Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina Lavičkových by chcela vlastniť chalupu na vidieku, najradšej blízko lesa. Zoznámi sa teda s dedom Komárkom, ktorý vlastní pravú, nefalšovanú chalupu v nádhernej prírode a je ochotný koncom roka sa aj vysťahovať. Zatiaľ s Lavičkovými uzavrie dohodu, že môžu k nemu chodiť na víkendy a žiť tam ako doma. Lavičkovci sa rýchlo udomácnia, cítia sa tu s deťmi výborne. Začiatok spokojnosti však vystrieda netrpezlivosť, pretože sa im nedarí s kúpou chalupy a vysťahovaním deda. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (813)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Na rozdiel od všetkých tých rozprávok, ktoré sa snažia do divákov nasilu tlačiť vianočnú atmosféru mi táto komediálna klasika nelezie krkom. Práve naopak. Aj pri x-tom pozretí som sa znova bavil na hlúposti a naivite ľudí z mesta, ktorí chcú využiť chudákov starých dedinčanov, ale nakoniec sa to obráti proti nim. Všetky tie vedľajšie figúrky sú dokonale načrtnuté ale najlepší je samozrejme Kemr ako sympatický dedko a Svěrák, ktorý je tak dokonale vo všetkom úplne mimo. Hlášky ani nebudem citovať. Je ich tu neúrekom. Takže za mňa stará dobrá česká komediálna klasika. 10/10. ()

heyda 

všetky recenzie používateľa

Ano, tohle je česká klasika se vším všudy. Menzel si tímto filmem získal moji obrovskou důvěru v jeho kvalitní práci. Je to výborný režisér, což dokázal i v jiných filmech. Přesto na tomto filmu jsou nezapomenutelní hlavně 3 herci: Kemr, Svěrák, Smoljak a jejich výborný a neopakovatelný humor. Určitě zasloužená TOP 200. ()

Reklama

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Na samotě u lese mě sice nedostává do kolen a nepřivádí do křečí od smíchu jako mnohé zdejší uživatele, přesto musím ocenit brilantně napsaný scénář s množstvím nezapomenutelných replik, které se staly nesmrtelnými, a vedle toho skvěle zahranou postavu dědy Komárka, "znalce počasí a blech". Do jisté míry mě neskutečně štvaly postavy dětí, které mi přišly neuvěřitelně hloupé a otravné, na druhou stranu mě bavili pan Lorenc či houkající a vyprávějící Radim. Tak či onak jde o jednu z našich nejznámějších humorných klasik na poli československého filmu 70. let, která s grácií odolává zubu času. ()

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Už len za tie hlášky sú tie 4* jasné. A chčije a chčije. Na jaro prodám kravku a už nezaseju. No a tie blechy už ani nebudem vyťahovať. Veď to moc dobre všetci poznáte. Kemr v životnej úlohe, Svěrák ako snaživý hlupáček a veľa ďalších postáv, ktoré sa predháňajú v perlení hlášok. Klasika, ktorá raz za dva tri roky vždy poteší. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Sand málokterý film dal národu ke zlidovění tolik hlášek. Pár je jich tu citováno, tak také jedna klíčová : Olda - ,, Václave proč nejsi moje žena ?! ". Není to jen o hláškách. Je to i o dnes už dávno zaniklém světě těchto starých chaloupek a dědečků v podobě jako je ve filmu. Komunismus nedával moc možností jak vypadnout z všedního ruchu a chaty a chalupy dávaly určitý prostor svobody, navíc pro městského člověka i pohled do zcela jiného světa. Tenhle film je moje srdcovka. Natočen v roce mého narození, navíc Lavičkovi bydlí, kde jsem bydlel i já. Tohle je jeden z nejpovedenějších počinů dua S+S.  Všichni herci super od Svěráka, Kemra po paní Kovářovou s Třískou... Dávám za 5 psích blech, co na člověka nejdou. * * * * * ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (64)

  • Ladislav Smoljak (ing. Radim Zvon) po tom, ako sa ho deti opýtajú, či by im porozprával povesť o mlyne, sa zamyslí a povie: "No, dneska by to šlo." Táto veta vznikla podľa vtipu, ktorý sa autorom strašne páčil a znel: "Chlapček v triede sa pozrie cez okno a povie "dneska je krásne, dneska by to šlo." Keď to povie tretí krát, učiteľka sa ho opýta, čo to má znamenať. Chlapček odpovie, že to otec hovorí, že jedného krásneho dňa pôjdu komunisti do hája." Autori si povedali že ľudom napovedia a spomenú si na tento v tej dobe známy vtip. (Raccoon.city)
  • Postava pana Komárka byla inspirovaná člověkem, kterého Josef Kemr sice nikdy osobně nepoznal, avšak přesto ho podle zasvěcených zahrál s neuvěřitelnou přesností. (JoranProvenzano)
  • Scéna s pohřbem a zmatenosti malého Lavičky (Martin Hradilek) ze slova nebožtík neobjasňuje význam tohoto slova. Udává se, že slovo „nebožtík“ vzniklo ze slova nebohý, složeninou „ne–bog“. Nebohý = nemající podílu na bohatství, chuďas; nebožtík = ten, kdo již nemá údělu na tomto světě. Pravděpodobnější varianta je ale, že ostatky zemřelého člověka už nepatří Bohu, tomu patří jeho duše. Slovo „bog“ totiž znamená i výraz pro Boha. (sator)

Súvisiace novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (viac)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (viac)

Reklama

Reklama