Reklama

Reklama

Juhoslávia, pohľad z druhej strany

(TV film)
  • Česko Jugoslávie: Pohled z druhé strany (viac)
Francúzsko, 2016, 2x52 min

Hrajú:

Josip Broz Tito (a.z.)

Obsahy(1)

Dvojdielny dokument, ktorý odhaľuje vznik a rozpad európskeho štátu - Juhoslávie. V prvej časti sa tvorcovia filmu zaoberajú vývojom od roku 1918 do r.1980, čiže do roku smrti Josipa Broz Tita, a skúmajú okolnosti vzniku Juhoslávie a jej existencie pod jednotou Titovej diktatúry. V druhej časti /1980-2001/ sa venujú okolnostiam tragického konca tohto federálneho štátu, ktorý zanikol počas krvavej občianskej vojny. (RTVS)

(viac)

Recenzie (12)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitne a detailne rozobraná chronológia udalostí, ktoré viedli k vojnám a k rozpadu krajiny, no nemôžem súhlasiť s tým, čo sa tu podsúvalo a to, že nie je možná jednota rôznych etník v spoločnom štáte akou bola Juhoslávia. Tiež to má všetko svoje dôvody a národné štáty nie sú nejakou skalou, ktorá sa aj tak vždy ukáže. Určite odporúčam pozrieť, no rozobranie príčin ma ozaj neuspokojilo. Skôr išlo o často opakované informácie, ktoré ale nie sú koreňom problémov. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Pro mne velmi zajímavý dokument. 1)  Vůbec jsem v osmdesátých létech netušil, co se v Jugoslávii děje. Inu, vnímali jsme spíš naše vlastní problémy._____ 2)  K dokonalému dojmu mi chybí lepší logická posloupnost děje a podrobnější zaměření na příčiny národnostních rozporů, na období druhé světové války, na následnou vládní politiku, zejména s ohledem na SSSR, kdy Tito se svými odpůrci, tedy stalinisty, zacházel podobně jako Stalin se svými. Rovněž mi chybí názory menších národností - Makedonců, Černohorců, Albánců. ()

Reklama

Daddko odpad!

všetky recenzie používateľa

Žabožrútske dokumenty majú vždy tendenciu skresľovania dejín vo svoj prospech. Niet sa čomu čudovať, osobne nevidím rozdiel medzi Napoleónom a Hiltlerom, len ten druhý mal modernejšie zbrane. A od Napoleona prehrali všetko čo sa dalo, vždy ich musela zachraňovať celá Európa a Amerika. Totálna potupa keď ich Adolf urobil do Paríža za 4 týždne, odmena za Mníchov. K dokumentu asi toľko: hneď na začiatku 1 dielu je mapa Juhoslávie po roku 1919, podľa ktorej je celá Istria v Juhoslávii. Istria bola Talianska, tí po WWI patrili k víťazným mocnostiam. Istriu, ktorá nikdy nebola Slovanským územím si Tito ukoristil až po WWII a nyvyše vyvolal tzv Terstskú krízu, bol nenažraný. To nie je chyba ale historické diletanstvo. A podobých nezmyslov za plný šerbel. Historický odpad. Trianon: https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Yugoslavia#/media/File:Scs_kingdom_provinces_1920_1922_en.png ()

Theker 

všetky recenzie používateľa

Prvej časti asi nie je čo vytknúť, no na druhej mi chýbalo k rozpadu Juhoslávie - k tej strašnej vojne - povedať o niečo viac. Možno si to pýtalo tretí diel, aj keď chápem, že som pozeral nie vojenský, ale politický dokument. Každopádne oplatí sa to vidieť a k tej druhej časti, resp. k jej záveru radím pred pozretím aspoň letmo prečítať pár článkov o vojne v Juhoslávii. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý dokument o histórii niekdajšej krajiny, ktorú príliš alebo podrobne nepoznáme. Informačne veľmi bohatý. Chýbal mi však väčší, či aspoň nejaký pohľad z Bosny, Macedónska a Čiernej Hory. Až na Bosnu boli ostatné dve republiky opomenuté. Tiež sa tvorcovia mohli viac zamerať na opozíciu, nielen na najvrchnejších politických predstaviteľov. ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama