Reklama

Reklama

Elita

(seriál)
Trailer
Španielsko, (2018–2023), 46 h 34 min (Minutáž: 40–61 min)

Hrajú:

Miguel Bernardeau, Miguel Herrán, Danna Paola, María Pedraza, Itzan Escamilla, Mina El Hammani, Shani Atias, Irene Arcos, Ester Expósito, Ainhoa Santamaría (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(7) / Epizódy(56)

Obsahy(1)

Tři studenti z chudých poměrů nastoupí ve Španělsku na exkluzivní soukromou školu a jejich střet s bohatšími vrstevníky skončí vraždou. (Netflix)

Recenzie používateľa David.Darco k tomuto seriálu (21)

Vítejte (2018) (S01E01) 

Castor to vystihol veľmi dobre. Sympatická postava takmer žiadna a zaujímavých tiež nie je oveľa viac. Zatiaľ to má veľkú príchuť umeliny. Tvorcovia nezachytávajú postavy autentické k realite, skôr z nich mám pocit že sa hrajú na zobrazovanie postáv v situáciách ktoré asi fungujú tak či onak. Navyše je to ovenčené konvenciami ako Vianočný stromček. Zatiaľ nič moc medzi 2oma a 3oma *. Úplne urazený však nie som tiež, ďalší diel si ešte pustím, tak sa prikloním k tým 3* ()

Touha (2018) (S01E02) 

Mikro krokmi dopredu. Pri niektorých dialógoch a nepravdepodobných urýchlených situáciách sa vážne chytám iba za hlavu. Nič iné nezostáva. Opäť sa však prikloním ku trom s odretými ušami. Dám šancu ešte tretej epizóde. ()

Sobotní noc (2018) (S01E03) 

Klasika v podobe párty, ktorá sa tak trochu zvrtne. Ale naozaj iba trochu. Oproti prvým dvom dielom mierne zlepšenie. Nezáživné flashforwardy začínajú byť konečne zaujímavejšie, čo vrcholí na konci epizódy. Pribudli nám odvážnejšie sexuálne scény a situácia medzi postavami sa začína komplikovať. Napriek tomu sa nedokážem zbaviť pocitu, že sú niektoré zmeny vo vzťahoch príliš urýchlené a teda neuveriteľné (niekedy až hrúza). A sympatie tam zatiaľ tiež veľmi nefungujú. Na výrazné zlepšenie to nevidím. Ale tento krát celkom pohodlné 3 hviezdy. ()

Láska je droga (2018) (S01E04) 

Po štyroch dieloch som sa konečne utvrdil v tom, čo mi išlo hlavou už od orvej epizódy. Elita u mňa najviac dopláca na to, že som skôr ako ju videl Sex Education, Euphoriu, prvú sériu 13 reasons a ešte určite iné seriály na ktoré si nespomeniem, no v prípade prvých dvoch tam boli rovnaké témy spracované buď vtipnejšie, depresívnejšie, hlbšie, dôkladnejšie a uveriteľnejšie. Napriek tomu že sa seriál posúva k lepšiemu každou epizódou (i keď dosť pomaly) nedokážem ho prestať porovnávať s tým, či oným iným seriálom. Pri čom platí čo som povedal vyššie. Nepochybujem že pre Španielsku mládež a možno aj mladších ľudí ako som ja ide o atraktívny seriálový zážitok. Pre mňa je to však stále solídny priemer. ()

Všichni lžou (2018) (S01E05) 

Začína ma vážne unavovať to nekonzistentné správanie sa postáv. Chvíľu má človek pocit, že sa niekam charakterovo posúvajú a potom hovoria a konajú úplne protichodne. A nejde o znázornenie dospievajúcej rozorvanej teenagerskej duše, ale o tupý scenár s nefunkčnými kompozičnými motiváciami. A tá hudba v závere ma už úplne pochovala. ()

Všechno bude v pořádku (2018) (S01E06) 

Meh. Ani neviem čo by som napísal. Pokračujeme v podobnom duchu ako epizódu predtým. Nijaké výrazné zlepšenie. ()

Hromadný výbuch (2018) (S01E07) 

