Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrajú:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (47)

Angel (1999) 

Najlepší spin-off, aký som kedy videl a presne seriál Angel je to, čo si Buffyverse zaslúžil. Pre milovníkov Buffy the Vampire Slayer je táto show povinnosťou. Rovnako ako aj Buffy, tak aj Angel má svoje kúzlo. Tento počin sa odlišuje svojou vyspelosťou, dospelejšou tématikou a temnejším tónom. Temná atmosféra spolu s detektívnou zápletkou utvárajú pravú podobizeň tohto skvostu. Taktiež je aj príbehom konzistentnejší a vyváženejší, než u jeho predchodcu. S naratívnou stránkou sa pracuje excelentne. To, ako sa pracuje s očakávaním diváka, by sa dalo nazývať umením. Aj s vývojom postáv sa seriál skvelo pohráva a nejeden charakter si prejde obrovskou zmenou. Postavy sú výborne napísané a ihneď si ich zamilujete. Ďalšou vecou, ktorú divák určite ocení sú božie hlášky a dumavé rozhovory. ()

Season 1 (1999) (S01) 

Angel nám začína veľmi zaujímavo. Top postavy série: Angel, Cordelia, Wesley, Doyle Silné stránky: známe postavy, dobre rozbehnutý príbeh, prehlbovanie mytológie, temný a dospelejší tón, diferencia démonov (nie je démon ako démon), crossovery Slabé stránky: málo Doyla, postrádanie väčšieho záporaka, niektoré menej záživne detektívne prípady Najlepšie epizódy: In the Dark, I Will Remember You, Five by Five, Sanctuary, To Shanshu in L.A. ()

Město andělů (1999) (S01E01) 

Na úvod dosť slušné. Som nadmieru rád, že práve postava Angela dostala svoj vlastný spin-off. Seriál Angel je jednoducho skvelý prírastok do Buffyverseu, ktorý môže nezávislo od hlavného príbehu rozvíjať svoj vlastný príbeh a ďalej prehlbovať spoločnú mytológiu. Z nášho milovaného Sunnydaleu sme tentokrát zamierili do Los Angeles. Tón celého seriálu je dosť temný, dospelejší a atmosféra je ponurá. Dôkazom toho je, ako tragický to skončilo s Tinou. Angel ako hlavná postava bol vážne úžasný a ťahá celý seriál neskutočne. Zábery na to, ako sa potuluje po temných uličkách L. A. boli vskutku bravúrne nasnímané a natočené. Tiež sa nám ukázala aj vskutku prekrásna Cordy. Bolo naozaj potešujúce vidieť známu tvár. Začína nám vznikať zaujímavá spolupráca medzi Angelom, Cordeliou a nováčikom Doyleom. “Can you fly? Guess not.“ ()

Osamělá srdce (1999) (S01E02) 

Seriál Angel silne ťaží z toho, že postavu Angela, ale aj Cordelie už dobre poznáme nejaký ten čas a preto nie je potrebné sa s nimi nejako zvlášť zoznamovať a príbeh má možnosť sa uberať nepretržite dopredu. Bitka v bare bola parádna, Angel si dával neskutočne. A Angelovi akrobatických zoskok z budovy skrz okno bol vážne dychberúci. Cordy a Doyle boli tiež skvelý. Atmosféra je stále dosť temná a pochmúrna. Zápletka s parazitom bola zaujímavá a tiež musím uznať, že toto tu ešte nebolo. A hlavná myšlienka a posolstvo tejto epizódy je rozhodne na zamyslenie. Poznať ľudí je skutočne ťažké. ()

V temnotě (1999) (S01E03) 

Prvý vydarený crossover medzi seriálmi Buffy the Vampire Slayer a Angel. Do L. A. zavítali dve dobre známe tváre a to Spike a Oz. Spike sa jednoducho nevzdá, keďže mu to na prvýkrát nevyšlo v Sunnydale, po novom to skúša v Los Angeles. Ani tu mu moc šťastie nepraje. Síce dokázal zajmuť Angela a následne ho mučiť, ale aj tak ničoho významného nakoniec nedosiahol kvôli nečakanému zapojeniu Cordelie a Doylea. Interakcia medzi Angelom a Spikeom bola neskutočná a to vďaka tomu, ako svelo ťažila z ich spoločnej a pestrej minulosti. A ich súboj bol ohromujúci. Spikeov svojský humor a jeho božie hlášky senzačne oživili a odľahčili celkom dosť temný tón príbehu. Spikey proste válí! A ten moment zadosťučinenia, keď konečne Angel po dlhom čase vyšiel na denné svetlo, sa podarilo zachytiť perfektne. ()

