Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény - Jozefovi Urbanovi. Úsmevno - dramatický príbeh jedného z najväčších slovenských básnikov, predstaviteľa takzvanej stratenej generácie. Autora libreta k muzikálu Kráľ Dávid a mnohých známych piesňových textov, ako napríklad Vráť trochu lásky medzi nás, (Money Factor), Len s ňou (Miro Žbirka), ale hlavne Voda čo ma drží nad vodou (Elán). Básnika, ktorý bol aj človekom a ktorý bol zároveň aj svojim vlastným protikladom. Génia, ktorý jednoducho síce nebol schopný vyrovnávať sa s nástrahami každodennosti, ale už v svojej tridsiatke bol maturitnou otázkou. Človeka číreho, ako diamant, ale zároveň niekedy aj takého ostrého. Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. Jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy a boj so svojimi vnútornými démonmi. Vrcholí práve napísaním textu Voda čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Textu piesne, ktorej sa on už nedožil a tragicky zahynul pri autohavárii. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (32)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Filmový "životopis" slovenského básníka Jozefa Urbana? To je jedna hvězdu navíc za zajímavý nápad - ovšem celé to pohřbilo provedení - laciné, televizní, suchopádné a tak nějak s rukopisem Magnuska, jako by točil nějaký ten seriál pro Tv Barandov. Tyhle dobovky se zkrátka nedají točit s rozpočtem jednoho dílu ateliérového seriálu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Predlohu nepoznám, takže som nevedel, aký mindfuck ma na konci čaká, v tomto smere nedoporučujem si prečítať, ako sa tá predloha nazýva. Povedal by som, že scenár je lepší než spracovanie, ktoré proste stále pôsobí televízne, nech sa naši tvorcovia snažia sebeviac. Pri takto úzko zameranom projekte sa ale ani niet čo diviť, že sa viac peňazí nenašlo. Hereckým výkonom dominujú najmä Roman Pomajbo a Robo Roth, zaujme aj Ján Kanyza, inak to ale občas dosť škrípe a dialógy nepôsobia vždy prirodzene. Film pôsobí v záverečnej montáži zbytočne pateticky, Voda, čo ma drží nad vodou mohla kľudne doprevádzať záverečné titulky. Je trochu škoda, že sa scenár síce zaoberá alkoholizmom protagonistu, ale jeho manželstva sa táto neresť akoby vôbec nedotýkala, čím sa celý film trochu odďaluje od autenticity. Každopádne ide o veľmi chvályhodný projekt. ()

Reklama

sator 

všetky recenzie používateľa

Jozef Urban je dobrý básník a nadprůměrný textař v rámci popmusic. Proti obsazení filmu nemám námitek, kromě tragického Magnuska. Urbanův kamarád a autor knihy i scénáře Kalamár obstál podle mě svým nenápadným výkonem i v roli sebe sama. Krásná je role malíře Daniše, ztvárněna Kanyzou. Tragicky je konec filmu od scény v hospodě s Tonem... Přesto film nezatracuji. Řekl bych že film vznikl pro ty co mají rádi Tvorbu Urbana  a jeho blízké... Rozsah je od 1* -  4*.... Básníka Mobeho si zahrál český básník Alois Marhoul. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

SPOILER! Na film sa možno pozerať dvojako. Buď ako na neúspech s lacnou výpravou, plochými vedľajšími postavami, podivnou československou jazykovou hatlaninou, a nedotiahnutým scenárom, ktorý je taký prázdny, že si na konci dáme opáčko, aby sa natiahla minutáž. Alebo ako na dobrý experimentálny pokus, ktorý dokazuje, že rozprávač nemusí byť znakom scenáristovej neschopnosti, že Pomajbo je taký dobrý herec, že to utiahne celé sám. A na Slovensku dokážeme natočiť slušný, nízkorozpočtový film, kde je dej až treťoadý, lebo na 1. mieste sú tu básne a na 2. mieste na sebe nezávislé životné okamihy. Ja Vodu hodnotím skôr pozitívne, len sa nedokážem zbaviť pocitu, že niektoré postavy (hriešnica) a situácie (bol som bezdomovcom) tu mali dostať väčší priestor. Som veľmi rád, že sa tento film dostal do kín. Po tom, čo jeho premiéra ohlásená na apríl 2019 bola zrušená, som si už nemyslel, že ho niekedy uvidím. ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Anti pocta Jožovi Urbanovi,ktorý vznikol podľa scenára jeho kamoša Ondreja Kalamára, ktorý si vo aj filme zahral, teda skôr sa v ňom vyskytol. Kalamár vždy tvrdil, že Urban bol bohém, vo filme však s Pomajbovou tvárou pôsobí ako kretén, idiot a debil. Urbanova rodina sa od filmu úplne dištancuje, snažila sa zastaviť distribúciu, na jej naliehanie sa aspoň urobili malé zmeny. Dúfam, že  sa raz dočkajú jeho úplného zničenia. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (4)

  • Básníka Mobeho si zahrál český básník, spisovatel a podnikatel Alois Marhoul. (sator)
  • Tomáš Magnusek v rozhovoru uvedl, že na film měli při natáčení jen 3,5 miliónů korun českých. Producenti na Slovensku mu říkali, že do tohoto filmu je potřeba vložit alespoň 600 tisíc eur. (tsatsiki)
  • Předlohou pro film je kniha Ondreja Kalamára „Pivo u Chárona“. (tsatsiki)

Reklama

Reklama