Oproti posledným dvom epizódam mierne zlepšenie. Tvorcovia sa snažia o akýsi spád. Vybudovať setup pre grand finale. Záverečná bitka je však skôr veľký výsmech. Spomalené zábery a choreografia "na oko" je podľa tvorcov však očividne cool. No čo už. ()

Asilah (2018) (S01E08) 

Ani finále ma nepresvedčilo o výnimočnosti Elity. Milión face palm momentov. Nefunkčné situácie, pofiderné motivácie. Záver epizódy zanechal vo mne zmiešané pocity. Chcem pokračovať? Nechcem pokračovať? Keby som nevidel La casa tak by som to zrejme zabalil. Uvidíme. ()

Doba pohřešování: 20 hodin (2019) (S02E01) 

Kto by to bol povedal že zle postrihaný, nechutne konvenčný, mdlý seriál s nefunkčnými vzťahmi medzi postavami, so slabými motiváciami a problémami s autenticitou situácii a konfliktov k realite (keď sa tak zamýšľam, úplne neviem prečo som dal prvej sérii 3* a nie 2) dostane z ničoho nič gule. Vzťahy fungujú a je v nich omnoho zaujímavejšia dynamika (obe scény v nemocnici sú dosť fajn) konflikty sú živšie, zaujímavejšie. Dokonca to možno konečne vyjde aj s tými flashforwardami, ktoré sa z jedinej miestnosti presunuli do terénu. Je tu síce stále veľa opozeraných, stereotypných momentov a scenár "pokulhává", oproti predchádzajúcim 8mim epizódam však ide o značné zlepšenie. Takže 4 dávam najmä s ohľadom na markantný rozdiel ktorý som popísal vyššie. Snáď sa to nepokazí hneď v ďalšej epizóde. ()

Doba pohřešování: 36 hodin (2019) (S02E03) 

Najväčšia škoda druhej série je, že aj keď sa kvalitatívne posunula správnym smerom, aj keď konečne funguje chémia medzi niektorými postavami a mnohé charaktery začínajú byť plastickejšie (nie len nositeľom prvotného súboru vlastností), akosi mám stále pocit, že by to mohlo byť lepšie. Že tvorcovia konečne zistili ako prehĺbiť vzťahy medzi postavami a ich charaktery, ale vo vzťahu diváka k postavám zastavili niekde na pol ceste. Chýba silnejšia dávka empatie a sympatií. ()

Doba pohřešování: 59 hodin (2019) (S02E04) 

Reálne opäť tak tri a pol. Ale keďže ide o jednu z tých lepších epizód... Konzistentnejšie sa pozrieme na rozpoloženie jednej z kľúčových postáv. Herec by na to aj mal, príjemne prekvapil. Škoda že ho nepodporil dômyselnejší scenár, lebo takto to opäť, ako takmer všetko pri Elite funguje tak na pol plynu. Pokúsim sa však vziať si najmä to pozitívne. ()

Doba pohřešování: 63 hodin (2019) (S02E05) 

Wtf ending? S tou plastickosťou postáv by sme nemuseli zachádzať až do zberu plastov. Piata párty po sebe začína byť už vážne repetetívna otrava. Nepomôže ani to že je halloweenska (čo je jedna z mojich úchyliek). Toľko priestoru na zaujímavé konotácie a intertextuálne odkazy. A my nedostaneme takmer nič. Zostáva teda dúfať že aspoň kostým JFK bude predzvesťou osudu a naberie do budúcna na význame. No a to všetko uzatvára už spomínaný wtf ending, ktorý znásilňuje jeden z najväčších problémov Elity od samotného prvého dielu. A tým je práca s časom. Niekedy vám scenáristi musia naservírovať zopár barličiek, aby ste pochopili, že už ubehol týždeň, mesiac, dva... A inokedy jednoducho neubehne dostatok času, aby dramaturgicky dávali jednotlivé scény zmysel. V jednej epizóde zaplatiť za brata kauciu, na ktorú robíš pol roka ako mezek a na konci ho zmlátiť do bezvedomia s veľmi chabou motiváciou ( dokonca za "úžasného" prestrihu postáv, ktorého to veľmi "dramatizujú"), to je veru silná káva. ()

