznámiť s osudmi žien vo vekovej kategórii 40+, dobre rozumiem spokojnosti tunajších užívateliek, ktoré tento film oslovil. Dokonca aj spokojnosti, ktorá v niekoľkých prípadoch prechádza do nekritického nadšenia. Rozumiem bez toho, aby som sa s nimi stotožnil. Nerozumiem však totožným komentárom tých, ktorí gramaticky (pravdepodobne i rodovo) patria k mužom. Pre nich je predsa určená Americká krása. Shirley Valentinovú považujem za dobre nakrútený film čerpajúci zo zaujímavého námetu a postavený na dobre stvárnenej hlavnej postave príbehu. Keďže je film komédiou, netreba očakávať hlboké filozofovanie, ani dramatické zvraty. Stačí sa iba nechať unášať sympaticky vystavaným príbehom, z času na čas pokyvkávať hlavou na znak súhlasu s tým, že takto nejako sa to zvykne diať, a na konci filmu mať dobrý pocit, že 108 minút nebolo premárneným časom. Z Americkej krásy i zo Shirley Valentinovej mi vychádza, že pokusy o únik zo životného stereotypu sa sami o sebe stávajú stereotypom. Očakávam, že moje obľúbené užívateľky vo vekovej kategórii 40+ ma za tento komentár nezatratia, iba sa pousmejú nad tým, že muž vo vekovej kategórii 70- nedokáže byť primerane empatický k ich túžbam, očakávaniam a nádejám. ()

Reklama

andrii 

všetky recenzie používateľa

Shirley Valentine doslova a do písmene ukazuje "povinnost," jak cítit smysl života, (za)bývat (se) sám sebou. Člověk musí být v určité životní etapě sobcem, uplatnit svou sebelásku, nechat se hýčkat tím nejlepším, aby zlomil prokletí každodennosti, "jistou" obyčejnost a stal se bytostí doslova zářící. Honosit se vítězným pocitem najití se. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Nádherný film "Americká krása" je o kríze stredného veku, rozprávaného z pozície muža. Shirley Valentinová, naopak, rozpráva o tomto životnom období, zo svojej pozície. Z pozície matky dvoch odrastených, samostatných detí, z pozície manželky - robotky, ktorá žije svoj nalinkovaný život v hlbokých brázdach stereotypov. Keď tu však naraz príde šanca vycestovať do slnečného Grécka. Bez manžela. A tam sa naša hlavná predstaviteľka zamiluje. Do života. Začína si uvedomovať samu seba a začína si uvedomovať i to, že ešte zďaleka nie je koniec krásnych chvíľam. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Keby sa niekomu zdalo, že je divné, keď sa štyridsaťročná manželka Shirley rozpráva so stenou svojho bytu, vedzte, je to normálne. Normálne vo vzťahu, ktorý táto žena prežíva. Preto sa niet čomu diviť, keď nájde odvahu začať žiť svoj život... Veľmi príjemná britská sonda do manželstva, plná múdrostí a láskavého humoru. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (1)

  • Filmovalo se na řeckém ostrově Mykonos. Natáčelo se v hotelu Mamulos. (M.B)

Reklama

Reklama