Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 3
USA / Veľká Británia, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizódy(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa boss123 k tomuto seriálu (6)

Černobyl (2019) 

Chernobyl je seriálom podľa skutočných udalostí. To seriál trochu zväzuje, ale zároveň mu dodáva veľkú výpovednú hodnotu. Tvorcovia vychádzajú zo spisov a kníh o chernobylskej katastrofe. Ja sám neviem posúdiť, ako verne sa držia týchto kníh a reality, pretože som žiadnu knihu o skutočnej katastrofe v Chernobylskej atómovej elektrárni nečítal. Jedno je, ale isté seriál sa im sakramentsky vydaril. Od réžie cez scenár až po kameru a herecké výkony to je pre mňa seriálový vrchol minimálne tohoto roku ak nie aj posledných piatich rokov. Jared Harris a Stellan Skarsgård podávajú herecké výkony hodné oscarov. Tento seriál je pre mňa veľkým prekvapením, pretože som ho nijak zvlášť neočakával dozvedel som sa o ňom až po prvých nadšených reakciách. Tie sú v tomto prípade úplne na mieste. Úvodný diel predstavuje prvé minúty po katastrofe a tie sú poriadne intenzívne. Počas celej časti som si pripadal, ako by som tam vtedy bol a prežíval katastrofu s nimi. Tvorcom sa darí udržovať počas celej série nepríjemnú atmosféru strachu a beznádeje. Tu dotvára aj vtedajšia doba a režim, v ktorom pravda nebola na prvom mieste. Oceniť musím aj prácu maskérov, ktorá si vyslovene pýta nejaké ocenenie. Tretia epizóda je toho dôkazom. Občas ma prepadol až pocit strachu, keď som videl, čo všetko sa tam ľuďom stalo. A čím všetkým si museli prejsť. Každý by mal oceniť obetu ľudí, ktorí sa podieľali na tom, aby nás zachránili predtým, čo sa v Chernobylskej atómovej elektrárni mohlo stať. Práve im patrí najväčšia vďaka a nie tým ktorí sa na všetko zhora iba dívali. Dávam silných 5z5 a úplne jasných 95%. Hodnotenie jednotlivých dielov: E01- 90%, E02-85%, E03-90%, E04-80%, E05-95%. ()

1:23:45 (2019) (E01) 

Strach hnus hrôza a majstrovská filmárčina. Len tak ide opísať to, čo som práve uvidel v prvej epizóde seriálu Chernobyl. Prvá epizóda bola napínavá ako guma na trenkách. Zatiaľ to vyzerá tak, že tu máme vrchol seriálovej tvorby pre tento rok. Viac napíšem do recenzie celej série. Silných 5z5 a 90%. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Druhá epizóda pokračuje vo vysokej úrovni tej prvej. Aj, keď už to nie je až také napínavé. Na scénu sa dostávajú Boris Shcherbina a Ulana Khomyuková a viac priestoru dostáva aj Valery Legasov. V tomto diely sa hlavne snažia vyriešiť dôsledky výbuchu atómovej elektrárne. Počas celej epizódy sa tiahne nepríjemná atmosféra. V závere epizóda vyvrcholí a ponúkne takmer až hororovú atmosféru. Celá epizóda učebnicovo postupne graduje. Napriek tomu mi prvá epizóda prišla o niečo silnejšia, a tak táto dostáva v úvodzovkách len 4z5 a 85%. ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Táto epizóda je pre mňa emocionálne najsilnejšia z celého seriálu. A to hlavne, preto, lebo ukazuje dôsledky vysokej radiácie na ľudské telo. Hlavne príbehová línia s Lyudmillov Ignatenko a Vasilym ignatenkom je po stránke pocitov a emócií až neskutočne silná a vrcholí v závere. V tejto epizóde musím vyzdvihnúť hlavne prácu maskérov to, čo sa im podarilo to sa len tak nevidí. Legasov, Shcherbina aj Ulana Khomyuková postupne zisťujú, čo ich pobyt v meste Pripiať bude stáť a aké následky na nich zanechá. Táto epizóda bola veľmi silná. Dávam jej 5z5 a 90%. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Štvrtá epizóda seriálu Chernobyl sa snaží poukázať hlavne na to aké dôsledky zanechal výbuch v Chernobyľskej atómovej elektrárni na miestnych obyvateľoch a zvieratách. Zároveň Legasov, Ulana khomyuk a Boris Sčerbina riešia, ako zlikvidovať najnebezpečnejšie miesto na svete. Tí, ktorí seriál videli vedia o čom píšem. Pribehová línia s Pavel Gremovovom a Bachom je stále silná, ale proste na to, že sa jej venuje väčšina stopáže nie je až taká zaujímavá. To je asi jediná chybička, ktorú som našiel. Záver je aj v tomto diely silný ako snáď v každom. Táto epizóda bola o niečo slabšia než tá predošlá, ale stále je to silných 80% a 4z5. ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Tak a je tu posledná epizóda seriálu Chernobyl. Seriál Chernobyl sa stal jedným z najlepších seriálov posledných rokov. V mojom prípade je to pravdepodobne najlepší seriál akí som videl. Epizóda Vichnaya Pamyat, krásne zavŕšila celú minisériu. Uzavreli sa všetky príbehové línie a dozvedeli sme sa aj akí bol osud postáv v nasledujúcich rokoch. Celá epizóda postupne zrekapituluje, čo sa dialo pred výbuchom a odpovie aj na otázku prečo a, ako výbuch nastal. Takmer celú stopáž zaberá súdny proces proti tým, ktorí boli obvinení z výbuchu v atómovej elektrárni. Predovšetkým proti Anatolij Datlovovi. Aj napriek tomu, že už nesledujeme zábery priamo po výbuchu tak je epizóda napínavá a v závere podáva veľmi aktuálne otázky aj pre súčasnosť. Musím pochváliť všetkých, ktorí tomuto seriálu venovali svoju časť života. Seriál sa vydaril na jednotku s hviezdičkou a ja som šťastný, že som mu venoval svoj čas a pozrel si ho. Ináč by som o veľa prišiel. Hlavná vďaka, ale patrí tým, ktorí vtedy v Pripjati boli a zachránili nás od toho, aby sa stalo ešte niečo horšie. Obetovali svoje životy za milióny ľudí a tomu treba vzdať najvyššie možné uznanie. Ďakujem za to, že som sa o tejto smutnej kapitole našich dejín mohol dozvedieť viac a za to, že my to filmári dokázali sprostredkovať. Jasných 5z5 a 95%. ()

Súvisiace novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (viac)

Reklama

Reklama