Doba pohřešování: 66 hodin (2019) (S02E06) 

Jedna z tých zaujímavejších epizód. Najmä čo sa týka vzťahov a odhalení. Dočkáme sa aj jedného emotívneho odchodu. Škoda že sa tvorcovia s danou postavou nevyhrali lepšie. Celkovo mám dojem, že by bolo fajn zamerať sa na menší okruh postáv, viac do hĺbky. Ak som to ešte nespomínal, napríklad scény výsluchu mi prídu úplne hluché a nefunkčné, vždy si prajem aby už skončili. Chýba mi aj hlbší pohľad zo strany detektívky. Tá postava je neskutočne plochá a v dôsledku toho aj celá zložka vyšetrovania, ktorú reprezentuje. Dokonca jediná. ()

Doba pohřešování: 84 hodin (2019) (S02E07) 

Pár momentov bolo fajn, ale inak absolútne nerozumiem tomu 93%nému hodnoteniu. Tvorcovia zlyhali už pri písaní scenára, dokonca pri prieskume témy a dramaturgii. Bohatá, volyvná smotánka sa dá tak ľahko napáliť v dobe internetu, sociálnych sietí a možnosti si prakticky čokoľvek dohľadať a overiť. No a výlev za mňa asi najnadbytočnejšej postavy seriálu je len ďalší trápny teen úlet pri ktorom moje zreničky urobili prehliadku celého zorného poľa. Ak nepríde v poslednej epizóde niečo čo bude aspoň trochu slušne fungovať tak sa dočkáme ďalšej zahodenej série. A to to spočiatku vyzeralo o čosi sľubnejšie. ()

Doba pohřešování: 0 hodin (2019) (S02E08) 

Jednoznačne najlepšia epizóda seriálu, ktorej sa v rámci jej konštrukcie darí celkom solídne budovať napätie, podarí sa jej aj prekvapiť (ale nečakajte nejaký veľký zvrat). Inak ale stále trpí slabším scenárom, niekoľkými zvláštnymi minentami, ktorým sa len ťažko verí. A napokon postavami (niektorými) oscilujúcimi stále na jednom mieste, čo už začína byť dosť otravné. No a záver otvára otázku, či sa podarí v ďalšej sérii tvorcom niečo vycucať z pokračujúceho (naťahovanému) konfliktu. Mám skôr obavy že nie. ()

Carla (2020) (S03E01) 

Ešte som ani nedopovedal a už sa deje presne to, čo som chcel povedať ( a aj povedal). Elita sa vydala na cestu repetetívnosti a postáv oscilujúcich v tých istých polohách. Máme problém? Lets fuck. Máme ďalší? Lets fuck with somebody else... Obohratá platňa, len lokácie zločinu sa stále menia. Tretí krát za sebou pozerať to isté už ma ale prestáva baviť. ()

Samuel a Guzmán (2020) (S03E02) 

Platí to, čo som povedal v predchádzajúcom komentári. Elita má stále zopár zaujímavých, alebo skôr funkčných ľudských momentov, to však nestačí. Jednoznačne stráca dych. ()

Cayetana a Valerio (2020) (S03E03) 

Kto by bol povedal, že sa podarí tvorcom odrovnať sériu tak rýchlo. Predstavte si všetko, čo kedy v Elite nefungovalo a zásobte dvomi. Dostanete túto epizódu. Kde nefunguje takmer nič. Vzťahy sa umelo zapletajú, s úplne chabými motiváciami, až je to na palicu. Dramaturgicky to vôbec nefunguje. Behom polovice epizódy dokáže postava zmeniť úplne svoje zásady a opäť v podstate pre nič. Lokačky a situácie sa stále opakujú. Kostýmy komentovať ani nejdem, ale tie uniformy by som najradšej podpálil. A v neposlednom rade je ústredný motív nezaujímavý. Tvorcovia mlátia prázdnu slamu... Ak to takto bude pokračovať, budú ju mlátiť v smetnom koši. ()

Lu (2020) (S03E04) 

Už to snáď ani nemá zmysel komentovať. Dopozerať to je stále väčší pain a strata času. ()

Reklama

Reklama