Kus po kuse (1999) (S01E04) 

Bolo zaujímavé sa ponoriť do tajomstiev psychickej chirurgie. Ide v podstate o pseudovedeckú medicínu, ktorá nápadne pripomína okultizmus. Angelovi nerobí moc radosť si pýtať peniaze, ale bolo to nevyhnutné pre ďalšie fungovanie jeho detektívnej kancelárie. Scény medzi Cordeliou a Doyleom boli skvelé. A aj Kate pomohla Angelovi s prípadom. ()

Pokoj s výhledem (1999) (S01E05) 

Tak táto epizóda sa do značnej miery zaoberala práve problémami Cordelie a Doylea. Abol to práve Angel, ktorý sa nechcene ocitol uprostred toho všetkého. Cordy naozaj pobavila, ako sa bez opýtania zabývala u Angela. Angel sa jej chcel, čo najskôr zbaviť a tak sa rozhodol pomôcť Doyleovi s jeho dlhmi na oplátku, že mu pomôže nájsť Cordelii nové bývanie. Cordy bola tak nadšená zo svojho nového a pekného ubytovania, aspoň do momentu, kedy zistila, že jej spoločnosť robí nežiaduci duch. V jej dome sa diali mnohé nadprirodzené javy, či už samovoľná levitácia predmetmi alebo samotné posadnutie duchom. Preto bolo potrebné vyhnať toho ducha pomocou mágie. Atmosfera bola dychberúca až do konca. Nakoniec sa však musela Cordy zmieriť s tým, že má predsa len jedného neviditeľného spolubývajúceho. ()

Rozum a cit (1999) (S01E06) 

Kate mi bolo celkom ľúto, ani jej emocionálna otvorenosť nepomohla zahojiť rany jej problematického vzťahu s otcom. Aj Angel sa stal omnoho senzitívnejší, citlivejším a prejavoval omnoho väčšiu empatiu, než na akú sme boli zvyknutý, čo Cordy a Doyle moc neuvítali. A keď som už u nich, panuje medzi nimi vážne podarená chémia. ()

Loučení se svobodou (1999) (S01E07) 

Chémia a interakcia medzi Doyleom a Cordeliou je naprosto božia. Naozaj to medzi nimi iskrí, keď si ho Cordy konečne všimla potom, čo jej zachránil život. Tiež sa dozvedáme niečo nového z Doyleovej nejasnej minulosti, ukázalo sa, že je stále ženatý. A ten epický návrat Angela na scénu spolu s tým, ako vykopol dvere, bol vskutku úžasným momentom. A tá Doyleova vízia na konci, kde spatril Buffy, neveští nič dobrého. ()

Nikdy na tebe nezapomenu (1999) (S01E08) 

Spike naprosto válí! Konečne dostal viacej priestoru, ktorý si patrične zaslúžil. Spike sa po elektrickom šoku prebudil v nejakom vojenskom laboratórnom zariadení, kde experimentujú s tvormi, ktoré nepatria do nášho sveta. Spikey sa nám teda predviedol, jeho útok z tohto podzemného komplexu bol poriadne ratifikovaný a naplno využil svoju bujnú fantáziu. Spike sa ocitol na úteku pred vojenským komandom, ale aj napriek tomu jediné, na čo myslel, bola Buffy. Harmony je najprv šťastná z jeho návratu, ale ten pocit čoskoro pominie po zistení, že myslí iba na Slayer, čim to asi bude. Scéna medzi Spikeom a Willow pobavila a vynikla v ich spoločne nájdenej reči a kurióznej téme na rozhovor. A potom vypukla vskutku parádna akčná sekvencia. A Buffy bola naozaj skvelá, ako excelentne sa vie oháňať. ()

Hrdina (1999) (S01E09) 

Doyle si vyčítal to, ako sa v minulosti zachoval a preto sa tentokrát chcel zachovať správne. Snažil sa odčiniť svoje predchádzajúce chyby a bol dokonca ochotný položiť aj svoj vlastný život pre záchranu ostatných. Chudák Doyle :'(, zomrel ako hrdina, veľmi som si ho obľúbil a o to viac mi bude chýbať. Jeho obetavá smrť dosť zamrzela a nie iba kvôli faktu, že sa konečne dal s Cordeliou dokopy. Ich prvý spoločný bozk bol úžasný. Išlo o mimoriadne smutný a dojemný koniec a tá záverečná videonahrávka s Doyleom len ďalej intenzívne udržovala ten nával emócií. ()

Dary na rozloučenou (1999) (S01E10) 

Smrť Doylea citeľne zasiahla Angela a predovšetkým Cordeliu. Obaja to nenesú moc dobre a cítia, že im v živote niečo chýba po jeho odchode. Aj keď neprítomnosť Doylea zamrzí, aspoň návrat môjho obľúbenca Wesleyho Wyndam-Prycea neskutočne potešil. Wesleyho príchod bol tak ako aj nečakaný, tak aj skutočne epický a jeho nová motorkárska image pôsobila riadne badass. Z Wesleyho sa stal potulný lovec démonov potom, čo ho vyhodili z pozície Watchera, keďže prišiel o obe Slayers. S Wesleym bola sranda a interakcia medzi ním, Angelom a Cordy bola podarená. Vskutku skvelá posila do seriálu. Tiež Doyle zanechal v Cordelii kúsok zo seba, po novom sa na Cordy preniesli jeho schopnosti, čiže ona je teraz tá, ktorá má vízie. Wesley: “I'm a rogue demon hunter now.“ Cordelia: “Wow. What's a rogue demon?“ ()

Náměsíčník (2000) (S01E11) 

Scény medzi Wesleym a Cordeliou boli vážne niekedy až k zasmiatiu. Wesley naozaj parádne zapadol. Angela čoraz viacej trápia jeho sny a obáva sa toho, čo môžu znamenať. A tu na scénu prichádza Penn, ktorý je zosobnením Angelusa samotného. Penn bol riadne desivým záporakom, ktorý sa riadil sadistickými spôsobmi podobne, ako sám Angelus kedysi. Penn bol psychopat a sociopat, ktorý si zvráteným spôsobom vychutnáva zabíjanie. Pre Angela sa stala celá táto neľahká zaležitosť dosť osobnou. Dokonca aj Kate musel do toho zasvätiť, aby ju ochránil. Tým pádom sa sa dozvedela o existencii upírov. A záverečný povzbudivý dialóg medzi Cordeliou a Angelom bol nesmierne krásny. ()

V očekávání (2000) (S01E12) 

Celkom bizarná zápletka. Cordelia nám nečakane otehotnie a je z tejto predstavy naprosto zdesená. Aspoňže má takých skvelých priateľov, ako sú Angel a Wesley, ktorý sa neprestajne snažili jej pomôcť. Čo aj nakoniec Cordelia veľmi ocenila svojou prekrásnou rečou. A Wesleyho vlámanie sa do domu bolo naprosto k popukaniu. 7/10 ()

Ona (2000) (S01E13) 

Dosť divná a celkovo slabá epizóda. Síce sa Angelovi nadá uprieť jeho unikátne schopnosti, čo sa týka vmiesenia do davu. Aj prenasledovať vie mimoriadne zručne. Na druhú stranu Wesley je skvelým zábavným prvkom v seriály, on proste vždy dokáže pobaviť. Konečne Wesley získal na trvalo prácu u Angela, za ktorú je vďačný a snaží sa ju za každú cenu udržať. A tá potitulková scéna, počas ktorej Angel a Wesley tancovali, nemala chybu. ()

Mám tě pod kůží (2000) (S01E14) 

Veľmi vydarená epizóda! Angel sa prostredníctvom vízie, ktorú mala Cordelia, dozvedá o posadnutom chlapcovi. Keďže sa jednalo o vysoko nebezpečného démona, opatrenia boli adekvátne prísne. Exorcizmus bol nevyhnutný, avšak vyžadoval mentálnu silu a schopnosť odolať sugesciám. Wesley ako exorcista si viedol pozoruhodne dobre, lenže sa mu situácia ku koncu značne vymkla spod kontroly a nemal už sily to dotiahnuť do zdarného konca. Nedokázal si zachovať chladnú hlavu kvôli neustálym provokáciám a manipuláciám zo strany démona, ktorý ho neprestajne pokúšal. Preto Angel berie na seba plnú zodpovednosť a je to práve on, ktorý dokončuje celý ten rituál exorcizmu s cieľom vyhnať toho démona nadobro. Celkovú atmosféru sa podarilo zachytiť excelentne a nádych horrorovosti bol citeľný. ()

