Reklama

Reklama

Sexuální výchova

(seriál)
  • Veľká Británia Sex Education (viac)
Trailer 4
Veľká Británia, (2019–2023), 29 h 20 min (Minutáž: 47–85 min)

Tvorcovia:

Laurie Nunn

Hudba:

Oli Julian

Hrajú:

Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Connor Swindells, Patricia Allison, Tanya Reynolds (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu. (Netflix)

Recenzie používateľa RigorMortis k tomuto seriálu (2)

Sexuální výchova (2019) 

Jeden zo seriálov, ktoré ma po dlhšej dobe naozaj zaujali. Hoci ide o komédiu / drámu, seriál má aj istú vzdelávaciu hodnotu - nevtieravo a príjemnou formou hovorí o dôležitých veciach spojených so vzťahmi, dospievaním a sexualitou. A hoci mám v poslednom čase pocit, že sa Netflix snaží byť prehnane korektný a hádam v každom seriáli preto musí byť zástupca inej rasy / inej sexuálnej orientácie (viď napr. sťažnosti na to, že v pokračovaní slávnej karate ságy je málo ázijských hercov alebo stvárnenie zrzavej postavy so snehobielou pokožkou v zaklínačskej ságe niekým, kto vyzerá ako cigánka z osady), tu takáto rôznorodosť vôbec nepôsobila neprirodzene, práve naopak. Jediné, čo mi na Sex Education trocha vadilo bola istá stereotypizácia terapeutov (Otisova mama), občas pocit, že namiesto v Británii sa seriál odohráva v Dumbfuckistane a pri posledných dieloch 3. série pocit, že ich písal niekto úplne iný, ako zvyšok seriálu. Inak som veľmi spokojný a teším sa na nasledujúcu sériu. ()

Série 4 (2023) (S04) 

Sex Education som považoval za fakt kvalitný seriál v rámci prinajlepšom priemernej netflixovskej produkcie. Teda aspoň prvé tri série. Potom prišla štvrtá. Mnoho nových divných a otravných postáv a aj správanie tých starých bolo často nelogické. Z Otisa sa stal echt Brit (tlstý, škaredý a s divným prízvukom), Eric má halucinácie,, z Otisovej mamy sa stala strhaná matka samoživiteľka a namiesto moordaleskej strednej sa seriál odohráva v čomsi, čo zdegradovalo seriál na karikatúru jeho samého. Čo bolo posledné tri série podané prirodzene a skvelo zapadalo do kontextu celého seriálu pôsobilo tu nútene a nasilu. Mnohokrát som si kládol otázku, či sa týmto tvorcovia chceli vysmiať prehnanej korektnosti alebo sami boli prehnane korektní (prikláňam sa k možnosti č.2).  Toxická pozitivita na každom kroku, pričom sa nakoniec ukáže, že tá najviac toxicky pozitívna postava má obrovský problém zdravo vyjadrovať emócie kvôli zraneniu (prekvapivé, vskutku). Priemernú, možno až podpriemernú sériu však zachraňujú posledné dva diely, hlavne ten úplne posledný. Miestami to síce pôsobí, akoby sa do nich tvorcovia snažili narvať všetko, čo zameškali, rozhodne je to ale príjemný pohľad. Dejová línia zbližovania Michaela s Adamom je podľa mňa najlepšia z celej série. Zamrzel ale záver, vzťah Otisa a Maeve by si podľa mňa zaslúžil iný koniec, než sex po x sériách, melodramatický odchod a dopis na rozlúčku. Holt zostarli, dospeli a každý z nich je niekde inde. Taktiež nepríjemne prekvapil odchod Jakoba a Oly, škrtov v rámci postáv bolo ale viac. ()

Súvisiace novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (viac)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (viac)

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

28.11.2020

Britské projekty, zejména pak seriály Koruna a Sexuální výchova, slaví dlouhodobě velký úspěch u předplatitelů Netflixu. Nejen proto streamovací gigant letos výrazně navýšil rozpočet pro britskou… (viac)

Reklama

Reklama