Reklama

Reklama

Gróf Monte Christo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Cristo (viac)
Francúzsko / Nemecko / Taliansko, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Réžia:

Josée Dayan

Predloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scenár:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrajú:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Novšia verzia svetoznámeho románu Alexandra Dumasa "Gróf Monte Cristo". Je to príbeh zrady a pomsty, príbeh plný napätia a dobrodružstva, ale aj romantiky a nezištného priateľstva ako protipól chamtivosti, podlosti a zrady. V hlavných úlohach sa nám predstavia Gérard Depardieu a Ornella Mutiová a ich deti Guillaume Depardieu a Naike Rivelli, ktoré hrajú Edmonda Dantesa a jeho veľkú lásku Mercedes v mladosti. Producenti filmu zverili réžiu známej režisérke Josée Dayanovej, ktorá režírovala napríklad aj seriál "Rieka nádeje". (RTVS)

(viac)

Recenzie (203)

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Jsou filmy (především knižní adaptace, a ještě především seriálové verze), u nichž je hlavní hrdina tak výrazný a dominantní, že splývá s hercem, kterého posléze lze od jeho role jen obtížně oddělit, případně nahradit někým jiným. Myslím tím třeba Gérarda Barraye jako D´Artagnana, Güntera Lamprechta jako Franze Bieberkopfa, anebo Jeana Maraise jako "kapitána a hraběte". V posledním případě se však Gérard Depardieu zhostil své role (i přes svůj zřejmý vizuální hendikep) velmi dobře - ale co naplat i Hrabě Monte Cristo může být jen jeden... Druhou podnětnou událostí tohoto zpracování byl přesun tematického těžiště z infantilně romantické potřeby "spravedlivé odplaty" v dobrém i ve zlém na "korupční řešení" téhož, které už není tak infantilní a vůbec ne romantické, a přebývá spíš v srdci dospělých. Kvalita jednotlivých dílů má sestupnou tendenci, poslední je nejhorší, závěr neodpustitelný, protože staví celou Dumasovskou filosofii, se kterou celé toto dílo budováno, na hlavu. A jaká je to filosofie? Edmond byl postižen zlem, které se usídlilo i v něm. Doufal, že když odstraní prvotní zlo, bude takový jako byl dříve. Ale kdo je infikován zlem, se po vyléčení nevrací do původního stavu dobra. ()

Una111 

všetky recenzie používateľa

Tak nikdo, ale opravdu nikdo mne nepřesvědčí, že Gérard Depardieu je ten správný, neřku-li ideální představitel hraběte Monte Crista! Dále mi hodně vadily veškeré "inovace": Pokud chtějí filmaři být tak moc originální, ať si sáhnou po méně slavné předloze - to je moje rada! Jak tady moc pěkně zaznělo v jednom komentáři, tenhle Dumasův román mají mnozí v malíčku, mnohokrát přečtený, a tak jsme na něj prostě "hákliví"! Velká mizérie! Za mne tak 1,5! ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Či sa to podobá na knižnú predlohu alebo nie neriešim. Dôležité je, že príbeh tak ako tu bol predostretý dával hlavu aj pätu, pomsta zaujímavá a rovnako aj emotívna. Nehovorím, občas mi to prišlo zbytočne zložité a človek si musel dobre všímať postavy aby si ich zapamätal, no prípadné nedostatky vyvažuje pekná výprava, dobová atmosféra (aj keď miestami to budilo inscenačný dojem) a najmä fantastické herecké výkony. Dvojici Gérard Depardieu a Ornelle Muti to spolu veľmi pristane ako koniec koncov už veľmi dávno potvrdili filmom Posledná žena (1976) - ale to bola iná šálka kávy samozrejme. Inak len tak na okraj, pre mňa je Ornella Muti tá najkrajšia žena aká kedy chodila po tejto planéte a tu jej to neskutočne pristalo. Nadpriemer. 75/100 ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Oproti iným sfilmovaným predlohám, je príbeh tohto Monte Christa (z pohľadu pomsty) ďaleko sofistikovanejší. Štyri časti po 90 minút dali fakt zabrať, no prvá mi prišla ďaleko najlepšia. Každopádne, najlepšou variantov je v neustálom tempe sa odohrávajúci snímok v hlavnej úlohe s Richardom Chamberlainom. Toto miestami pôsobí ako "žuvačka", ktorá sa naťahuje viac, ako by bolo zapotreby. Nadpriemer to ale je, o tom potom. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Francúzsky spisovateľ Alexandre Dumas starší napísal v roku 1844 dobrodružný román "Gróf Monte Christo" (Le comte de Monte-Cristo). Tento strhujúci príbeh o spravodlivej pomste sa stal svetovým bestsellerom a literárnou klasikou. Uznávam, že je to skvelé čítanie. Bolo natočených viacero jeho filmových adaptácii. Jednou z tých hodne podarených je koprodukčná štvordielná televízna séria z roku 1998. Postavu Edmonda Dantesa v nej fenomenálnym spôsobom stvárnil herec Gérald Depardieu. **** ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama