Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenzie (206)

marhoul 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

... také si pamatuji radioaktivní popelavý déšť, povinný prvomájový průvod, velké množství obrovských hřibů v lesích (samozřejmě i doma na talířích) a následně nespočet nádorových a vývojových onemocnění, které katastrofou postižené generace poznamenávají dosud. Foukalo naším směrem a mrak letěl přes celou naši republiku dál... Strašné! První díl nemá chybu. Atmosféra v něm je doslova hororová, záběry realistické a výsledek všichni známe. ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Peklo, který leze pod kůži. Občasná strohost materiálu umocňuje intenzitu sugestivních výjevů, který z hlavy jen tak nedostanu - ať už jde o kontrastní krásu záběrů žen, pozorujících vzdálený požár elektrárny, zatímco jim padá do vlasů radioaktivní bordel, nebo o infernální náhledy do nitra vybuchlýho reaktoru. ()

Reklama

LuiCJ 

všetky recenzie používateľa

Príbeh temnej, východoeurópskej kapitoly menom Černobyľ vo mne silno zarezonoval ešte ako v malom chlapcovi. O desivých následkoch výbuchu štvrtého reaktoru som počul veľa. Prirodzene to mne budilo záujem. Neskôr ho podporili hlavne návštevy dvoch prednášok sprievodcov z ChernobylX Tours a samozrejme aj povedomie o, ešte vtedy pripravovanom, seriáli z dielne HBO. Ako fanúšik tradičných mediálnych nosičov, som časom siahol po kompletnej Blu-ray sade. Tá si však počkala až do 38. výročia černobyľskej tragédie. Americko-britská produkcia priniesla ohromnú filmovú kvalitu. Prvá epizóda nesie názov po presnom časovom údaji, kedy sa mal katastrofický výbuch štvrtého reaktora udiať. Film od samého začiatku s Legasovom drží diváka v napätí. Kameran svoju prácu odviedol mimoriadne precízne. Pozornému oku predstaví každý jeden detail, kde aj ten najstatickejší záber na "náhodné" objekty položené na stole, má svoje miesto. Scenáristicky odviedol pán Craig Mazin prácu na absolútnu jednotku. Dej sa rozvíja plynule, prirodzene. Drastické scény fyzických prejavov rádioaktivity, či iné šokujúce zábery sú nadávkované vskutku primerane. Pri explicitnosti sa však nešetrí. Vďaka tomu pôsobí epizóda realisticky. V divákovi to zvyšuje akýsi pocit dôveryhodnosti, že tie udalosti sa vlastne mohli aj takto nejako stať... Cez chladné charaktery vplyvných postáv sa nám odkrýva aj politické prostredie okolo černobyľskej elektrárne. Čistá komunistická manipulácia, kde je dobrý imidž sovietskeho štátu nado všetko. Pokračujme s technickým spracovaním snímku. Tvorcovia sa pôsobivo vyhrali aj s osvetlením (napr. scéna, kde obyvatelia Pripiati užasnuto sledujú farebnú explóziu). Farebný profil vizuálu tu hrá tiež neskutočne dôležitú úlohu. V spojení s nemelodickou, ba až strašidelnou hudbou navodzuje pochmúrnu, chladnú a akúsi nepokojnú atmosféru života pod červenou hviezdou. Nabitý štart do ťažkého príbehu zaklincuje posledná scéna. S východom slnka prichádza po strašnej noci, zjavne, každodenná idylka novovybudovaného panelákového mestečka. Ľudia sa slobodne prechádzajú po uliciach, veselé detičky sa vracajú s aktovkami zo škôl... Posledná scéna epizódy diváka však nepríjemne vyruší. Opäť v ňom vzplanie záujem o to, ako neúnosne dopadla necitlivosť mocných v spojení s ničivou silou prírody na bežných ľudí. Teda, odpoveď na otázku, ktorá je hlavnou myšlienkou celého seriálu - Aká je cena lží?, nám dajú až práve oni. ()

waeslly 

všetky recenzie používateľa

Otec mi vyprávěl, že když se to stalo měl obtloustlého kolegu a ten řek: Mně je 50, mně už je to jedno, ale Vy dvacetiletý Vás se to týká vaše generace bude mít nádory a podobný sračky..... Fascinující jak je to prakticky bez hudebního podkresu a stejně to sledujete bez dechu, prostě to není třeba jak je to silný!!! ()

classic 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Na seriály (alebo rôzne Mini-série) nie som vôbec „stavaný” , lepšie povedané, nezaujíma ma ich dennodenné/týždenné sledovanie, aj keď mám stále zopár svojich obľúbených TV SHOWS (napr. Twin Peaks, The X-Files), no “výnimka potvrdzuje pravidlo” , že som aktuálne extra nadšený, na čo sa mi podarilo včera natrafiť. _Je to prvá epizóda, ktorá sa vracia v čase do 26. apríla 1986, čo je problematikou - Černobyľskej havárie. Názov ep. odkazuje k hodine, minúte a sekunde, kedy v Černobyľskej atómovej elektrárni V. I. Lenina v-y-b-u-c-h-o-l REAKTOR !!! Na túto udalosť sa pozerám z viacerých uhlov pohľadu. Úplne prvý záber na explóziu je z okna bytovky, kde býva muž a žena. On je hasič, keď sa rýchlo poberá na miesto požiaru v ground zero, bez toho, aby vôbec tušil, s čím má čo dočinenia. Ďalej, dlhší časový úsek som pobudol s operátormi (pracovníkmi) elektrárne, ktorí boli pritom, keď to všetko explodovalo, najmä vedúci smeny - Anatolij Stepanovič Ďatlov, si ani za otca nechcel pripustiť, aké sú brutálne rozsiahle následky nevydareného experimentu, či aj samotný riaditeľ so súdruhmi boli ako na tŕňoch, keď za každú cenu chcú ututlať danú katastrofu. Obyčajní civilisti nemajú ani páru, čo visí vo vzduchu nad nimi, že šíriaca sa radiácia je na vzostupe, a oni sa len prizerajú na veľkú šou. Čochvíľa sa bude zapĺňať i špitál, a takto som prežíval zhruba - časovo - od spomínaného incidentu, zhruba, do 05:30 až 06:00 ráno. _ Tvorcovia si dali extra veľmi záležať na extrémnej autenticite, realizmu a veľkého naturalizmu, že mávate pocity, akoby ste sa ocitli na danom mieste, len s tým rozdielom, že by ste tam nechceli byť ani vo svojej najhoršej nočnej more. Neviem, prečo, ale mal som problémy so spánkom, čiže režisér, scenárista, d.p. a filmoví architekti si splnili svoju povinnosť na plných 100 %, že vytvorili niečo nepredstaviteľne vierohodné, čo normálneho človeka vydesí na smrť ! Tá atmosféra by sa dala krájať ! Mal som samé zimomriavky ! Excelentné ! ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (4)

  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)
  • Název epizody odkazuje na čas, kdy došlo k výbuchu. (Duoscop)

Reklama

Reklama