Marnotratník (2000) (S01E15) 

Smutná epizóda! Chudák Kate, bolo mi jej veľmi ľúto. Strata jej otca ju citeľne zasiahla. Táto epizóda dala úžasným spôsobom do kontrastu život a smrť, čiže zánik starého života a vznik toho nového. Na to práve parádne poslúžili flashbacky, ktoré túto vzniknutú protichodnosť krásne reflektovali. Mali sme možnosť sledovať, ako sa z Angelusa sa stáva ten dobre známy nemilosrdný upír a ako podniká svoje prvé kroky. Jeho krutosť sa nezaobíde bez patričnej poetickosti. Aj Darla sa nám opäť ukázala, ktorá zohrala v tom všetkom významnú úlohu. ()

Ring (2000) (S01E16) 

Wesley a Cordelia sa parádne vyznamenali. Boli to práve oni, ktorí dali ten celý kolobeh udalosti do pohybu, ktorý neskôr viedol aj k Angelovemu vyslobodeniu. Čo malo tiež na následok, že oslobodili skupinu démonov do sveta. Koniec bol plný irónie, skutočne k zasmiatiu. A tie výrazy na ich tvárach, keď im to konečne došlo, boli k nezaplatenie. Nešikovný Wesley si to dával neskutočne, ten jeho epický príchod sa naozaj vydaril. A v tom momente, kedy sofistikovane a zároveň štýlovo eliminoval hrozbu a získal situáciu pod kontrolu, pôsobil na mňa vskutku badass dojmom. Bravo Wesley! A spolupráca medzi ním a Cordeliou bola skvostná, vykľul sa z nich naozaj znamenitý tím. Cordy bola úžasná a veľmi nápomocná. A Wesleyho experimentovanie s elektrickým výbojom skutočne pobavilo. ()

Věčnost (2000) (S01E17) 

Jeden z najlepších záporak Buffyverseu je späť! Desivý Angelus nám znova naplno predviedol svoju krutosť a bezohľadnosť. Aj keď sa v skutočnosti Angel neobrátil úplne a celé to bola iba ilúzia, všetko to pôsobili tak reálne. Priateľstvo medzi Angelom, Cordeliou a Wesley si prešlo naozaj obtiažnou skúškou. Padlo pár nepekných slov a fakt, že sa ich Angelus pokúsil zabiť, tiež tomu moc nepomohol. Nakoniec však ich priateľstvo obstálo túto skúšku ohňom. Bolo to síce pre všetkých mimoriadne náročné, ale spoločne sa cez to dokázali preniesť a Angelovi napokon odpustili. Som vďačný, že sa k nemu ku koncu zachovali s takýmto nadhľadom a porozumením. Boli si dobre vedomí toho, že on za to nemohol. Ale tiež musím uznať, že tá záverečná temná sekvencia bola mimoriadne dychberúca. ()

Hlasitě a jasně (2000) (S01E18) 

Faith nám nastupuje na scénu! Je psychicky labilná a naprosto nekontrolovateľná. A keď jej bola urobená ponuka na vraždu Angela, neodmietla ju a ihneď sa jej chopila. Po samotnom Angelovi ide naozaj sofistikovaným spôsobom, provokuje ho a skúša jeho trpezlivosť. Nakoniec sa však Dark Slayer zameria na jeho najbližších a to na Cordeliu a najmä na jej bývalého Watchera Wesleyho. Bol to práve on, ktorý zapríčinil to, že stratila v ľuďoch dôveru. Wesley ju sklamal a je cítiť, že toho rozhodnutia ľutuje. Ale aj tak nie je ochotný jej dopriať radosť z jeho mučenia. Nakoniec Angel Wesleyho zachráni a bojuje v neľútostnom a drsnom súboji s Faith. Avšak Faith to dusno, ktoré po celý čas v sebe drží, už skrátka neudrží a tak šalie, čo napokon viedlo k tomu, že sa konečne emocionálne otvorila. ()

Reklama

Reklama